Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Paříž v obležení: Ulice hlídají vojáci se samopaly a ozbrojení policisté

Autor: ČTK, mb - 
16. listopadu 2015
11:28

V pátek 13. listopadu islamisté v ulicích Paříže postříleli 129 lidí, další desítky zranili. Od hrůzného činu uplynuly již tři dny, ale Francouzi nepolevují v bdělosti – francouzská vláda varuje před dalšími atentáty. Ulice Paříže nyní připomínají město, které je v obležení nepřítele. Ozbrojení policisté i vojáci hlídkují na každém rohu.

„Budeme ještě dlouho žít s touto hrozbou. Je třeba se na to připravit. Země může čelit dalšímu úderu v příštích dnech, týdnech,“ prohlásil francouzský premiér Manuel Valls (53).

„Armáda je připravena chránit naše občany proti útokům teroristů. Jednotky byly posíleny po celé Francii,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo obrany. „Hrozba teroristických útoků je výrazná. Naše obranná strategie musí na tuto hrozbu efektivně odpovědět,“ upřesnil pak francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian (68).

Francouzský premiér též sdělil, že policie po pátečních teroristických útocích provedla na různých místech Francie razie v domech s podezřelými islamisty. „Využíváme rámec vyhlášeného mimořádného stavu k vyslýchání lidí, kteří patří k radikálnímu hnutí džihádu, a všech těch, kteří šíří nenávist vůči republice,“ dodal premiér a oznámil, že počet příslušníků bezpečnostních sil, kteří hlídkují v ulicích francouzských měst, bude navýšen na více než dvojnásobek. Od lednového masakru redakce časopisu Charlie Hebdo v ulicích patrolovalo 7 tisíc policistů a vojáků, nyní se jejich počty navýší o deset tisíc. Celkem tak Francouze bude chránit na 17 tisíc policistů a vojáků.

Prezident François Hollande (61) dnes odpoledne promluví o situaci k poslancům obou komor parlamentu. V poledne si země a celá EU připomene 129 obětí pátečních útoků v Paříži minutou ticha.