Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tálibánci si odpráskli vlastního velitele! Teroristé bojují mezi sebou

Autor: ČTK, lm - 
4. prosince 2015
17:35

V Pákistánu byl při přestřelce mezi vysokými představiteli Tálibánu údajně zabit nový šéf tohoto radikálního hnutí mulla Muhammad Mansúr. Jeho smrt potvrdil mluvčí afghánské vlády, teroristická skupina ale trvá na tom, že stále žije.

Mulla Mansúr nahradil teprve nedávno v čele radikálů mullu Muhammada Umara, jehož utajovanou smrt Tálibán potvrdil po dvou letech letos v červenci. Mansúr byl předtím Umarovým nejbližším poradcem. Jeho nástup do čela Tálibánu ale vyvolal uvnitř organizace rozkol.

Právě rozdílné názory na některé strategické otázky byly podle zdroje Reuters příčinou přestřelky v domě jednoho z hlavních představitelů Tálibánu v pákistánském městě Kvéta. „Během diskuse se mezi některými důležitými členy objevily rozpory a začali střílet jeden na druhého,“ uvedl zdroj.

Podle mluvčího Tálibánu Mudžáhida jsou ale informace o Mansúrově zranění „neopodstatněné“. „(Muhammad Mansúr) je zcela v pořádku, nic se mu nestalo,“ sdělil Mudžáhid.

Afghánská vláda ale uvedla, že velitel Tálibánu je po smrti. „Vůdce Tálibánu mulla Mansúr podlehl svým zraněním,“ uvedl na Twitteru Sultan Faizi, mluvčí viceprezidenta. Při přestřelce v Kvétě prý zahynulo dalších šest činitelů Tálibánu.

Rozporné informace podle Reuters odrážejí spory ve vedení Tálibánu, který se po oznámení smrti mully Umara rozdělil na několik znepřátelených frakcí. Mansúra neuznávají některé části hnutí, podle nichž tajil informaci o Umarově smrti a jeho jmenování zařídil Pákistán. Mansúrovo vedení se nicméně patrně upevnilo poté, co se Tálibán v září na několik dní zmocnil města Kundúz na severu země. Frakce proti sobě bojují především v jihovýchodní provincii Zábul, při střetech zahynuly už desítky lidí.

henryj ( 5. prosince 2015 09:33 )

Tak si toho nevšímejme a nechme je na pokoji,snad se konečně vymlátí sami.

ambree ( 4. prosince 2015 18:12 )

Tož neva, ať se mezi sebou klidně zabíjí.

Zobrazit celou diskusi