Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin zaútočil na Američany: Dali jste Turkům údaje o našich letadlech

Autor: ČTK, mb - 
27. listopadu 2015
11:50

Ruský prezident Vladimir Putin (63) tvrdě zaútočil na USA. Washington podle něj prozradil Turecku údaje o ruských letadlech, Ankara pak jeden ruský letoun sestřelila. Nezvykle ostrá slova pronesl Vladimir Putin v Moskvě, kde se s prezidentem Françoisem Hollandem (61) dohodl na užší spolupráci Ruska a Francie v boji proti terorismu.

Proč vůbec sdílíme informace s Američany? Buď nemají kontrolu nad tím, co dělají jejich spojenci nebo předávají informace,“ atakoval Putin USA. Turci prý „přesně věděli“, kde se budou nacházet ruská letadla.

Ankara nejdříve tvrdila, že ruské piloty varovala opakovaně během několika minut. Následně ale vyšlo najevo, že ruský letoun údajně narušil turecký vzdušný prostor na pouhých 17 vteřin. Podle expertů Turecko nemohlo za tak krátkou dobu vyslat své stíhačky do vzduchu bez předchozí přípravy.

„Sestřelení našeho letadla se nesmí opakovat

Ačkoliv obě strany sporu hovoří o tom, že chtějí snížit napětí způsobené incidentem, vrcholní ruští i turečtí politici vydávají prohlášení, která vyznívají protikladně.

„Jestli sestřelí naše letadlo (na území Sýrie), budeme muset reagovat. Bude to samozřejmě agrese namířená proti nám a v takovém případě máme právo na sebeobranu,“ prohlásil turecký prezident Recep Erdogan (61). Rusko do Sýrie dopravilo vysoce účinný protiletecký systém S-400, který je schopen sestřelovat cíle o velikosti fotbalového míče na stovky kilometrů daleko.

„Teroristé nemají kapacity na sestřelení našich letadel. Považovali jsme Turky za spojence, vůbec nás nenapadlo, že nám zasadí úder naši partneři,“ vysvětlil Vladimir Putin, proč vysoce účinný systém S-400 Rusko nenasadilo dříve a zároveň pohrozil: „Sestřelení našeho letadla se nesmí opakovat. Pokud k tomu dojde, okamžitě přerušíme spolupráci – nebudeme své akce kooperovat s nikým, s žádnou koalicí, s žádnou zemí.“

Deeskalace konfliktu?

Turecká média ovšem přinesla zprávu, která přeci jen naznačuje, že Moskva i Ankara nemají zájem zvyšovat napětí. Turecko pozastavilo letecké útoky na Islámský stát v Sýrii, aby se vyhnulo dalším konfliktům s Ruskem. Napsal to v pátek s odvoláním na diplomatické zdroje turecký list Hürriyet.

Moskva prý po dohodě s Ankarou nebude operovat u syrsko-tureckých hranic. Ruská média s odvoláním na mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova (48) tvrdí, že ruské letectvo dále útočí na pozice islamistů i u hranic s Tureckem.

Oba státy se dostaly do prudkého sporu po úterním incidentu na turecko-syrské hranici, při němž turecká armáda sestřelila ruský bombardér Su-24. Zatímco Ankara tvrdí, že ruský stroj narušil turecký vzdušný prostor, Moskva obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím.

Akce Turecka je podle expertů minimálně „nestandardní“ – i kdyby letadlo opravdu ignorovalo varování, jak tvrdí Turci, v podobných případech se nejdříve mají vypálit varovné střely. Ruský pilot Konstantin Murachtin, který útok přežil, tvrdí, že turecké stíhačky zaútočily zezadu a zcela bez varování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kinki ( 1. prosince 2015 15:26 )

Zda sa, ze Obama doposial neprezrel posmesky Ruska, ktori ho v nedavnej dobe na bilbordoch vykreslovali ako opicu s banánom v ruke. A tak sa pri najblizsej moznej prilezitosti pomstil, mysliac si, ze sa na to nepride. Doplatil na to radovy rusky letec svojim zivotom. Obamova nenavist voci Rusku musi byt nekonecna. Vsak pozrite ako sa ho vsemozne snazi zlomit. Len enchapem Merkelovu, ze robi Barakovi pucfleka.

kadlicek ( 28. listopadu 2015 20:18 )

Veľmo dakujem, já to veďál ibá som si chcél potvrdíť azda tú podobnósť nevidím ibá ja a skutočně hentén politík je potvrděním Darwinovej teórije.

mirres ( 28. listopadu 2015 17:46 )

a jak jinak polidčtit opici, než ji anučit správně mluvit a psát

marmat ( 28. listopadu 2015 12:16 )

KDO A KOLIK VÁM ZA TOHLE ZVĚRSTVO PLATÍ ?

marmat ( 28. listopadu 2015 12:14 )

JAK VYPADÁ POSLEDNÍ STÁDIUM PARANOII -NO PŘECE TAKTO Velmi nebezpečně a umocněno vrozeným Napoleonským komplexem a kultem osobnosti šéfuje mrňavé tělíčko EXHIBICIONISMUS a lžiprogram s nedozírnými následky ! SAMOŽER ROZHODUJE O 3 SVĚTOVÉ VÁLCE - TO JDE ALE VEŠKERÁ SRANDA STRANOU NÉÉÉÉÉ ?

Zobrazit celou diskusi