Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spiknutí mocných? Sestřelení letadla schválil Turkům Obama, tvrdí Rusové

Autor: mb - 
26. listopadu 2015
12:10

Sestřelení ruského letounu byla plánovaná akce a měla sloužit jako „výstraha“ Rusku. Tvrdí to ruská média, podle kterých o „povolení“ zaútočit požádal turecký prezident Recep Erdogan (61) amerického prezidenta Obamu (54). Ten akci údajně schválil.

„Zdroje z okruhu tureckého prezidenta prozradily, že když se Erdogan setkal v listopadu na summitu G20 s prezidentem Obamou, tak navrhl, že Turecko sestřelí ruský letoun jako varování Moskvě (ohledně Sýrie, pozn. red.). Obama chvíli přemýšlel, pak mlčky kývl,“ píšou ruská média, která se odvolávají na turecké a arabské zpravodajské servery.

Připravená akce?

Také panarabský televizní kanál Al Mayadeen tvrdí, že šlo o předem připravenou akci. „Ruskému letounu přichystali Turci léčku. Bombardér Su-24 podporoval ze vzduchu syrské jednotky v oblasti Turkuman bez ochrany stíhaček typu Su-30. Tehdy vzlétly dvě turecké F-16 a ze vzdálenosti sedmi kilometrů zničily ruské letadlo,“ tvrdí Al Mayadeen.

Zprávy o turecké podpoře teroristům Islámského státu se objevovaly již dříve, ale po incidentu Turecko veřejně obvinil dokonce ruský prezident Vladimir Putin (63): „Pozorujeme, a nejenom my, ale celý svět: současná vláda Turecka už dlouhá léta provádí islamizaci země… Islám je velké světové náboženství, my ho v Rusku podporujeme a budeme podporovat. Zde ale mluvíme o radikálním islámu.“

Že šlo o plánovanou akci, se domnívá i agentura ANNA, která se specializuje na válečné zpravodajství: „Vše bylo perfektně naplánované, naši lidé byli na místě, když islamisté sestřelili ruské letadlo. Na protilehlém kopci jsme viděli skupinky teroristů, vzápětí se na internetu objevilo hned několik videoklipů se sestřeleným bombardérem.“

Jestli šlo opravdu o předem připravenou akci schválenou prezidentem Obamou, ovšem zdaleka není jasné. Ačkoliv ruská média citují několik různých arabských zdrojů, informaci původně zveřejnil pouze turecký server Haberdem.

Turci sestřelili ruský letoun kvůli údajnému narušení vzdušného prostoru. Původně hovořili o pěti minutách, nakonec prý šlo ale jen o 17 vteřin. Rusové tvrdí, že turecký vzdušný prostor vůbec nenarušili a byly to naopak stíhačky Ankary, které zaútočily na syrském území.

Při incidentu zahynuli dva ruští vojáci, kteří byli vyznamenáni in memoriam. Přeživší pilot Konstantin Murachtin byl zachráněn syrskými jednotkami a nyní se zotavuje. Rusko mezitím do oblasti poslalo protileteckou obranu S-400 a také bojový křižník Moskva, který má dle Rusů „zničit jakýkoliv cíl“.

 

marais ( 27. listopadu 2015 11:25 )

Turci jsou zrádci..

marais ( 27. listopadu 2015 11:22 )

za to ty nejsi borec..předem to dohodli, kapišto! Turci jsou zrádci !

byvalyvoliccssd4 ( 26. listopadu 2015 22:18 )

Sestřelení letadla schválil Turkům Obama To jsou tedy borci. Přelet trval několik vteřin a oni ještě stihli mezinárodní telefonát.

janka69 ( 26. listopadu 2015 22:00 )

 dokedy to bude tej opičke obamovie všetko prechádzať ?! všetky gangy a teroristov zásobuje zbraňami a myslí si , že je chránení ??? veľmi sa míli , to svinstvo čo robí ho pomaly ale isto požiera a aj celú zhnitú ameriku......

jeremykremla ( 26. listopadu 2015 21:03 )

Víte hov.no, tak jdu pod Mildovu paměť tapetáci, je to vaše.

Zobrazit celou diskusi