Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Turecku povládne proislámská strana AKP. Ve volbách převálcovala konkurenci

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2015
17:12

Nedělní předčasné parlamentní volby v Turecku podle dílčích výsledků se značným náskokem vyhrála Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil a vedl nynější prezident Recep Tayyip Erdogan. AKP po sečtení necelé poloviny lístků vede s 53,8 procenta hlasů, zatímco sekulární a hlavní opoziční Lidová republikánská strana (CHP) má prozatím 20,7 procenta hlasů. 

Do parlamentu se zřejmě dostanou i nacionalisté a Kurdové. Průběžné výsledky podle agentury Reuters oznámila státní televize TRT.

Dosud bylo sečteno přes 42 procent hlasů, proto je možné, že se konečné výsledky mohou od těch průběžných výrazně lišit. O jasném vítězství AKP se ale nepochybuje. Rozhodující nyní bude, zda se proislámské vládnoucí straně podaří v 550členném parlamentu získat absolutní většinu k sestavení jednobarevné vlády. V červnových volbách se jí to nepodařilo a AKP se následně nedokázala dohodnout na koalici, proto politický pat muselo vyřešit nové hlasování.

Do parlamentu se podle dosavadních výsledků podaří opět proniknout i prokurdsky orientované Demokratické straně lidu (HDP), která má aktuálně 11,4 procenta hlasů, a také nacionalistické Straně národní akce (MHP) s 11 procenty. Pro vstup do zákonodárného sboru musí strany získat nejméně deset procent hlasů.

„Pokud současný vývoj bude pokračovat, je pravděpodobné, že budeme mít jednobarevnou vládu, citovala Reuters nejmenovaného představitele AKP. Další zase uvedl, že AKP předpokládá konečný zisk 45 či 46 procent hlasů. Strana očekává, že absolutní většinu v parlamentu obnoví.

Dnešní volby se konaly v době rostoucí nestability v těsné blízkosti Turecka – za bojů v Sýrii a Iráku a za uprchlické krize, která se z Turecka přelévá do Evropy.

Nedávné výbuchy v Turecku:

 


rodrigues ( 1. listopadu 2015 18:25 )

Erdogan byl z počátku taktéž protiislámský. Turecko bylo sice islámské, ale nábožensky uvolněné. Jenže pak se z milého Erdogana stal megaloman a po vzoru USA si začal nárokovat celý blízký východ a chtěl vzkřísit Osmanskou říši. Začal se zaplétat z Daešem (ISIL) a najednou "vyplulo" díky Turecké tajné službě, že Asad používá sarin vůči opozici a přiměla tím vrahy z USA, aby na jeden z nejliberálnějších států blízkého východu (Sýrii) zaútočili. Díky devastující politice našeptávačů ze zámoří, se z Turecka stala hrozba. A Adolfa Merkelová nyní přislíbila Turkům, že jim začne cpát miliardy a že je vstup do EU pro Tury blíže, když přibrzdí přivandrovalce.

Zobrazit celou diskusi