Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Apple, Amazon i Google nechtějí platit daně. Vlády zemí G20 už toho mají dost

Google i Apple se snaží výrazně si redukovat daně
Google i Apple se snaží výrazně si redukovat daně  (Autor: Google/Apple)
Autor: ČTK - 
10. října 2015
07:49

Ministři financí ze skupiny dvaceti největších ekonomik světa G20 podpořili návrh reformy mezinárodních daňových pravidel, která má vést k omezení daňových úniků. V listopadu bude plán reformy předložen ke schválení hlavám států na summitu skupiny G20 v Turecku, napsala agentura AP.

Reforma, kterou připravila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), by měla mimo jiné přimět velké nadnárodní podniky, aby platily daně v zemích, kde vytvářejí zisky. Má tak ukončit umělé přesouvání zisků do daňových rájů, kvůli němuž podle odhadů OECD vlády po celém světě každým rokem přicházejí na daňových příjmech o 100 až 240 miliard dolarů (2,4 až 5,8 bilionu korun).

OECD návrh označuje za "nejzásadnější změnu mezinárodních daňových pravidel za téměř 100 let". Reforma by měla mimo jiné odstranit mezery v zákonech, které nadnárodní koncerny jako Apple, Amazon, Google či Starbucks využívají ke snižování daňového základu.

Opatření, která OECD navrhuje, zahrnují posílení transparentnosti firem i vlád. Mají rovněž sladit pravidla jednotlivých zemí týkající se mezinárodních ekonomických aktivit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi