Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jedinečné snímky z japonského města duchů: Fukušimu si bere zpět příroda!

Autor: Kateřina Rusá - 
8. října 2015
21:46

Tohle nejsou scény ze zombie filmu, ale záběry ze skutečného města! Japonskou Fukušimu postihl stejný osud jako ukrajinskou obec Pripjať nedaleko Černobylu – je z ní město duchů!

Když 11. března 2011 zničilo japonskou jadernou elektrárnu zemětřesení, muselo své domovy v jejím okolí opustit okolo 160 tisíc lidí. Návrat byl umožněn jen 40 tisícům z nich, domovy zbylých 120 tisíc obyvatel dál zejí prázdnotou a zvolna chátrají.

Jejich opuštěná auta už si přivlastnila příroda, u domů je to jen otázka času... Na místě i čtyři a půl roku po havárii pracuje asi 20 tisíc odborníků. Z domů se snaží odstranit jedovatý materiál, který z elektrárny unikl, a do igelitových pytlů sbírají tuny kontaminované půdy.

Budou se místní lidé vůbec někdy moci vrátit do svých domovů? To zatím nikdo není schopen říci. Podle japonské vlády může uklizení zóny trvat i desítky let. Do té doby budou domy, auta, silnice i nádraží majetkem přírody... Apokalyptické záběry z Fukušimy nápadně připomínají snímky pořízené v opuštěném ukrajinském městě Pripjať.

Kdysi téměř padesátitisícové město pozvolna polyká les. Vesele se tam prohání medvědi, rysové, jeleni, orli i divocí koně! Napospas přírodě bylo město ponecháno 26. dubna 1986, kdy došlo k výbuchu nedaleké jaderné elektrárny Černobyl. Poslední hodina v této třídě proběhla v březnu 2011. Tabuli od té doby nikdo nesmazal.

diskutujici ( 9. října 2015 06:39 )

Rikam to porad, priroda si poradi i bez nas.

Zobrazit celou diskusi