Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Duhová kolekce Nike má v Rusku problém: Politik chce firmě zakázat prodej kvůli propagandě homosexuality

Autor: mb - 
31. července 2015
18:10

Letní kolekce firmy Nike Be True, která byla uvedena poprvé v roce 2012 a vyjadřuje podporu homosexuálnímu hnutí, v Rusku narazila. Vitalij Milonov (41), člen zastupitelstva města Sankt Petěrburg, požádal generálního prokurátora Jurije Čajku (64), aby prověřil firmu Nike kvůli porušení zákona o homosexuální propagandě. Milonov chce zakázat prodej „duhové kolekce“ na celém území Ruska.

„Jedná se o zjevný pokus vnutit našemu národu zvrácené hodnoty. Cílem je setřít rozdíl mezi tím, co je akceptovatelné a co je deviantní,“ je přesvědčen Milonov. „Děti porostou a přijmou jejich ideologii. Ti, kdo tuhle módu vymysleli, umí čekat… Navíc jsem dostal stížnosti od podnikatelů, že když odmítají prodávat toto oblečení, firma jim hrozí přerušením spolupráce,“ tvrdí Milonov.

Ideologie nebo byznys?

Firma MANOMY, která prodává sportovní oblečení, opravdu přiznala, že obchodní spolupráci s firmou Nike přerušila, ale důvodem prý nebyla „duhová kolekce“, nýbrž rozpory v ekonomických otázkách. Kolekci Be True nikdy ve svých obchodech nenabízela.

Nike nesouhlasí

Firma Nike obvinění z propagandy homosexuality odmítá. „Naše společnost ctí principy rovnosti a nediskriminuje kvůli orientaci, pohlaví, národnosti nebo věku. V Rusku nepožadujeme od svých partnerů, aby zařadili určitou kolekci do svého obchodu,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Iniciativa Milonova je dle právníka Konstantina Trapaidzeho odsouzena k nezdaru. „Duhová vlajka není oficiálním symbolem homosexuálního hnutí. Jestliže se barvy kolekce Be True shodují s duhovou vlajkou, tak bude těžké dokázat propagandu homosexuality. Je to otázka interpretace,“ domnívá se Trapaidze.

Aktivní Milonov

Právě Milonov je autorem zákona o homosexuální propagandě, který zvedl na Západě vlnu odporu. Jakmile byl zákon schválen, snažil se dostat před soud Rammstein, Madonnu i Lady Gagu, kteří v Rusku koncertovali a dle poslance se dopustili trestného činu homosexuální propagandy. Ve své snaze tehdy neuspěl a dá se očekávat, že podobně dopadne i v tomto případě.

Západní vs. ruské hodnoty

Zákon z roku 2013 o zákazu propagandy netradičních vztahů mezi nezletilými vyvolal na Západě obrovskou vlnu kritiky. Rusko bylo obviněno z útlaku homosexuálů a dokonce zaznívaly hlasy, aby byly bojkotovány zimní olympijské hry v Soči 2014. K bojkotu nakonec nedošlo, ale rozdílné chápání lidských práv dodnes dělí liberální západní společnost a Rusko, které se v poslední době výrazněji přiklání k tradičním hodnotám.

Hlava Ruské pravoslavné Církve, patriarcha Kyril dokonce prohlásil: „Legalizace jednopohlavních svazků je velmi nebezpečný apokalyptický symptom. Takové národy vstupují na cestu samodestrukce. V mnoha zemích se volba hříchu omlouvá a upevňuje zákonem.“