Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Velké referendum na Slovensku: Rozhodnou o adopci homosexuálními páry

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
6. února 2015
10:46

Slováci budou v sobotním referendu rozhodovat o zákazu adopcí osobami stejného pohlaví a o ochraně tradiční rodiny. Očekává se, že plebiscit, podobně jako většina dosavadních lidových hlasování v zemi pod Tatrami, ztroskotá na nízké účasti. 

Referendu na pětimilionovém Slovensku, kde se většina lidí hlásí ke katolické církvi, předcházela vyhrocená kampaň. Spíše než otázky postavení rodiny ve společnosti nebo práv homosexuálů ji provázely kontroverzní spoty, billboardy a letáky či nelichotivé výroky řeckokatolického duchovního na adresu osob jiné než heterosexuální orientace. Nejsledovanější soukromé televizní stanice a také veřejnoprávní rozhlas a televize (RTVS) odmítly vysílat spoty týkající se referenda. 

Slováci se mají vyjádřit, zda párům nebo skupinám osob stejného pohlaví má být umožněna adopce a následná výchova dětí. Další referendová otázka navrhuje, aby se manželstvím nemohlo označovat žádné jiné soužití osob kromě svazku muže a ženy. Třetí bod se týká toho, aby školy nemohly vyžadovat účast žáků na vyučování v oblasti sexuální výchovy nebo eutanazie. 

„Slovensko bude hlasovat zejména o sobě, ale bude to historické hlasování i pro celou Evropu. Slovensko má možnost vyslat jasný signál o tom, že rodina a vztah muže a ženy je základem evropské civilizace,“ uvedl Anton Chromík, mluvčí nevládní organizace Aliance za rodinu, která loni sbírala podpisy za vypsání referenda. 

Slovensko na rozdíl od jiných zemí, jako například České republiky, dosud nezavedlo ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. Slovenské zákony v současnosti zase upřednostňují osvojení dítěte manželi a jen výjimečně mohou úřady povolit adopci jednotlivci. 

Slovenský premiér Robert Fico se před referendem vyslovil pro to, aby stát párům stejného pohlaví ulehčil některé otázky praktického života, jako například v oblasti přístupu partnerů k informacím o zdravotním stavu nebo při dědění. S potížemi v této oblasti se v zemi potýkají nejen homosexuální, ale i heterosexuální páry, které neuzavřely manželství. 

cantres ( 6. února 2015 11:12 )

sportovní sázky, kvalitní informace : http://caveso.webnode.cz/

Zobrazit celou diskusi