Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spravedlnost za smrt lva Cecila: Lidé žádají vydat střelce do Afriky!

Autor: ČTK - 
31. července 2015
06:41

Americký zubař, který zastřelil patrně nejznámějšího afrického lva Cecila, je úřady ve Washingtonu vyšetřován kvůli možnému porušení zákona o ochraně divoké přírody. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na úřední zdroje. Bílý dům oznámil, že se bude zabývat peticí za jeho vydání do Zimbabwe, kterou podepsalo již přes 100.000 lidí.

Smrt třináctiletého zimbabwského lva, jehož začátkem července zastřelil dentista z Minnesoty Walter James Palmer, vyvolala velký mediální ohlas. Podle zimbabwských činitelů podplatil Palmer dvojici mužů, aby vylákali chráněnou šelmu mimo národní park, kde je lov zakázán, a on ji mohl odstřelit. Palmer se k činu přiznal a dal najevo lítost, zároveň však prohlásil, že byl přesvědčen, že zákon neporušuje.

Federální úřady začaly podle Reuters vyšetřovat, zda Palmer neporušil americký zákon zakazující platit za ilegální odstřel divokých zvířat. Lev Cecil nosil obojek s GPS údaji, které umožňovaly sledovat jeho pohyb. Byl zahrnut do projektu Oxfordské univerzity. Palmer a jeho průvodci se podle ochranářů pokusili neúspěšně obojek zničit.

Zubař čelí i vlně nevole ze strany americké veřejnosti, když se pod petici adresovanou prezidentu Baracku Obamovi požadující jeho vydání podepsalo již více než 100.000 lidí, což je limit pro to, aby se požadavkem začal zabývat Bílý dům. Obamův mluvčí Josh Earnest dnes oznámil, že prezidentův úřad petici prozkoumá, nicméně rozhodnutí o případném vydání je na ministerstvu spravedlnosti.

Incident vyvolal mohutnou odezvu na sociálních sítích, kde Američané zorganizovali finanční sbírku na pomoc africkým šelmám. Akce, kterou podpořil populární moderátor televize ABC Jimmy Kimmel, vynesla během 24 hodin 150.000 dolarů (3,7 milionu korun). Kimmel v komentáři označil Palmera za "nejnenávidenější osobu v USA" a vyzval spoluobčany, aby dál přispívali. "Dokažme aspoň světu, že ne všichni Američané jsou takoví, jako tenhle trouba," prohlásil moderátor.

Oxfordská univerzita, která život Cecila sledovala, obdržela stovky soustrastných a podpůrných telegramů a mailů, řekl šéf jejího vědeckého týmu David MacDonald. Lidé se snaží posílat přes univerzitní web peníze, ale servery jsou přetíženy, uvedl profesor.

Africká nadace African Wildlife Foundation zorganizovala sbírkovou kampaň Spravedlnost pro Cecila. Organizace zveřejnila prohlášení, podle něhož lví populace v Africe za posledních 20 let poklesla o 30 procent. Televizní kanál National Geographic oživil svůj návrh z roku 2009, aby 10. srpen byl vyhlášen Světovým dnem lvů.

lobotom ( 4. srpna 2015 01:41 )

 Aby to bylo spravedlivý, tak bych ho vydal lvům. Pěkně tělo proti tělu, bez jakýchkoliv zbraní a zábran. I když to by asi bylo příliš mírné. Nejdřív bych na něj pustil něco slabšího, aby si to s ním jen pohrálo.

demon.hk ( 31. července 2015 12:48 )

Prase hnusný! Vydat do Zimbabwe a napařit aspoň rok nucených prací u zvířat!!! Pěkně kydat hovna, krmit,....

tggb ( 31. července 2015 07:34 )

brácho už sis zase nevzal ráno prášek a teď meleš sr.ačky, lva už stejně neprobudíš a pan zubař bude mít aspoň v ordinaci pěknej koberec

eliska963852 ( 31. července 2015 07:29 )

tgbb. ( 31. července 2015 07:17 )

Rozmlátit palici každému, kdo chce mít pušku. Včetně té naší sfině.

Zobrazit celou diskusi