Psal se rok 1933. Sedmiletá Alžběta II. pochoduje zahradou Buckinghamského paláce a „nacvičuje" nacistický pozdrav. Její konání napodobuje tříletá Margaret. Vedle dvou princezen kráčí také královna matka, která obě holčičky sleduje a také hajluje. Za nimi jde jejich strýc Eduard VIII., který byl znám a kritizován pro své sympatie k nacismu.

Zveřejnění 17vteřinového záznamu, který měl zůstat navždy zahrabán hluboko v královském rodinném archivu, v Británii rozpoutalo vlnu pobouření a kritiky.

Ke zveřejněným snímkům z filmu se okamžitě vyjádřil Buckinghamský palác, který prohlásil, že považuje za velké zklamání, že film byl získán a použit tímto způsobem. Pak palác dodal: „Většina lidí bude na tyto obrázky nahlížet v jejich správném kontextu a čase vzniku. Jedná se o rodinnou hru. Královně je ve filmu kolem šesti let a gesta, která dělala, pro ni neměla žádný význam.“

Následovat bude zcela jistě prošetření, jak k úniku tohoto citlivého archivního videa vůbec došlo, a není vyloučeno, že padne trestní oznámení. 

Snímek byl pořízen šest let před vypuknutím 2. světové války. V tu dobu se Hitler stal německým kancléřem a nastoupil tak svou cestu k moci. Krátce poté Eduard VIII. zahájil svou čilou komunikaci s Hitlerem, který doufal, že se z Eduarda stane jeho loutka, s nacisty sympatizující král. 

Video se po zveřejnění deníkem The Sun začalo šířit internetem. Mnozí z diváků reagovali s hrůzou a film komentovali tak, že královna byla příliš mladá na to, aby věděla, co pozdrav znamená.

„Byla to doba před druhou světovou válkou. Nikdo nemohl vědět nic o nacistickém chování. Zcela vytržené z kontextu,“ zní jeden z komentářů, který kritizuje uveřejnění videa.Bylo jí 7. Opravdu chcete soudit lidi podle toho, co dělali, když jim bylo 7?“ píše další člověk v diskuzi.

Deník The Sun se ale brání. Podle něj to je „fascinující pohled do pokroucených předsudků vůči Eduardu VIII. a jeho přátelům v bezútěšném, paranoidním, bouřlivém desetiletí“.

Podle deníku video vrhá nové světlo na postoje královské rodiny vůči Německu v 30. letech a na nacisty milujícího Eduarda.

Strýc Alžběty II. Eduard VIII. čelil silné kritice pro své nacistické sympatie. Abdikoval v roce 1936 hlavně kvůli velké lásce k rozvedené Američance Wallis Simpson, kterou si vzal. V roce 1937 s ní strávil líbánky v Rakousku jako Hitlerův ctěný host. S Hitlerem se několikrát setkal a podle historiků používal nacistický pozdrav, který „učil“ své neteře na právě zveřejněném videu. Během války byl Eduard i se svou manželkou „uklizen“ na Bahamské ostrovy, kde neměl být tak velkou hrozbou pro britské protinacistické zájmy.

Respektovaný vojenský historik James Holland řekl The Sun: Nemyslím si,  že v roce 1930 nebo 40 bylo v Británii dítě, které by neprovádělo nacistický pozdrav jen tak z legrace. Jen to ukazuje, že královská rodina jsou jako obyčejní lidí,“ dodal.

O poslední skandál spojující britskou královskou rodinu s nacismem se zasloužil v roce 2005 princ Harry. Ten byl vyfotografován s drinkem a cigaretou oblečený do nacistické uniformy. S takovým převlekem přišel na maškarní party ve Wiltshire. Za incident se později omluvil. 

 

Fotogalerie
3 fotografie