Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Ukrajinci zakázali vstup známému filmaři. Jsou horší než nacisté, vzkázal Kusturica

Autor: mb - 
17. července 2015
15:10

Ukrajina se po takzvaném Majdanu rozhodla, že si přeje stát se výhledově součástí Evropské unie. A respektovat demokratické hodnoty. Jenže zemi čeká zřejmě ještě dlouhá cesta. Světoznámému režisérovi Emiru Kusturicovi (60) teď totiž Ukrajinci zamítli vstup kvůli jeho „špatným“ názorům. Ten na oplátku přišel s hodně tvrdým srovnáním.

Ukrajinským úřadům se nelíbily Kusturicovy názory, ve kterých otevřeně podporoval ruskou zahraniční politiku.

„Abychom předešli riziku masového narušení veřejného pořádku nebo dokonce překažení oslav 1000letého výročí smrti knížete Kyjevské Rusi Vladimíra Velikého, bylo by dobré, aby Emir Kusturica na slavnostním koncertě 28. července v Kyjevě nevystoupil,“ požádalo tamní ministerstvo kultury své kolegy z ministerstva vnitra a SBU (tajná služba, pozn. red.).

A žádosti bylo promptně vyhověno! Na stránkách organizátora koncertu se objevilo strohé prohlášení, že „koncert je zrušen“. Zdali tak pořadatel učinil raději sám „z dobré vůle“ či podlehl tlaku úřadů, zatím není známo. Srbský režisér, muzikant a herec ale zkrátka není na Ukrajině vítán.

„Tváří se jako demokraté, ale utlačují všechny

Horkokrevný srbský režisér si to ovšem nenechal jen tak líbit! „Ani nacisté nedělali takové věci. Jejich rozhodnutí je nejnovější příklad propagandy kyjevských úřadů, nejsem vůbec překvapen. Tváří se jako demokraté, ale utlačují všechny, kteří mají jiný názor. Stejně mě to ale nezastaví v tom, abych natáčel filmy i pro Ukrajinu,“ rozhorlil se Emir Kusturica, který se pyšní Zlatou palmou z Cannes i francouzským Řádem umění a literatury.

Emir Kusturica si jako jeden z mála režisérů z východní Evropy získal srdce diváků v západních zemích. Jednu dobu dokonce studoval v Praze na FAMU. Zlatou palmu získal hned dvakrát, první za film Když byl otec na služební cestě (1985) a druhou za film Underground (1995). Vyrůstal sice jako muslim, ale v roce 2005 konvertoval k pravoslaví. Často se nechává slyšet, že mu chybí Jugoslávie, kde nehrály náboženské ani etnické rozdíly velkou roli.

sexymozek ( 17. července 2015 16:23 )

Cirkus Ukrajina se opět předvádí.

mirres ( 17. července 2015 15:56 )

Srbského nácka bych taky nepustil. Je to jedna verbež s Putinem.

dzelo ( 17. července 2015 15:29 )

Ukrajinská fašistická verbež se předvádí!

japos22 ( 17. července 2015 15:17 )

Pravdu má

Zobrazit celou diskusi