Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

27 mrtvých: Pět krajů vyhlásilo epidemii

Autor: jip, rvs - 
5. prosince 2009
05:00

Počet nemocných, kteří v posledních dnech ulehli s nachlazením nebo chřipkou, konečně klesá! V republice jich je o 4 % méně než před týdnem.

Optimistické zprávy ale kazí fakt, že stav epidemie přetrvává ve třech krajích a nově byla vyhlášena v Jihomoravském a Královéhradeckém kraji!

Minulý týden byla chřipková epidemie zhruba ve třetině českých okresů. Tento týden klesl počet nemocných z 1912 na 1828 osob na 100 000 obyvatel. Kvůli vysoké nemocnosti ale muselo být zavřeno mnoho škol a některé dokonce plánují delší vánoční prázdniny.

Nejvyšší nemocnost je stále v Moravskoslezském kraji, kde je také okres s největším počtem nemocných – Ostrava, kde mají 4291 případů na 100 00 obyvatel, překročili tedy hranici epidemie hned dvakrát. Nejvíc pacientů přibylo v Jihočeském kraji – oproti minulému týdnu o 11,6 %.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

V Karlovarském kraji naopak nemocnost výrazně klesla. Během týdne ubylo přes 400 nemocných. To jsou ale čísla pacientů s respiračními chorobami, do kterých patří chřipka sezonní i prasečí. Té přibývá také. Počet obětí prasečí chřipky stoupl na 27, počet nakažených je podle odhadů asi tisícovka.

Problémem je, že není možné otestovat všechny pacienty. Někteří mohli prodělat prasečí chřipku a nakazit někoho dalšího, aniž by o tom věděli. Hlavní hygienik Michael Vít uvedl, že až 90 % těch, kteří stůňou s dýchacími cestami, mohl napadnout právě vir H1N1. Nejvíce pacientů, u kterých byla potvrzena prasečí chřipka, je v Praze (352) a pak v Moravskoslezském kraji (138).

Epidemie

Za epidemii se v ČR považuje situace, kdy je nakaženo více jak 2000 pacientů na 100 000 obyvatel. Kraje mají pro takovou situaci epidemický plán a jako majitelé nemocnic a školních zařízení rozhodují o jejich zavření nebo o omezení návštěv. V případě uzavření škol mají rodiče nárok na tzv. ošetřovačku (sociální dávku), na kterou jim potvrzení vypíše škola (jen u dětí do 10 let).

gogo ( 6. prosince 2009 17:59 )

Teda "glumik" - nechcete být raději spisovatelem ?

glumik ( 6. prosince 2009 17:37 )

VYROBTE SI VAKCINU SAMI DOMA DOBRY VTIP http://www.youtube.com/watch?v=eX_GvhEFGsA

glumik ( 6. prosince 2009 16:50 )

STATISTIKA MRTVYCH-DOPRAVNI NEHODY V CELE CR: !!! 7 !!! 1.12.09 !!! 5 !!! 2.12.09 !!! 5 !!! 3.12.09 !!! 2 !!! 4.12.09 !!! 2 !!! 5.12.09

glumik ( 6. prosince 2009 16:22 )

BLESK 27.11.2009 14:36 Očkování přišlo pozdě, nikdo neví vedlejší účinky látky Pandemrix, lidé se bojí a nechtějí se nechat očkovat, vládne totální chaos s výrobními čísly vakcín a tak se lékaři pořádně bouří. Žádají hlavy vedení ministerstva zdravotnictví! "Já se určitě očkovat nenechám. Té látce nevěřím," shodli se v televizních novinách na Primě lékaři Luděk Kopeček a Vladimír Korda. To koneckonců potvrdil i šéf České lékařské komory Milan Kubek: "Já bych se očkovat nenechal. Zdravotníci nebudou dělat někomu pokusné králíky." Firma, která vyrábí vakcínu odmítá převzít zodpovědnost za vedlejší účinky látky. Ministerstvu zdravotnictví to přijde jako naprosto standardní, ale prezidenta lékařské komory to pořádně rozlítilo. "Je to asi tak standardní jako byste vyráběl auta a negarantoval, že ty auta budou brzdit," řekl Kubek. Zodpovědnost tak na sebe převzal stát, který do vakcín investoval stovky milionů korun. Kubek si nebere s vedením ministerstva zdravotnictví servítky. Volá po rezignaci prvního náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra a náměstkyně pro zdravotní péči Markétu Hollerovou. "Ano, jsem přesvědčen o tom, že tito dva by měli odejít z ministerstva zdravotnictví." Kritika se sesypala i na hlavního hygienika ČR Michaela Víta. "Musím říct, že o jeho odbornosti mám velké pochybnosti," řekl pro TV Prima Kubek. Středočeský kraj neočkuje do odvolání vůbec. Hejtman Středočeského kraje David Rath dokonce poslal dopis panu premiérovi.

glumik ( 6. prosince 2009 16:15 )

ORTEL SMRTI PRO MNOHE LIDI V KOCOURKOVE chripka je kazdy rok a je v podstate jedno jak ji "lekari" a media nazvou nejvic lidi umira na OBYCEJNY STRACH STRACH JE NEJVETSI ZABIJAK LIDSTVA DALSIM JE PAK LIDSKA DUVERIVOST "VEDENI..." PAK UZ NASLEDUJE LIDSKA BLBOST A TA JE TAKE PORADNYM ZABIJAKEM

Zobrazit celou diskusi