Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka pilota: Syn je nevinný, rusky mluvil dokonale!

Autor: INT, šim - 
13. dubna 2010
12:15

„Nevěřím, že je to Arkova vina. Rusky uměl perfektně,“ říká se slzami v očích matka pilota Arkadiusza Protasiuka (†36), který řídil osudný let z Varšavy do Smolenska, Lucyna Protasiuk.

Lucyna (59) a Wladyslaw (60) Protasiukovi o svého syna měli vždycky obrovský strach, jako každý rodič o své dítě. Arkadiusz létání miloval a oni neměli to srdce zakázat mu leteckou školu, kterou si vybral. Nyní trpí nepopsatelnou bolestí. Ztratili svého milovaného syna, jeho dvě děti, sedmiletý syn a tříletá dcera, ztratily otce, jeho žena Magdalena (34) manžela.

Letectví miloval celý život

„Chtěli jsme, aby šel studovat elektrotechniku, protože mu šla matematika. Ale Aruś si vybral létání, protože letadla miloval,“ vypráví příběh svého syna Lucyna. „Byl nejlepší v ročníku. Poté vystudoval na vysoké škole důstojnické v Deblínu. Téměř okamžitě šel do zvláštního leteckého pluku. Za 13 let své kariéry létal s nejvýznamnějšími představiteli Polska. Většinu cestujících dobře znal. S prezidentem Ryszardem Kaczarowskim si říkali jménem,“ vzpomíná se slzami v očích matka.

Naposledy se synem mluvili v pátek odpoledne. V sobotu ráno byl mrtvý. Rodiče se o tragédii dozvěděli z televize. Nebyli si ale jistí, jestli jejich syn opravdu onen osudný let pilotoval. Zavolali proto jeho ženě, jestli neví něco víc. „Snacha nezvedala telefon. Už to musela vědět. Nám o tragédii pověděl mladší syn Krzyś,“ jen těžko mezi pláčem vypráví matka.

Rusky uměl dokonale

Bolest ze ztráty syna umocňují spekulace o tom, že se nehoda stala kvůli špatné komunikaci pilota s řídící věží. „Rusky mluvil perfektně. Když 7. dubna letěl s letadlem, ve kterém byl polský premiér Donald Tusk, byl to náš syn, který komunikoval s ruským letovým dispečerem. Byl zodpovědný, nalétal 1930 hodin,“ popisuje zoufalý otec.

Rodiče se o něj často báli. Obavy spojené s technickým stavem letadel nebyl v domě Protasiukových žádným tajemstvím. Pan Wladyslaw vzpomíná, jak Arek mluvil o problémech, které mělo jeho letadlo během záchranné mise na Haiti.

Nyní se jejich noční můra stala skutečností. Syn zahynul při povolání, které miloval. „Jsme na syna hrdí,“ říkají skrze slzy jeho rodiče.

ivkanatka ( 15. dubna 2010 11:28 )

Ať to byla vina kohokoliv, život to těm lidem nevrátí, potrestán také nikdo nemůže za to být. Pravdu se asi nikdy nedozvíme, ale proč očerňovat pilota? Knip sice má v rukou on, ale kdo udělal rozhodnutí o tak riskantním přistání ví dnes už jen on a ten, kdo ten rozkaz vydal a ten už nepromluví..... Čest památce pilota, soucit s jeho rodinou.

najka ( 14. dubna 2010 10:00 )

Do neděle toho budou ještě plné noviny a veškeré sdělovací prostředky, ale myslím si, že už teď nastává litý boj o uvolněná místa!!! Máme volnýho Topola, mohl by je tam trochu rozebrat!!! Věřím tomu, že to pilot dostal rozkazem, tak by se měli umírnit a vzít to tak, jak to přišlo!! Jsou věřící, tak si to musí nějak zdůvodnit! Ve všem špatném je třeba hledat i něco pozitivního! Bohužel....

alenotak ( 14. dubna 2010 05:44 )

....také nemohu pochopit, že se nepočítalo s časovou rezervou

ctenar ( 13. dubna 2010 20:47 )

ta moc dobře ví, jak se věci měly...a musí být svědkem špinění památky syna... Jestli jí aspoň druhé dvojče podá ruku, oba vědí...

ctenar ( 13. dubna 2010 19:56 )

Stačilo, aby ELITA NÁRODA měla časovou rezervu pro nepředvídané okolnosti. Dojeli by 200 km automobilem a mohli žít. Špatná organizace akce.

Zobrazit celou diskusi