Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důchody od ledna citelně vzrostou. O kolik si polepší senioři, invalidé a vdovy?

Autor: ČTK, kal - 
19. září 2018
09:30

Průměrný starobní důchod se od ledna zvýší asi o 900 korun měsíčně. Pevná část penze, která je pro všechny stejná a nyní činí 2700 korun, se zvedne celkem o 570 korun. Zásluhová procentní výměra, v níž se odrážejí odpracované roky a výdělek, poroste o 3,4 procenta. Nařízení ve středu schválila vláda spolu s návrhem státního rozpočtu na příští rok, který s výdaji na penze počítá. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). O 3,4 procenta mají od ledna růst i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunismu a pozůstalé po nich.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácela v červnu 2,4 milionu starobních, 421 900 invalidních a 68 100 pozůstalostních penzí. Nějaký důchod tak úřad posílal 2,9 milionu lidí. Své důchodové systémy mají pak i resorty vnitra či obrany.

Důchod se skládá ze dvou částí. Pevná výměra je stejná pro všechny, v procentním dílu se odráží zásluhovost a odpracované roky s výdělkem a výší odvodů. Sněmovna v srpnu schválila vládní novelu, která mění složení penze. Posiluje od příštího roku pevný díl a oslabuje zásluhovou část. Jinak se výpočet nemění. Důchody se budou dál zvyšovat o růst cen a polovinu růstu reálných mezd.

„Zvýšení u průměrného starobního důchodu představuje částku 597 korun, což při zvýšení základní výměry důchodu o 270 korun znamená zvýšení procentní výměry o 3,4 procenta,“ uvedlo ministerstvo práce v podkladech pro vládu.

Pevná část důchodu: Nově deset procent průměrné mzdy

Pevná část penze dosud odpovídá devíti procentům průměrné mzdy, po srpnové novele se musí rovnat deseti procentům. Průměrná mzda se loni dostala na 29 504 korun. Letos v prvním pololetí se zvedla na 31 062 korun. Ani s jednou z těchto částek ministerstvo práce při stanovení lednového přidání ale nepočítá.

Resort vychází z průměrné mzdy pro rok 2019. Ta má příští rok podle autorů nařízení činit 32 699 korun. Od této částky pak resort odvozuje pevný díl penze. Aby odpovídal deseti procentům výdělku, musí činit 3270 korun. Nyní je to 2700 korun, tedy o 570 korun méně. Vzhledem k tomu, že z průměrné valorizace do pevné části poputuje 270 korun, musí všichni dostat ještě dalších 300 korun měsíčně navíc.

Video  Ministryně práce s sociálních věcí Maláčová: Tisícovka navíc pro důchodce. Jenže kterým a kdy?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený / BLESK zprávy
Video se připravuje ...

Ceny se od loňského července do letošního června zvedly o 2,6 procenta. Mzdy loni reálně rostly o 4,4 procenta, polovina je tedy 2,2 procenta. Celkové navýšení by tak mělo odpovídat 4,8 procenta. Ministerstvo práce v nařízení uvádí, že podle růstu mezd a cen mu vychází navýšení o 4,7 procenta. Ve výpočtu hraje roli ještě průměrný důchod. Resort za základ vzal částku 12 386 korun.

Ministryně Maláčová: Je to největší navýšení v historii

„Od ledna 2019 dojde k největšímu navýšení důchodů v historii. Průměrný starobní důchod, který byl v polovině roku 12 386 korun, bude navýšen o 900 korun, a přesáhne tak 13 200 korun,“ uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Pevná část penze se příští rok všem zvýší o 270 Kč a k tomu 300 korun, takže celkem o 570 korun. V roce 2008 pevný díl tehdejší Topolánkova vláda zvedala ale hned dvakrát. Celkem tak všichni lidé se starobním, invalidním a pozůstalostním důchodem dostali o 816 korun víc. Průměrná penze na konci roku 2008 podle ČSSZ činila 9638 korun. Tehdy kabinet tedy přidal zhruba o 8,5 procenta, nyní i s 300 korunami navíc o 7,3 procenta.

Lidé s nižší penzí si přilepší

Díky novele, kterou poslanci v létě schválili, si přilepší lidé s nižší penzí. Po změně podílu důchodu k průměrné mzdě dostanou přidáno víc než za dosavadních pravidel. Větší části seniorů poroste od roku 2020 starobní důchod naopak pomalejším tempem než dosud. Růst se zpomalí i u pozůstalostních penzí seniorů a invalidů. Lépe by na tom měli být podle novely i lidé nad 85 let. Procentní část penze se jim zvedne o 1000 korun.

Podle dřívějších údajů by zákonná valorizace měla příští rok vyjít asi na 24 miliard korun a přidání 300 korun všem asi na 11 miliard korun. Na tisícikorunu pro pětaosmdesátileté a starší by se mělo vydat přes dvě miliardy korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bleskovka ( 20. září 2018 07:00 )

Dobrá zpráva je,že důchody vzrostou,špatná zpráva je,že kvůli nenažranosti kapitalistů,se za ně nakoupí méně,než loni.

Thyronx ( 20. září 2018 01:45 )

Chcete vidět rozdíl mezi mým důchodem za 25 let práce v ČSSR a za 25 let práce v USA? Nevěřili byste. Váš důchodvý systém utratil pan Klaus, když ho hodil prostě do státního rozpočtu na dluh. Ten americký byl ještě nedávno přes 3 triliony dolarů v přebytku. Na plný důchod musíte zde v Americe odpracovat PLNÝCH 10 LET !!!! A můj dentista, dostává plných 100% ceny VŠECH zákroků od pojišťovny proplacené. Já neplatím nic. Bílé plomby považuji za jediné co u zubaře dostanete, ne? Nebo jsou i růžové a bledě modré? Těch zubařů je ve dvou malých městech okolo mně určitě dvacet a nejspíš víc. A o nové pacienty se přímo perou. Proč asi? Třeba proto, že nový pacient má v očích $$$$ a oklikrát na prní vyšetření čekáte i týden. A pokud by vás u zubaře něco bolelo, tak nebude mít klientelu a s ní ani peníze. I to se jednou dostane do Čech.

Thyronx ( 20. září 2018 01:37 )

Od té doby kdy Blesk ukazuje na dolním pruhu žebrotu o COOKIES, je pro Blesk zásadně vypínám a s nimi i veškeré agresívní reklamy. Prostě to dělat vždy budu a ne jen na Blesku ale i na iDnes a všude kde nám cpou ty jejich agresívní nabídky ODPADU!.

prasatkopepicek ( 19. září 2018 21:52 )

Jeste ze existuje Kalousek. Co jineho by koblihovi vymastenci psali do diskuzi.

mnpv ( 19. září 2018 19:22 )

Flákal se od sociálky po pracák a zpět. Jinak to není možné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa