Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Moskva je ze „vzpoury“ Česka u Skripala i Nikulina v šoku. Expert: Přecenila Zemanův vliv

Autor: Jitka Mikysková - 
4. dubna 2018
19:20

Během uplynulých čtrnácti dní se Moskva dvakrát opřela do Česka. Nejprve přišla s obviněním, že nervový plyn novičok, kterým byl zřejmě otráven exagent Sergej Skripal, by mohl pocházet z České republiky. A po vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA hovořila o podkopávání základů česko-ruské spolupráce. Podle analytika Petra Kratochvíla z Ústavu mezinárodních vztahů je to naprosto neadekvátní reakce, způsobená pravděpodobně tím, že Moskva spoléhala na prezidenta Zemana a přecenila jeho vliv.

Obvinění Moskvy, že nervový plyn novičok, kterým byl počátkem března v Salisbury otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal, může pocházet z Česka, vedlo k diplomatické přestřelce mezi Ruskem a Českou republikou.

Zlou krev vyvolalo i vydání Nikulina do USA, ačkoliv prezident Zeman podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) intervenoval ve prospěch Ruska.

Expert: Hysterické reakce nejsou na místě

Analytik Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů vidí reakci Ruska jako naprosto neadekvátní. „Souvisí s tím, že Rusko předpokládalo, že díky intervenci českého prezidenta bude Nikulin vydán do Ruska, a nikoliv do USA. Naše vztahy s Ruskem jsou ekonomicky stabilní (sankce na ně měly a mají spíše malý dopad), takže ani v ekonomické oblasti žádný zásadní problém nevidím,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy a dodává: „Naopak politicky jsou vztahy napjaté, ovšem například nijak nezdůvodněným obviněním, že bojová látka novičok může pocházet z ČR. Myslím, že je na místě spíše o vzájemných vztazích uvažovat s chladnou hlavou a nereagovat hystericky, “ doporučuje.

Reakce Ruska: Česko z ničeho neobviňujeme

Rusko se nicméně následně snažilo o zmírnění svých ostrých slov. Na středečním brífinku ruský velvyslanec Alexander Zmejevský uvedl, že Rusko v kauze novičoku nikdy neobviňovalo Českou republiku, pouze konstatovalo, že je schopna pracovat na výzkumu otravných látek.

„Žádná obvinění proti ČR nikdy nebyla z ruské strany vznesena. Pouze jsme konstatovali fakta,“ tvrdil velvyslanec opakovaně. Současně však poukazoval na to, že v otevřených českých zdrojích se tvrdí, že jsou čeští experti schopni pracovat na výzkumu nervově paralytických látek, například plynu sarin, a že na základě tohoto výzkumu pokračuje vývoj protilátek pro českou armádu a NATO.

Exministr zahraničí Svoboda: Rusko zmrazí plánované obchodní aktivity

Podle exministra zahraničí a současného poradce premiéra Babiše Cyrila Svobody jsou česko-ruské vazby založené na fungujících nejen politických, ale i obchodních vztazích.  Původně byla plánovaná například vládní rusko-česká komise, která měla hodnotit hospodářsko-obchodní vztahy, projekt ale zřejmě bude zrušen. „Zasívá se tu nedůvěra. Ze strany Ruska budou zmrazeny všechny aktivity, které se plánovaly, to se dá očekávat,“ uvedl Svoboda pro Blesk Zprávy. „Na tiskové konferenci velvyslanectví Ruské federace se nehovořilo o tom, jestli náš velvyslanec dostane vízum. Včera měl ministr zahraničí Lavrov tiskovku v ruské televizi a dnes, co řekl pan velvyslanec, je opakováním téhož,“ dodal Svoboda.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

marmat ( 5. dubna 2018 19:46 )

ANO...je to šok (?!), když se naboural do sítí cizí země a tam bude souzen??? Pro Putina je to horror - je to opravdu v souvislostech objednávek jeho PRÁCE velký poklad.

marmat ( 5. dubna 2018 19:42 )

NIKDO to dosud nechce přesně pojmenovat PROČ Nikulin něco zcizil/ukradnul v Moskvě před 7 - slovy SEDMI lety....Pak ho tam nejen měli, ale i za NĚCO hýčkali...jeho auta, sbírky hodinek a firmy jasně hovoří !!! ASI HACKROVAL NA ZADÁNÍ !!! Po obvinění v USA -vydání mezinárodního zatykače se objevil na rande v PRAZE a byl zatčen!!! Po 14 měsících a loudění našeho AZYLU !!! byl vydán tam, kde řádil a hackeroval...Čemu se divíme ???

marmat ( 5. dubna 2018 19:36 )

Za heckrování-jasné a prokázané ho hýčkat další roky V "POLITICKÉM AZYLU"nebudeme....Domů se mu taky nechtělo a musí tam, kde KRADL data!!!

harm10 ( 5. dubna 2018 07:39 )

Jsme malincí,stavíme se jako mystři světa,já jsem jen zvědaví,kdo se bude omlouvat a za co,jak aby to neurazilo větší státy a naši diplomaté,hrůza,namydlej se a rovnou do zadele.

taupan ( 5. dubna 2018 05:57 )

V šoku jsou hlavně čeští občané. EU nikdy nevydává vězně do zemí, kde mají trest smrti ,popřípadě drakonické tresty za nesmysly. A to i v případě že tamější režim sepíše 'dobře podloženou' žádost. To co předvedl Pelikán je pošlapání evropských hodnot! A zaslouží za to pomstu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa