Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pět otázek kolem jedu, který děsí Česko i svět: Expert promluvil o novičoku

  • Autor: Jitka Mikysková - 
    28. 3. 2018
    20:35

    Prezident Zeman zaúkoloval Bezpečnostní informační službu, aby zjistila, zda byla na území Česka vyvíjena nebo skladována nervově paralytická látka novičok. Ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních. Jenže vojenský analytik Jaroslav Štefec není úplně přesvědčený, že se BIS podaří zhostit se tohoto úkolu. Nemyslí si, že by za útokem stálo Rusko. A navíc připouští, že v komunistickém Československu mohly být podobné látky testovány. Vojenský historik Prokop Tomek potvrzuje přítomnost jaderných zbraní na území bývalého Československa, chemické zbraně ale vylučuje.

  • 1.Je za útokem opravdu Rusko?

    Novičokem byl začátkem měsíce v anglickém Salisbury přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Londýn z útoku viní Rusko, které to ale odmítá. Ruské ministerstvo zahraničí naopak uvedlo, že nejpravděpodobnějším zdrojem smrtící látky typu novičok je Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko.

    Skripal byl 4. března otráven neobvyklým nervovým jedem i se svou dcerou. Oba byli nalezeni zhroucení v centru Salisbury. Britové dospěli k závěru, že byli otráveni jedem označovaným jako novičok, což byla látka vyvíjená v SSSR a z útoku obvinili Rusy.

    Vojenský analytik Jaroslav Štefec však tuto verzi zpochybňuje: „Rusko jako stát, o tom výrazně pochybuji. Ty důsledky se projevily okamžitě a jediný, kdo na té otravě neměl žádný zájem, je Rusko. Otázka je, jestli tam nejsou nějaké interní boje mezi konkrétními lidmi. A další věc je, co je to za látku, co tam byla použita, protože to nikdo neví.“

    Vojenský analytik Jaroslav Štefec v pořadu Máte slovo s M. Jílkovou Vojenský analytik Jaroslav Štefec v pořadu Máte slovo s M. Jílkovou | Reprofoto ČT1

  • 2.Odkud se novičok vzal?

    Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že jedním z původců smrtící látky novičok mohla být Česká republika. Mezi dalšími zeměmi jmenovalo Velkou Británii, Slovensko a Švédsko.

    Podle Štefce ale Rusové neřekli, že by pocházel z Česka. „Tvrdí, že tyto látky vyrábějí a používají i další země, mezi nimi Česká republika. Novičok je velice módní pojem, ale v Sovětském svazu se nikdy nepoužíval, ani v zemích Varšavské smlouvy, nic podobného nepadlo, ale tyto organofosfáty se vyvíjely a testovaly. Česká republika patřila a patří mezi špičku chemiků v oblasti detekce, a když ty látky chcete testovat, tak je musíte mít,“ uvedl analytik pro Blesk Zprávy.

    Sovětský svaz s Československem před rokem 1989 určitě spolupracoval na vývoji antidot. V té době je nevyvíjel jen SSSR, ale stejné látky vyvíjely i Spojené státy nebo Velká Británie, to jsou věci, které jsou pozitivně doložitelné, tvrdí analytik, protože se objevovaly v chemických časopisech té doby. Ve Spojených státech se rozjel velmi intenzivní program na jejich vývoj a výrobu.

    Vojenský analytik Jaroslav Štefec Vojenský analytik Jaroslav Štefec | Pro Blesk - Eduard Erben

  • 3.Co přesně je to za látku?

    Řada expertů vidí problém hlavně v tom, co se za novičok vlastně označuje.

    „V Sovětském svazu se v 60. a 70. letech minulého století rozjel vývoj a těchto látek bylo víc, tam to bylo schované pod projekt Foliant, který běžel na celém území tehdejšího SSSR. Podstatné je to, že v rámci toho programu bylo vyvinuto několik látek, čili plyn novičok je nesmysl, protože nic takového neexistuje,“ vysvětluje analytik.

    „Existují jen látky, které byly vyvíjeny v rámci toho programu. Na jejich vývoji se podílely i jiné země v rámci Varšavské smlouvy, včetně tehdejšího Československa. U nás se testovala a vyráběla čidla pro detekci těch látek, takže je pravděpodobné, že ty látky tu v té době byly. A je pravda, že Česká republika pokračuje v tom vývoji čidel i dnes, takže i dnes potřebuje mít tyto látky k dispozici. My se tu bavíme o množství v ovzduší tak nepatrném, že si to málokdo dokáže představit, protože kapička na kůži vás může zabít,“ upřesňuje Jaroslav Štefec.

    Na vyšetřování otravy ruského exšpiona Sergeje Skripala se podílí policie, armáda i rozvědka. Na vyšetřování otravy ruského exšpiona Sergeje Skripala se podílí policie, armáda i rozvědka. | ČTK

  • 4.Co dokáže zjistit BIS?

    Podle zadání prezidenta Zemana by BIS měla zjistit, zda byla na území Česka vyvíjena nebo skladována nervově paralytická látka novičok, ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních.

    Jaroslav Štefec si myslí, že v tomto případě ani BIS není všemocná. „BIS si zřejmě vyžádá zprávu od ministerstva obrany, ledacos by se našlo i v archivech bývalé Vojenské fakulty v Hradci Králové nebo Vojenské akademie v Brně (dnes Univerzita obrany, pozn. red.), kde byla celá katedra chemického vojska, a předpokládám, že tam běžely různé vědecké programy. BIS bude čerpat hlavně z vojenských zdrojů, z archivu ČSLA apod.

    Je otázka, nakolik se ta zpráva dostane na veřejnost, toto jsou poměrně přísně utajované informace. Další otázka je, jestli se k tomu BIS vůbec bude schopná dostat, protože se týkají všech zemí NATO. Česká republika pracuje na těch programech v rámci celého NATO, takže jsou přísně utajené, v tom případě nemá BIS šanci se k nim dostat,“ míní analytik.

    Sergej Skripal Sergej Skripal | Reprofoto Youtube, Twitter, Facebook, archiv

  • 5.Jak je to s chemickými zbraněmi v Česku?

    Podle historika Prokopa Tomka z Vojenského historického ústavu neměla  Československá lidová armáda před rokem 1989 chemické zbraně k bojovému použití. „Neexistovala jednotka, která by se byť i jen teoreticky připravovala na jejich použití, ani nebyly chemické zbraně ve skladech,“ upřesnil pro Blesk Zprávy.

    Před rokem 1989 chemické zbraně armáda sice měla, i ty nejnebezpečnější, ale jen pro detekční účely, v rámci jednotek protichemické obrany měla vzorky těch látek, aby se daly identifikovat. Že by se chemické látky v Československu vyráběly nebo vyvíjely, historik vylučuje. „Chemické látky byly mezinárodně zakázané, bylo by to porušení mezinárodních dohod, to by bylo nebezpečné. Druhá věc je, že chemický průmysl měl v Československu tradici a kapacity na výrobu chemického materiálu tu rozhodně byly,“ míní historik.

    Československo vyváželo před rokem 1989 přes podniky zahraničního obchodu nejrůznější vojenský materiál. „Prodej chemikálií ano, ale pokud někdo prodal nějaký materiál, z kterého se dál cosi vyrábělo, tak to bych nevylučoval. Ale chemické zbraně ani nějaká příprava na ně tu nebyla. Jiná věc jsou jaderné zbraně. Tady byly tři sklady jaderných hlavic, ty pak byly předány do SSSR, tak ta možnost, že bychom je použili, tu byla,“ dodává Tomek.

    Vojenský historik PhDr. Prokop Tomek Vojenský historik PhDr. Prokop Tomek | Blesk Zprávy

     

     

     

     

kupredu-leva ( 29. března 2018 14:00 )

Jed vyrobil Kalousek doma ve sklepě, já ho viděl! Šiřte to! Čest práci!

salto ( 29. března 2018 08:44 )

kukuku ( 28. března 2018 22:11 )

Rozumný člověk se zdravým rozumem musí stranou. Když majitelka papírnictví Němcová a pan učitel z Kopanic Gazdík řeknou, že tu žádný novičok nebyl před Kristem ani po Kristu a že dotaz prezidenta na novičok je vlastizrada, tak to prostě vlastizrada je a mělo by jim být dopřáno, aby se se Zemanem vypořádali aspoň tak, jako Rumuni s Ceaucescem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa