Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mynářova letenka do Číny stála 100 tisíc. A Zeman čeká Babišovu vládu dřív

Autor: simao, ČTK - 
22. března 2018
20:44

Zpáteční letenka hradního kancléře Vratislava Mynáře do Číny vyšla na necelých 100 tisíc, hradila ji Kancelář prezidenta republiky, uvedla MF Dnes. Nad Mynářovou čínskou misí se pozastavil i prezident Miloš Zeman. Ten opět vystoupil v pořadu TV Barrandov majitele a moderátora v jedné osobě Jaromíra Soukupa, kterému věnoval obraz svého fanouška Františka Ringo Čecha. A posunul nejzazší termín, kdy by čekal sestavení vlády na konec května.

Hradní kancléř Vratislav Mynář zamířil do Číny zjišťovat situaci kolem Zemanova čínského poradce Jie Ťien-minga, působícího ve společnosti CEFC, který má být vyšetřován. 

Ve středu se ve Sněmovně objevila řada výzev, aby Hrad odhalil, kolik stála cesta Mynáře, se kterým do Číny vyrazili i Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý a exministr Jaroslav Tvrdík, dnes český zástupce CEFC.

„Celková částka výdajů na pracovní cestu vedoucího Kanceláře prezidenta republiky není známa, neboť dosud neuplynula lhůta pro vyúčtování této pracovní cesty,“ uvedl MF Dnes Václav Pelikán, ředitel odboru legislativy a práva na Pražském hradě. 

 „Z prostředků kanceláře byla hrazena letenka koupená pro vedoucího kanceláře prezidenta na cestu do Číny a zpět v celkové částce 93 781 korun,“ dodal.

Video  Zbytečná cesta do Číny? Kovářová (STAN) kritizuje Nejedlého a Mynáře za plýtvání peněz Hradu  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Na TV Barrandov ve čtvrtek Zeman k potížím svého speciálního čínského poradce uvedl: „Poradce může mít problémy, ta společnost má mimochodem dva šéfy, jeden se jmenuje prezident a ten tu společnost normálně řídí a druhý se jmenuje předseda a ten je údajně vyšetřován.“

Zajímá ho prý především osud společnosti CEFC a je rád, že prostřednictvím Mynáře byli ujištěni i „z nejvyšších míst, že ta společnost tady bude dále expandovat“. Zeman připomněl, že do CEFC vstupuje čínská státní firma CITIC Group, což je jedna „z největších světových firem“, pochvaloval si prezident. Ohledně čínských investic v Česku si nemyslí, že by se mýlil. 

Zeman se hájí: Reakce ohledně Skripala byla razantní

Zeman komentoval i situaci kolem cel, které se USA chystá uvalit na Čínu. Podepsal je čerstvě americký prezident Donald Trump. „Jednou se mluví o přátelství a spolupráci, podruhé se dělají tato negativní gesta,“ glosoval to Zeman.  

Pozastavil se také nad obviněním Rusů vůči Česku ohledně jedu novičok, kterým byl otráven exagent Sergej Skripal ve Velké Británii. Reakce Česka podle něj byla adekvátní. „Byla razantní, můj tiskový mluvčí to prohlásil za drzou lež,“ podotkl Zeman. 

Český prezident čelil kritice, že se vůči ruskému spojování Česka s jedem novičokem neohradil a naopak pouze gratuloval Vladimiru Putinovi k vítězství v prezidentských volbách. „Je srozumitelný a má konkrétní výsledky,“ chválil dnes Zeman Putina.

Zeman: Vláda s důvěrou by mohla vzniknout do konce května

Co se situace na české politické scéně a vládních námluv týče, vláda s důvěrou Poslanecké sněmovny by podle prezidenta Zemana mohla vzniknout do konce května. Dřív předpokládal, že premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš mu předloží návrh nového uspořádání nejpozději do konce června.

Nynější jednání ANO s ČSSD o společném koaličním kabinetu, který by mohli podpořit komunisté, jsou vcelku úspěšná a květnový termín se zdá realistický, řekl dnes prezident v TV Barrandov. Klíčový bude podle něj dubnový sjezd sociální demokracie, možná i KSČM, a také vnitrostranické referendum ČSSD o podobě vlády, dodal.

ANO, ČSSD a KSČM mají ve dvousetčlenné Sněmovně dohromady 108 poslanců. I kdyby někteří sociální demokraté Babišovu vládu nepodpořili a koalice by se opírala o hlasy alespoň 105 poslanců, považoval by ji Zeman za poměrně stabilní. Nejtěsnější většina 101 hlasů by byla příliš křehká. „Já bych ji nechtěl,“ dodal.

„Nesmyslné žvásty“ o vládě bez důvěry

Někteří politici ČSSD nechtějí podpořit vládu kvůli Babišovi, který je trestně stíhán za údajný podvod při získání dotace pro Čapí hnízdo. Při posledních jednáních se o Babišovi už moc nemluví, poznamenal dnes prezident. Poté, co Babišova menšinová vláda v lednu získala jen podporu poslanců ANO, svěřil Zeman premiérovi v demisi i druhý pokus o složení kabinetu.

Zopakoval, že mu dal značný časový prostor, aby Babiš nebyl pod tlakem a podařilo se mu domluvit vládu s důvěrou. „Potom odpadnou ty nesmyslné žvásty, že nám vládne vláda bez důvěry,“ řekl Zeman.

sitra ( 4. dubna 2018 10:04 )

Kdyz tady ctu ty prispevky na obranu toho chromeho trumpety vladnouciho na hrade;tak mi je z Vas smutno. Copak nevidite co tam sedi za verbes? Co tam vubec pohledavaji ti exoti Zeman;Mynar,Nejedly;Ovcacek,vzdyt je to vsechno komunistickej plebs;kterej mel byt uz davno vymetenej a vy co jim tleskate by meli upadnout ruce. Ze Vam neni hanba.

osinek ( 23. března 2018 11:46 )

Zeman přece vykřikoval, že pokud Mynář nedostane prověrku, tak mu dá padáka! Proč Zeman již nedal Mynářovi padáka? Tak Zeman drží slovo?

osinek ( 23. března 2018 11:40 )

Jak je možné, že ten bývalý exekutor Mynář utrácí nesmyslné částky na letenku do Číny z peněz daňových poplatníků? Zpáteční letenku do Číny lze pořídit za poloviční cenu! Maximílně za 60 tisíc Co Mynář pohledává na Hradě? Vždyť nemá ani bezpečnostní prověrku!

oshona ( 23. března 2018 09:26 )

airfer ( 22. března 2018 23:22 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa