Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Eurocenzura“ internetu podle českých politiků. Kde skončí svoboda slova?

Autor: Jitka Mikysková - 
8. března 2018
05:47

Internetové společnosti by měly ze svých systémů do hodiny od oznámení odstranit obsah související s terorismem, je přesvědčena Evropská komise. Firmy, jako je Facebook, Twitter, YouTube nebo Google, by také měly samy podobný obsah aktivně vyhledávat a zaměřit na něj automatické nástroje. Evropská komise chce svými doporučeními, která zveřejnila minulý čtvrtek, tlačit na sociální sítě, aby aktivněji a rychleji mazaly protizákonný obsah. Jak její snahy vnímají čeští politici?

Evropská komise slíbila, že bude bedlivě sledovat pokrok v boji proti nezákonnému obsahu a posoudí, zda jsou nutná další opatření. Udělala to už ve svém sdělení ze září 2017 o boji proti nezákonnému obsahu na internetu, Komise nyní doporučuje soubor opatření, která by měla zintenzivnit odhalování a odstraňování nelegálního obsahu na internetu, než určí, zda bude nutné navrhnout právní předpisy.

V doporučení se klade velký důraz zejména na příspěvky související s terorismem. Nově teď Komise požaduje, aby společnosti mazaly obsah s teroristickou tématikou do jedné hodiny, teď to bylo do 24 hodin. Je to údajně proto, že tyto příspěvky jsou vysoce společensky škodlivé a nesmí se rozšířit mezi velký počet lidí.

Piráti: Hodina na vyhodnocení obsahu je málo

Piráti, kteří mají svobodný internet ve svém programu, vidí vyhodnocování obsahu v tak krátké době jako velký problém. „Bude to muset nějakým způsobem určit provozovatel sítě, ale v té jednohodinové lhůtě to nebude technicky možné, aby tam nebylo výrazné procento chyb,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Otázkou také zůstává, jakým způsobem by se měl obsah příspěvků vlastně vyhodnocovat. Někdy se může jednat o pouhou kritiku, která však může být někým vnímána jako výzva k násilí.

„Já si myslím, že samotný princip, kdy soukromá firma je nucena vykonávat nějakou vůli orgánů veřejné moci, je problém. Už ta samotná povinnost tam něco mazat, ve chvíli, kdy neproběhl žádný soud o tom, jestli to je nebo není protiprávní, je hodně problematická a to další zpřísnění není vůbec na místě,“ upřesnil Ferjenčík.

Jako rozumné Piráti nevidí ani přenášení odpovědnosti v takovém rozsahu na internetové firmy. „My proti tomu dlouhodobě bojujeme na všech frontách, ale Piráti jsou v menšině,“ dodal poslanec.

Zdechovský: Najít nebezpečný obsah chce čas

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) si pochvaluje dobrou spolupráci s provozovateli sociálních sítí i většinou médií. Aspoň co se týká teroristického obsahu, jako jsou oslavy činů tzv. Islámského státu nebo nějaké formy náboru do těchto organizací. Sociální sítě tento obsah samy vyhledávají a upozorňují na něj policii.

Podle Zdechovského je horší situace u extrémistického a jinak nebezpečného obsahu. „Tam je těžší definovat, co je ještě svoboda slova a co už je za hranou. I zde se internetové společnosti snaží spolupracovat, kontrolují diskuze a snaží se proti extrémistům zasahovat. Nicméně najití extremistického obsahu a jeho mazání je velmi složité a vyžaduje to hodně zkušeností i času," vysvětlil Zdechovský pro Blesk Zprávy.

Svoboda: Internet se musí více kontrolovat

Podle předsedy právního výboru europarlamentu Pavla Svobody (KDU-ČSL) je správné, že doporučení Komise platí pro všechny formy nezákonného obsahu na internetu. Ať už jde o teroristický obsah, podněcování k nenávisti a násilí, dětskou pornografii, padělání produktů nebo porušování autorských práv.

„Internet se v tomto ohledu musí lépe a více kontrolovat. Jde o lepší bezpečnost občanů EU," upřesnil Svoboda pro Blesk Zprávy. Navíc se jedná jen o opatření, po kterých se dlouhodobě volá jako po nezbytnostech, která je zapotřebí nastavit v boji proti nezákonnému obsahu online. Podle Svobody tato opatření navazují na spolupráci s internetovými firmami, v kterých už probíhají různé dobrovolné iniciativy.„ Kritéria jsou sice přísná, ale zase jde jen o doporučení, tedy právně nezávazný akt," dodal Svoboda.

Komise chce do tří měsíců znát kroky firem

Evropská komise dala minulý čtvrtek firmám i členským zemím EU tři měsíce na to, aby oznámily kroky, které v této věci podnikly. Větší podniky by podle názoru unijní exekutivy při řešení této problematiky měly také pomáhat menším internetovým společnostem. Členské státy EU by ze své strany měly zajistit, že mají dostatečné prostředky k rychlému odhalování a oznamování podobného obsahu.

Boj s propagandou podobného typu je podle eurokomisaře Juliana Kinga, odpovědného za bezpečnostní unii, kolektivním úsilím. „Internetové společnosti mají jasnou a klíčovou roli. Proto dáváme několik jasných operačních cílů, které chceme, aby firmy splnily,“ dodal komisař.

Doporučení komise dává také firmám půl roku na splnění dalších kroků, které souvisejí s odstraňováním jiného nelegálního obsahu. Také v tomto případě jde o aktivnější přístup, zlepšení využívaných nástrojů, pomoc menším firmám či užší spolupráci s úřady i mezi společnostmi navzájem.

V Německu sociální sítě mazaly víc, než bylo nutné

Kritici zpřísněných doporučení Evropské komise poukazují zejména na problémy, které vznikly v Německu. Od letošního roku tu platí nový zákon, na jehož základě sociálním sítím hrozí pokuta, pokud nebudou mazat nenávistné komentáře či pomluvy. Podle odpůrců novinky zákon zavání cenzurou.

Stalo se přitom to, co kritici nového německého zákona o kontrole nenávistných textů na internetu předpovídali.  Sociální sítě jako Facebook a Twitter v obavách před vysokými pokutami raději začaly mazat vše, co by do definice podněcování násilí a nenávisti mohlo i jen vzdáleně spadat. Provozovatelé sociálních sítí, které mají více než dva miliony uživatelů, musí závadný obsah do 24 hodin smazat, jinak jim hrozí pokuta ve výši 50 milionů eur (1,3 miliardy korun).

Komise přesunula odpovědnost na provozovatele sítí

Zásadní problém je v tom, že EK očekává od internetových platforem proaktivní přístup. To znamená, že společnosti budou muset samy hledat závadný obsah. Nejčastěji budou asi reagovat na upozornění od uživatelů, což bude znamenat větší administrativní zátěž.

Platformy by měly samy přijmout proaktivní opatření k identifikaci a odstranění nelegálního obsahu a měly by si samy vytvořit nástroje na filtrování nelegálního obsahu. Facebook a další vyhledávače byly také vyzvány, aby investovaly do automatických detekčních technologií a aby zveřejnily počet a typ obdržených oznámení.                                       

Komise dále navrhuje, aby společnosti měly ve svých obchodních podmínkách vysloveně uvedeno, že příspěvky nesmí mít teroristický obsah. Dále by měly firmy sdílet a optimalizovat vhodné technologické nástroje a zavést pracovní postupy pro lepší spolupráci s příslušnými orgány, včetně Europolu. Zároveň Komise požaduje princip nestrannosti, aby byla zachována svoboda projevu a aby se zabránilo neúmyslnému nebo nesprávnému odstranění obsahu, který není nezákonný.

diskutujici ( 8. března 2018 08:53 )

Nebylo by jednodussi cely ten FB zrusit? Kdyz vidim ty idioty, jak do toho cumi za volantem, na prechodu, proste vsude.

petr11 ( 8. března 2018 08:46 )

..jaká svoboda slova..zkuste něco říci v práci??? Já to zkusil a jsem na dlažbě...!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa