Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školáci hltají Facebook, i když ještě nesmí. Malým dětem hrozí velké potíže

Autor: ula, ČTK - 
2. března 2018
06:10

Povolená věková hranice pro založení účtu na Facebooku je 13 let, ale podle průzkumu společnosti Avast se na něm pohybuje 60 procent dětí ve věku od devíti do 12 let. Téměř polovina dětí v tomto věku si přes internet píše s lidmi, které nikdy neviděla. Mnohdy o tom neví ani jejich rodiče, kteří netuší, jak by měli své děti před nástrahami online světa chránit. Pomoci jim má nekomerční projekt Buď Safe Online, který bez nároku na honorář podpořil youtuber Jirka Král.

Průzkum přinesl další zajímavá zjištění. V průměru používají děti ve věku 9–12 let až tři sociální sítě. Starší děti jsou aktivní průměrně na čtyřech (3,7) sítích. Facebook používá více než 60 % dětí ve věku 9–12 let, oficiálně povolená hranice je však 13 let. Populárnější než Facebook je u této věkové skupiny YouTube (93 procent) a Instagram (78 procent). Méně využívané jsou pro ně Snapchat (27 procent) a Twitter (7 procent).

Rodiče znají hlavně Facebook, který sami často používají, proto více kontrolují aktivitu svých dětí na této síti. Zatímco Instagram je pro ně méně známý, a proto v tom nevidí nebezpečí.

Školní děti mladší 13 let jsou průměrně na třech sociálních sítích, i když nesmí. Školní děti mladší 13 let jsou průměrně na třech sociálních sítích, i když nesmí. | Andrea Ulagová, www.budsafeonline.cz

„Často potkávám holky nebo kluky přesvědčené o tom, že jsem si s nimi psal a domlouval schůzku, ale ve skutečnosti to byl bohužel falešný profil, kterému na sebe prozradili spoustu soukromých informací nebo si dokonce domluvili osobní schůzku,“ řekl youtuber Jirka Král. Sám má zkušenost i s ukradeným profilem, proto se zapojil do projektu Buď Safe Online, ve kterém bude s experty z technologické firmy jezdit po školách a upozorňovat děti na rizika, která jim na internetu hrozí.

„Děti neumí rozlišovat mezi online a reálným světem“

„Zatímco starší generace umí rozlišovat online svět od toho reálného, děti, které vyrůstaly s chytrým telefonem, už ne. Stává se mi, že mi děti říkají, že během online her s někým komunikují, ale myslí si, že se baví s tou postavičkou ve hře, ale neuvědomují si, že na druhé straně sedí reálný člověk. A to, že jim pomůže ve hře, ještě neznamená, že může být jeho kamarád i v reálném životě,“ doplnil Král.

Věková hranice pro používání sociálních sítí má své opodstatnění. Průzkum ukázal, že menší děti (9–12) se na internetu běžně chovají tak, že jsou snadno zranitelné:

  • 56 % využívá nechráněné Wi-Fi sítě
  • 42 % komunikuje s lidmi, které nikdy neviděly
  • 40 % používá cheaty ve hrách. Cheaty jsou aplikace třetích stran, které mohou do počítače nebo telefonu stáhnout malware; při instalaci lze nevědomě povolit administrátorská práva a někdo může převzít kontrolu nad zařízením
  • 15 % prozradilo svá hesla k online účtům kamarádům

Školní děti mladší 13 let jsou průměrně na třech sociálních sítích, i když nesmí. Školní děti mladší 13 let jsou průměrně na třech sociálních sítích, i když nesmí. | Andrea Ulagová, www.budsafeonline.cz

Podle technického ředitele Avastu Ondřeje Vlčka musí být lidé v ochraně bezpečnosti na internetu sami aktivní. „Každý den zastavíme 230 milionů útoků virů a škodlivých souborů, ale to samo o sobě nestačí,“ řekl. Děti podle něj vystavují na sociálních sítích své soukromí včetně fotek a neuvědomují si, že informace může někdo ukrást a zneužít. 

Stejné nebezpečné chyby jako teenageři opakují mladí lidé ve věku 18+. 28 procent z nich nemá problém sdílet svá hesla a přístupy s kamarády, 64 % se přihlašuje k nezabezpečeným veřejným Wi-Fi sítím a 62 % používá cheaty ve hrách.

Nebezpečné selfie?

Fotíte si často selfie, kterou pak vystavíte na sociálních sítích? I fotka, kterou považujete za nevinnou, o vás může cokoliv prozradit.

„Já například nikdy nefotím své vstupní dveře, nemluvím na sítích o tom, co dělají moji rodiče, nesděluji svoji adresu, sdílí svoje zkušenosti youtuber, kterého sleduje přes milion uživatelů.

„Stejně tak radím, abyste si před zveřejněním nějaké fotografie na internetu představili, zda byste si byli schopni takovou fotografii vytisknout a oběhnout s ní třeba náměstí a ukázat ji všem lidem, které potkáte. Pokud je odpověď ne, tak tu fotku ani nevystavujte na sociální sítě,“ zmínil Král.

Podívejte se na jedno z videí z projektu, které ukazuje, co všechno o vás může prozradit jedno zdánlivě neškodné selfie:

10  tipů pro děti i rodiče, jak být bezpečně online

  1. Pořiďte si zdarma antivirus pro bezpečí vašeho počítače, mobilu nebo tabletu.
  2. Používejte VPN, díky které budete na síti anonymní.
  3. Používejte silná hesla a držte je v tajnosti.
  4. Nastavte si dvoufaktorové ověření přihlášení, aby se vám nikdo nenaboural do profilu.
  5. Některé věci na sociální síť nepatří. Musí každý vědět, kam jedete na prázdniny nebo kde bydlíte?
  6. Nastavte si všude neveřejné profily a rozhodujte, kdo si vás může dohledat.
  7. Ohlídejte si, kdo vás na Facebooku označuje. Schvalujte žádosti o označení.
  8. Když vás na síti někdo obtěžuje, nahlaste ho, zablokujte a svěřte se dospělému.
  9. Urážky do komunikace nepatří.
  10. Buďte opatrní. Ověřujte si, s kým si píšete. Třeba přes videohovor.

Video  Zdeněk ví, jak bezpečně platit po internetu. Základní rady, aby vás neokradli!  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Petr Soukup
Video se připravuje ...

hasickajana ( 2. března 2018 06:45 )

Znám spoustu rodičů, co svým dětičkám založili FB hned po narození. A taky znám pár těch, co to udělali ještě než se dítě narodilo... Takže chybu vidím někde jinde.. ale kde nic není... hlavně že o sobě všichni všechno vědí a všichni se náramně milují, to je něcíčko, ty mý sluníčko

Zobrazit celou diskusi