Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nadržuje Zeman Babišovi? Ovčáček a Pospíšil se přeli u Jílkové, Škromach lovil selfie

Autor: simao - 
23. února 2018
11:41

Byl to mazec, říká Jiří Pospíšil (TOP 09). Zastánci a odpůrci Miloše Zemana se střetli ve studiu ČT u Michaely Jílkové. Nechyběl hradní mluvčí Jiří Ovčáček a další Zemanovi věrní - Michal Hašek či v publiku Zdeněk Škromach (oba ČSSD), který tradičně lovil selfie. Pospíšil se s Ovčáčkem přel o to, zda je Zemanův postup při pověřování o sestavení vlády v pořádku, zda má vláda vzniknout do prázdnin, nebo co nejdřív a zda Zemanovi „nevadí, že pan Babiš je agentem StB“.

„Nenadržuje Andreji Babišovi? Měří všem stejně? Nebo se naopak chová státotvorně a plní jen vůli voličů?“ Řadou třeskutých otázek o Miloši Zemanovi otevřela Michaela Jílková svůj novodobý „kotel“ - pořad Máte slovo na ČT. Rušno bylo především kolem Zemanovy podpory pro Andreje Babiše (ANO)  v rámci druhého pokusu sestavit vládu.

Pospíšil: Prezident ustoupil Babišovi

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) Zeman mění své názory. Dokumentovat se to snažil na požadavku podpory 101 poslanců pro vládu, od kterého Zeman po prezidentských volbách ustoupil.

„Je to o tom, že předtím pan prezident jasně řekl, že bude chtít garance 101 poslanců, kteří podpoří vládu, pro to, aby byl opětovně jmenován premiér Babiš premiérem Babišem. V tuto chvíli od toho odstoupil a já se obávám jedné věci. Klidně může nastat opakování prvního pokusu při sestavování vlády - několik měsíců se zde bude sestavovat vláda, která nezíská důvěru a dál bude pokračovat politická nestabilita této země,“ varoval Pospíšil.

Na ČT se strhla hádka o Zemana. Přeli se i Pospíšil s Ovčáčkem Na ČT se strhla hádka o Zemana. Přeli se i Pospíšil s Ovčáčkem | Reprofoto ČT1

Podle Jiřího Ovčáčka se však Zeman snaží dělat vše pro to, aby vláda získala důvěru - a snaží se pro to vytvářet vhodné podmínky. „Křišťálovou kouli jako pan předseda nemám, je to samozřejmě nesmysl. Pan prezident vytváří podmínky pro vznik akceschopné vlády,“ bránil svého šéfa v televizi Ovčáček.

Ovčáček: Zeman bude mít „šikovného premiéra“

Ovčáček věří, že vláda s důvěrou nyní již bude, prezident Zeman by si ji přál do prázdnin. „To je krásný čas na to, aby se dojednala vláda s důvěrou, je to přiměřený čas. Pan prezident měl podmínku, že Andrej Babiš musí vyjednávat (...) Pan premiér v demisi jedná, diskutuje s politickými stranami. To, že se to opozici nelíbí, to je její legitimní právo, ale není tady důvod šířit nějaké nepravdivé zprávy,“ uvedl v ČT Ovčáček.

Věří přitom, že vláda bude mít „v čele šikovného premiéra“. Babiš přitom oznámil, že jediná varianta, která je momentálně na stole, je vláda ANO s ČSSD za podpory KSČM. 

Sestavování vlády do prázdnin se však zdá Pospíšilovi zdlouhavé. „Jsem přesvědčený, že je to velmi dlouhá doba. Mít tady třičtvrtě roku vládu bez důvěry je špatně. Ta vláda dělá významné kroky, personální částky a stále je to vláda, která nemá podporu Poslanecké sněmovny. Když nemá důvěru, měla by být co nejkratší dobu a neměla by dělat žádná zásadní rozhodnutí. Myslím si, že prezident Zeman by měl na Andreje Babiše mnohem více tlačit,“ řekl Blesk Zprávám předseda Topky.

TOP 09 dle něj respektuje, že ANO vyhrálo volby, Pospíšil však upozorňuje, že získalo 30 procent a nikoli 51 procent hlasů, aby vládlo samo. Koaliční vládu proto označuje za nutnost. „70 procent voličů Andreje Babiše nevolilo (..) Jsou tady strany, které chtějí jít do koalice s hnutím ANO, ale ve chvíli, kdy pan Babiš nebude premiérem. Protože, marná sláva, je trestně stíhaný a je agentem StB a to není úplně normální,“ zaútočil v ČT Pospíšil.

Přeli se o Babiše a StB: „Je to účelovka“

„Panu prezidentovi nevadí, že pan Babiš je agentem StB. V případě, že tu byli kandidáti na profesory typu pan Ošťádal, tak nebyl jmenován profesorem právě z tohoto důvodu. To je další rozpor mezi slovy pana prezidenta a činy,“ pokračoval Pospíšil ve svém útoku. 

Podle Jiřího Ovčáčka to nevypadá, že by Pospíšil četl rozsudek krajského soudu v Bratislavě k Babišově kauze. „Vy jste v tomhle směru výborný advokát jak pana prezidenta, tak pana Babiše,“ říkal mu Pospíšil.

Moderátorka Jílková přitom upozornila na to, co v roce 1998 říkal Miloš Zeman o presumpci neviny. „U politika platí nikoliv presumpce neviny, ale bohužel u něho platí presumpce viny, takže je-li politik v jakémkoli podezření, byť by bylo sebepitomější, tak si myslím, že je jeho povinností rezignovat, pokud toto podezření někdo bere vážně.“ Zeman to tehdy uvedl v Pressklubu na Frekvenci 1.

Jeho názor však změnil osud neprávem stíhané a uvězněné Věry Jourové, upozornil Ovčáček. „Od té doby pan prezident změnil názor a uplatňuje presumpci neviny. Andrej Babiš nebyl za nic odsouzen, je to jenom politikaření a je to účelovka,“ vypůjčil si Ovčáček Babišova oblíbená slova. 

Zeman, extremisté a nálepky

O možném „nadržování“ se mluvilo i v souvislosti se Zemanovými návštěvami sjezdů vybraných stran. Po SPD a naposledy ČSSD se prezident chystá i na sjezdy SPO a KSČM. „Je to zcela standardní a to je pouze a jedině vaše mínění, že jsou to extremistické strany, váš subjektivní pocit,“ hájil opět Zemana Ovčáček.

„Tady není co řešit, někoho nálepkovat za extremisty. To je jako když Gottwald prohlašoval ve 30. letech, že sociální demokraté jsou sociálfašisté. Nechme toho zbytečného nálepkování. Tady jde přece o to, abychom měli akceschopnou vládu s důvěrou, která bude spravovat tuto zemi na základě rozhodnutí voličů, kteří jasně řekli, že chtějí, aby premiérem byl Andrej Babiš,“ uvedl dál Ovčáček.

Zemanův fanoušek: Protektorát máme i dnes

Nouze nebyla ani o různé bizarní argumenty. Debaty se účastnil i organizátor demonstrací na Zemanovu podporu Pavel Matějka, který o Zemanovi tvrdí: „Je to pragmatik a jedná podle momentální situace, zaplať pánbůh, že tam je pan prezident, abychom nebyli jako v roce 1938, aby tam byl Emil Hácha nebo K. H. Frank. Protože tady už protektorát je,“ narážel na údajný protektorát vedený EU.

Naopak aktivista Michal Vožda ze skupiny AUVA (Andrejovy účtenky vrátíme Andrejovi) přirovnával současnou situaci v Česku k době komunistického převratu v únoru 1948, od jehož završení uplyne v pondělí 70 let. 

„Po válce dostali komunisté 40 procent hlasů, to si dnes přeberme na jinou stranu. Odmítnutí peněz z Ameriky, to znamená vystoupení z EU, o kterém se dnes strašně často mluví. V tu dobu byl pan Beneš strašně moc starý a nedokázal odolávat tomu tlaku, byl nemocný po dvou mrtvicích,“ vypočítával Vožda údajné paralely. Zmínil i současné vládní změny, které mají někteří za „čistky“, což premiér Babiš odmítá. 

Hašek vytáhl pražskou kavárnu

„Ta historická paralela velmi kulhá, ale já bych především upozornil, že tady proběhly svobodné demokratické parlamentní volby, ve kterých se dostala do parlamentu dokonce i TOP 09,“ rýpl si Ovčáček. Zeman dle něj jednoznačně ctí vůli voličů. „Vítěz na pásce dostal šanci sestavit vládu, rozdíl mezi vítěznou stranou a těmi ostatními je tak markantní, že je to zcela jednoznačná záležitost (...) To není žádná totalita, to není žádný Únor. Pan prezident si žádnou vládu nedosadil,“ říkal Ovčáček.

Podpořil ho přitom i Michal Hašek, člen ČSSD, bývalý hejtman a někdejší účastník lánské schůzky se Zemanem. „K tomu srovnání s (vítězným) únorem: Prosím vás, co tady vykládáte? Vy máte pocit, že tady Agrofert zakládá Lidové milice? Že jsou tady Akční výbory národní fronty? Nejsou, od toho jsme na hony daleko, možná tímhle žijete tady v Praze po kavárnách, já vás ubezpečuji, že situace v zemi taková není,“ hřímal.

Pospíšila střety s Ovčáčkem baví

Došlo i na jiné vyhrocenější momenty. Třeba když politolog Josef Mlejnek mluvil o tom, že Miloš Zeman „už v minulosti měl jiné podivné nápady“. Narážel na údajný účelový přístup k Ústavě. Mluvčí Ovčáček však jen kroutil očima. „Když tady slyším duch Ústavy. Co to je duch Ústavy? To je nějaký poltergeist, nebo co to je?“ tázal se.

Atmosféru u Jílkové označil Pospíšil po vysílání pro Blesk Zprávy jedním slovem za „mazec“. „Já do takového pořadu chodím rád, protože rád debatuji přímo s občany. Myslím, že politik musí snést i tvrdou kritiku, často expresivní,“ říká nyní. O argumentech, které v ČT padaly, prý přemýšlí a nepodceňuje je. „Chápu, že v té atmosféře, která tam je, občas někomu ujedou nervy,“ podotkl.

Na ČT se strhla hádka o Zemana. Přeli se i Pospíšil s Ovčáčkem Na ČT se strhla hádka o Zemana. Přeli se i Pospíšil s Ovčáčkem | Reprofoto ČT1

Ke svým střetům s Ovčáčkem Pospíšil řekl, že je samozřejmě škoda, že sám Zeman do debat nechodí a posílá za sebe svého mluvčího. „Ale to už je realita. Udělal si z pana Ovčáčka postupně takového viceprezidenta, je to zvláštní posun v demokracii, ale já to respektuji. Jsem člověk, který má rád diskuzi, k politice debaty patří a nevadí mi v žádném případě debatovat ani s panem Ovčáčkem. Zkrátka když pan prezident nedebatuje sám, vysílá do boje Ovčáčka a já s ním debatuji rád. Je to výrazný debatér a hlavní hlas pana prezidenta, beru to jako správnou věc - politici a veřejní činitelé spolu musí debatovat,“ dodal.

Jiří Pospíšil s Jiřím Ovčáčkem se před časem střetli i ve studiu Blesku. Řeč byla o prezidentovi USA Donaldu Trumpovi i Rusku.

Video  Ovčáček vs. Pospíšil o Trumpovi: Má se Česko bát kvůli lásce Trumpa k Rusku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sany12 ( 23. března 2018 09:40 )

Pan Pospíšil přecházel ze strany do strany- všude se dokázal předvést a měl se dobře. I nyní ví jak na paní Jílkovou - viz fotečky. Kdo umí, ten umí , ale neznamená to, že ho nikdo neprohlédne - Viz Meda ....

baIika ( 23. února 2018 19:37 )

anka.,satanas a já máme přepravku koblih na večeři!

taha ( 23. února 2018 19:20 )

No ta hvězda z AUVA ta má teda pořádné auva ale v palici , TVL ta tam kvokala ,kokokoko

oltec ( 23. února 2018 19:06 )

bumb

oltec ( 23. února 2018 19:01 )

95 procent nevolilo TOP 09 tak ať Pospíšil nekecá a stbák byl podle Cibulky Havel jen dokumenty o něm se zničily tak co na to teď Pospíšile

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa