Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslancům už se na stolech kupí práce. Řešit musejí hlavně rozpočet

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2017
16:23

Poslanci už mají na stolech první materiály, kterými by se měli zabývat na svých schůzích. Jako první jim dosluhující vláda opět předložila návrh státního závěrečného účtu za loňský rok a hned po něm návrh státního rozpočtu na příští rok. Oba dokumenty vláda poslancům předložila už před volbami, k jejich projednání se ale nedostali.

Ke státnímu závěrečnému účtu se už během roku vyjádřil kontrolní i rozpočtový výbor, plénum ho ale nestihlo do voleb projednat. Stát loni hospodařil s přebytkem asi 61,8 miliardy korun. Vláda ho chce využít tak, že ušetří asi 60,81 miliardy korun na státních dluhopisech. Zhruba o 960 milionů hodlá navýšit účty státních finančních aktiv. Ministerstvo financí už před volbami uvedlo, že oddálení sněmovního rozhodnutí o vypořádání přebytku žádné potíže nezpůsobí.

Státní rozpočet budou muset poslanci projednat do konce roku. Pokud by to nestihli, nastalo by rozpočtové provizorium. Zákon o rozpočtových pravidlech stanoví, že pokud Sněmovna schválí rozpočet tak, že nestihne vstoupit v účinnost k 1. lednu, hospodaří stát podle tohoto schváleného rozpočtu. Pokud ale Sněmovna rozpočet do konce roku schválit nestihne, hospodaří stát podle rozpočtového provizoria.

Poslanci budou muset zřídit kromě jiných i rozpočtový výbor, který jim ještě před prvním čtením dá doporučení, jak se základními parametry rozpočtu naložit. Návrh počítá se schodkem 50 miliard. Pokud ho poslanci propustí do dalšího projednávání, už jeho základní parametry, výdaje, příjmy, schodek a způsob jeho vypořádání nebudou moci měnit.

Spolu s návrhem rozpočtu poslala vláda poslancům i návrh výdajových rámců na roky 2019 a 2020. Jde o objem peněz, které může stát v daných letech utratit. Kromě toho obdrželi poslanci návrhy rozpočtů fondu dopravy a fondu bydlení. Na stolech mají i vládní novelu zákona o léčivech, kterou chce vláda schválit zrychleně již v prvním čtení, nebo zprávu o stavu zemědělství za loňský rok.

Video  Feri děkoval Babišovi za polibek smrti. Šéf ANO mu vyčetl Kalouska.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa