Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V maskáčích do Sněmovny: Okamura se k muži, který vzbudil pozdvižení, nehlásí

Autor: zst - 
15. listopadu 2017
18:00

Sněmovna zažila podnapilé poslance, vulgární slova i sprostá gesta. V maskáčích ale na jednání do hlavního sálu zřejmě ještě nikdo nepřišel. Až dnes neznámý muž na školení poslanců a jejich asistentů. Nováčci ve Sněmovně se na něm dozvěděli technické a organizační záležitosti.

„A já si vyčítal, že jsem na tom školení nováčků v rozhalence bez kravaty. Ale vidím, že laťka je jinde,“ glosoval na sociální síti fotografii muže v maskáčích v hlavním sněmovním sále starosta Kolína Vít Rakušan (STAN), který se nově probojoval do Sněmovny.

„Hele, teď vážně. Do jednacího sálu, na výbory a komise by se mělo chodit aspoň trochu slušnějc. Já jsem teď na volební komisi, nemám oblek a kravatu, ale chinos, sako a svetr. Nikdo není pobouřenej,“ reagoval také Dominik Feri (TOP 09).

Fotografii uveřejnil na Facebooku bývalý poslanec TOP 09 Jiří Koubek. Ani on ale neví, o koho jde. „Poslanec to není. Nicméně platí, že se tam ten člověk ocitl v důsledku volby, je to školení budoucích poslanců, asistentů a možná dalšího personálu. Jistě ten pán nešel jen tak kolem,“ komentoval svůj příspěvek Koubek.

Okamura: Náš poslanec to není

Uživatelé sociální sítě nejčastěji tipují zástupce strany SPD. Asistentka Tomia Okamury Alexandra Foralová Blesk.cz sdělila, že netuší, kdo je na fotografii zachycen. Předseda SPD odpověděl stejně. „Nevíme, kdo to je, ale náš poslanec to není. Nebyl jsem tam, vůbec nevím, o koho jde,“ napsal stručně Okamura v SMS zprávě.

Spekulovalo se totiž o poslanci SPD Marianu Bojkovi, toho ale vyfotil na školení jeho kolega Lubomír Volný.

Pro většinu lidí na sociální síti se stal snímek předmětem výsměchu, terčem vtipů, jen několik lidí přiznalo, že jim takové oblékání nevadí. „Flíska nebude?“ rýpla si například Dana s odkazem na režiséra Roberta Sedláčka, který přišel v mikině na předávání státních vyznamenání.

Sedláček ve flísové mikině za pětistovku přebírá od prezidenta medaili Za zásluhy. Sedláček ve flísové mikině za pětistovku přebírá od prezidenta medaili Za zásluhy. | Zbyněk Pecák, archiv

„Nová krev ve Sněmovně. Flíska a maskáče. Tam už schází jen pivo z dvoulitrové PET flašky,“ glosoval jiný uživatel situaci. „Ale no tak, maskáče do hlavního jednacího sálu Poslanecké sněmovny samozřejmě patří – při vyhlášení válečného stavu,“ dodal další. „Nesmějte se mu, hodně lidí si bere maskáče, když chce, aby si jich nikdo nevšiml,“ vtipkoval také jeden.

Ti, kterým oblečení (pravděpodobně) někoho z asistentů nevadilo, se nejčastěji odvolávali na „styl subkultury“ či na to, že „není nařízen dress code“. Případně jim některé proslovy ve Sněmovně vadí mnohem víc než fakt, že někdo přišel na školení do českého parlamentu v původně vojenském kusu oblečení.

Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková v reakci na některé tipy uživatelů sociálních sítí, že by mohlo jít také o muže spřízněného s Piráty, tuto teorii odmítla s tím, že šlo nejspíš o někoho z SPD.

Oslnila Jermanová v zelené mikině

Své si na adresu módy musela vyslechnout také někdejší místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Ještě než odešla na středočeské hejtmanství, řídila v březnu 2014 schůzi v zelené mikině.

Místopředsedkyně Jermanová zakázala poslancům alkohol, teď se jí smějí kvůli zelené mikině. Místopředsedkyně Jermanová zakázala poslancům alkohol, teď se jí smějí kvůli zelené mikině. | Profimedia.cz, ab

„Regulace by měla být i v dalších projevech, například v oblékání... Ono vydržet sledovat paní místopředsedkyni, jak se marně snaží řídit schůzi oblečená v mikině s kapucí, aby někdo tohle vydržel střízlivý, vyžaduje velké sebeodříkání,“ rýpl si do ní tehdy předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, kterému se nelíbil zákaz alkoholu během sněmovních schůzí.

A přisadila si také Jana Černochová z ODS: „Raději budu poslouchat poslance, který si dal panáka slivovice, než se koukat na paní Jermanovou v zelené mikině s kapucí, jak nedokáže uřídit Poslaneckou sněmovnu a všichni si z ní dělají srandu.“

„Jsou to úsměvné výtky a svědčí o hysteričnosti dotyčných. Nemůžu za to, že kolegyně nerozpoznají rozdíl mezi sportovní mikinou a elegantním svetříkem. Hlavní ale je, že uspěl náš návrh na zákaz alkoholu ve Sněmovně,“ reagovala s nadhledem Jermanová.

chrchla ( 28. listopadu 2017 18:03 )

Zatím si nenakradltak přišel v maskáčích.Za rok až nahrabe by měl kvádro za 100k a rolexky za půl mega.Kabelku za 200k by mu půjčila nečasova kobyla

chrchla ( 28. listopadu 2017 18:00 )

Pavel Kulman ( 15. listopadu 2017 21:24 )

 No možná to oblečení přímo poukazuje na to, jak "kvalitní" zakony z této instituce lezou...

noacojezase ( 15. listopadu 2017 21:05 )

Do PS, divadla a na společenské akce se nemá chodit rovnou z pastvy.

krtek. ( 15. listopadu 2017 20:28 )

politická kultrura upadá už hodně dlouho, tak co se diví , tohle je jeden z dúsledků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa