Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bartoš z Pirátů jednal se Zemanem v Lánech. Vysvětlil, proč nechce podpořit Babiše

Autor: var, ČTK - 
2. listopadu 2017
14:18

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek během schůzky v Lánech doporučil Pirátům, aby se účastnili na vládě, kterou sestavuje předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Zástupci strany mu nicméně vysvětlili, že v souladu se svou předvolební strategií budou v opozici. Novinářům to po schůzce řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. S hlavou státu Piráti probírali například i svůj návrh na přímou volbu hejtmanů, starostů a primátorů.

Piráti vylučují spolupráci s Babišem mimo jiné kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které kromě šéfa ANO figuruje také místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. „Prezident zopakoval doporučení, aby se Piráti účastnili na vládě, my mu vysvětlili důvody, proč Piráti po těchto volbách skončili v opozici,“ řekl novinářům Bartoš.

Řeč přišla také na některé kauzy z minulosti, například případ OKD, uvedl Bartoš. „My i na jednáních s jinými politickými stranami apelujeme na vznik komise na vyšetření historie celé kauzy OKD, to se u prezidenta setkalo se sympatiemi,“ řekl. Během necelé hodiny a půl dlouhé schůzky také Piráti představili hlavě státu historii své strany.

Zeman s Piráty hovořil i o reálném rozložení sil ve Sněmovně nebo předčasných volbách. Prezident se podle Bartoše ptal, zda by Piráti volby uvítali. „My bychom samozřejmě tuto situaci neuvítali, je to zatěžující pro občany i rozpočet. Ale kdyby tu byla patová situace, nechceme, aby tu fungovala nějaká nekonečná vláda odborníků,“ řekl Bartoš.

 Bartoš přijel polepenou škodovkou

Za žádoucí Bartoš považuje, aby v Česku fungovala vláda s důvěrou Sněmovny. Pro případ, že by kabinety důvěru nezískaly, Zeman podle Bartoše zmínil, že by naslouchal, zda by měl Poslaneckou sněmovnu rozpustit. „Ale i my sdílíme názor, že k tomuto bodu to nedojde,“ konstatoval Bartoš. Například KSČM podle něj ustoupila a naznačila toleranci menšinové vlády.

Bartoš s šéfem poslanců Pirátů Jakubem Michálkem do Lán dorazili šedou škodovkou polepenou symboly strany včetně předvolebního sloganu Pusťte nás na ně. Zemanovi přivezli čtečku elektronických knih se svým programem a knihou Všichni nekradou. „On řekl, že knihu i program četl v papírové podobě, které jsou mu milejší,“ řekl Bartoš. Hovořili podle něj i o diferenciálních rovnicích a simulacích systémů, které Zeman pamatuje z doby svého působení v Prognostickém ústavu.

Čtvrteční jednání v Lánech bylo třetím Zemanovým setkáním s představiteli stran, které se dostaly do Sněmovny. Prezident je pozval postupně podle jejich volebního výsledku, poslední schůzka by se měla uskutečnit 16. listopadu.

Zde můžete sledovat vyjádření Bartoše po setkání se Zemanem:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

podelanejkopecek ( 6. listopadu 2017 13:22 )

presne tak smazky.

anna1234 ( 4. listopadu 2017 13:53 )

.. přímá demokracie je opravdu dost nebezpečná. Když je dobrý manipulátor dokáže lidi dostat přesně kam potřebuje a voliči mu pak zvednou ruku pro všechno. Přímá demokracie .. to hezky zní, ale má velké ALE ..

ivoadIIer ( 3. listopadu 2017 09:16 )

není to fuk. Pokud se je Zemanovi s Babišem podaří zkorumpovat, tak se zlepší šance na získání důvěry Babišově vládě. Samotní piráti ale nestačí, proto musí se tito soudruzi snažit i u dalších partají.

katerina78 ( 2. listopadu 2017 19:28 )

ľudia spejú k dredom a zachvíľu budú loziť po stromoch

snehulak ( 2. listopadu 2017 18:05 )

Nikoli Zdenekk, jsi magor, protože věříš tomu, že vyšetřovatel má důkazy, že ten bonzák spáchal trestný čin. A nechápeš, že použít zákony k vlastnímu obohacení, to trestný čin není. Prostě jen žvaníš, ale o případu víš jen velký kulový, který hltáš od těch svých model.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa