Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poláci nám kazí vzduch, stěžovali si politici v debatě. A kašlou na nás, dodává Šlechtová

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
11. října 2017
19:24

Také otázka špatného ovzduší se řešila v předvolební debatě Blesk.cz „Život v Česku“. Česko si za problémy nemůže jen samo, politici ukázali i na Polsko. A ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) upozornila, že se s polskou stranou jen velmi obtížně komunikuje. Schytal to však od opozice i její vládní kolega z Babišova hnutí Richard Brabec (ANO).

„Jedná se tady o znečištění v rámci toho globálního prostoru např. i z polských elektráren, které jsou na tom výrazně hůře než ty české,“ upozornil na problém Vít Rakušan (STAN). Podle něj jde o výzvu pro EU – vyvinout stejný tlak na všechny země v regionu. „Bohužel ten smog a nebezpečné látky neznají hranice,“ pokračoval.

Expert TOP 09 se pustil do Brabce: Co dělal 4 roky?

„ČR samozřejmě musí jít příkladem. Musím říci, zcela objektivně, že jsme v tom dále než Polsko,“ míní Rakušan, podle kterého v tom musíme pokračovat dál i za cenu vynakládání nemalých finančních prostředků mj. na odsíření. „I kdyby se to u nás povedlo stoprocentně, což je ten sen a přání, tak to určitě nepomůže zcela, protože naši sousedi tomu opravdu v této době objektivně věnují méně pozornosti než ČR,“ dodal Rakušan.

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ingnoruje  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kritiku schytal však i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Je pravda, že velká část znečištění přichází z Polska,“ přitakával předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera. Expert Topky na životní prostředí se však navezl i do vládní ANO. „Co dělal, prosím pěkně, ministr Brabec ty čtyři roky? Co dělal? Jak to, že už dneska nejsou mezinárodní soudy, mezinárodní arbitráže? Jak to, že ministr Brabec v tomto čtyři roky nekonal?“ rozčiloval se Kučera.

Na Poláky si však stěžovali i další účastníci předvolební debaty. „Podtrhuju to, že jsme v tom směru udělali výrazně víc, než bohužel udělala polská strana, to je další významná věc a myslím, že budoucí ministr životního prostředí ČR má jako první cestu zvolit cestu do Polska,“ uvedl Martin Kupka z ODS. 

Šlechtová: Píšeme jim, létám k nim, ale nespolupracují

Česko s Poláky o této palčivé otázce jednalo a snaží se jednat, upozornila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), jde to však velmi obtížně. „Česko-polský přeshraniční program je v gesci mého ministerstva. Tady musím říct, že ovzduší je jednou z těch priorit. A tady velice otevřeně říkám, že polská strana od té doby, co se tam změnily ústavní zákony a všechny ty zákony, naprosto nefunguje,“ postěžovala si.

„Takže já musím říci, že tam píšeme neustále dopisy, já tam létám, já tam jezdím, snažíme se je k něčemu donutit. A tady musím říct, že ta nespolupráce ze strany Polska je opravdu veliká,“ doplnila. A přidala i jednu výhrůžku: „Když nebudou spolupracovat, tak my jim neproplatíme jejich dotace, protože my držíme ty peníze v rámci ČR.“

Lidovec Klaška: Na polskou vládu je důležité zatlačit

Polsko má „schopnost“, že jsou v Česku emisní limity překračovány, varoval poslanec Jaroslav Klaška z KDU-ČSL, bývalý starosta města Šlapanice. „Je to nebezpečí v podstatě pro celou jižní Moravu, když je inverzní situace. Také pro nás v okolí Brna. A to je Polsko, respektive Katovická oblast. Myslím si, že tady je fakt důležité zatlačit na polskou vládu bilaterálními jednáními, ale také pomocí některými občany tolik nenáviděné EU. Musí se to prostě podařit,“ dodal Klaška.

Video  Kvůli lithiu hrozí arbitráž, varoval Pirát Ferjenčík. Komunista Pawlas vytáhl OKD.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kacko ( 10. prosince 2017 09:36 )

100% souhlas. Podívejte se co si dovolili postavit v Kozomíně, uprostřed obytné zóny. A to tam měla stát ještě papírna vedle spalovny na komunální odpad. Za vším je firma BOR a.s. s akciemi na doručitele na Bahamách, Kypru a Maltě. Navíc na to dostala firma BOR a.s. cca 70 miliónovou dotaci. To je proti tomu Čapí hnízdo procházka růžovou zahradou.

kacko ( 10. prosince 2017 09:26 )

http://hlasykozomina.blogspot.cz/2013/

hejpockej ( 12. října 2017 03:14 )

a to jako jenom proto ze smradi vzduch Polaci, tak se to u nas neresi? Az Polaci tak my? Co je tohle za idiotskou logiku? Misto aby se resilo porusovani zakonu nasich fabrik co nam spini vzduch, tak se resi Polaci? Mame holt ve vlade zkorumpovany smejdy, ktery jsou schopny za uplatky od fabrikovych papalasu otravit Cesko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa