Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Největší znečišťovatel Česka? Vede chemička Spolana, za ní jsou severočeské elektrárny

Autor: ČTK, Mii - 
11. října 2017
13:00

Největšími znečišťovateli životního prostředí v Česku byly v minulém roce neratovická chemička Spolana a severočeské elektrárny. Spolana se na vrcholu řebříčku drží už třetím rokem, a to i přesto, že své emise výrazně snížila. Největší změna k horšímu nastala u společnosti ACO Industries. Informuje o tom ekologický spolek Arnika, jenž čerpá data z Integrovaného registru znečišťování.

Do registru, který vede ministerstvo životního prostředí, zadalo loni data 1295 provozů. Podle této databáze se snížilo množství těch vypouštěných látek, které patří mezi rakovinotvorné, mutagenní a endokrinní, tedy poškozující hormonální soustavu člověka.

Naopak vzrostly emise skleníkových plynů, rtuti a látek, které poškozují ozonovou vrstvu. Jak ale upozornil Jindřich Petrlík z programu toxických látek v Arnice, povinnost hlásit emise se mezi roky 2015 a 2016 změnila, hlásí je nyní o 500 provozů méně. Podle něj může být proto příznivý trend u některých látek jen zdánlivý.

„Nejhůř vychází chemička Spolana, nicméně je třeba říct, že oproti loňsku se výrazně zlepšila,“ řekl Petrlík a dodal, že Spolana meziročně snížila emise rakovinotvorných látek o devět tun. V roce 2016 vypustila 38 tun, předtím to bylo zhruba 47 tun. Mnohem horší je podle Petrlíka vývoj v ACO Industries v Přibyslavi, což je společnost na výrobu polymerbetonu. Tento provoz na Vysočině může za to, že Vysočina se dostala do čtveřice krajů, které mají nejvíc velkých znečišťovatelů. Jsou to ještě Moravskoslezský, Ústecký a Středočeský kraj.

Žebříček vyhlašuje Arnika už 13. rokem, čerpá z Integrovaného registru znečišťování, který je pro určitý rok kompletní vždy k 30. září následujícího roku. Cílem žebříčku je motivovat firmy produkující škodlivé látky ke změně. Výsledky analýz Arniky najdou lidé nově na webu Znečišťovatelé.cz.

VIDEO: Takhle to dopadá, když se nedbá na úklid a čistotu životního prostředí.

Zobrazit celou diskusi