Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna vydala Babiše i Faltýnka policii. Poslanci ANO odmítli hlasovat

Autor: ČTK, simao, všm - 
6. září 2017
19:20

Emotivně mluvil o tom, že jen „naprostý hlupák“ by mohl chtít skrýt svou identitu například za syna. A že je „absolutně skandální“, aby mezi obviněnými byla i jeho manželka. Andrej Babiš (ANO) se i slovy o rodině ve Sněmovně opět hájil v případě Čapího hnízda, který vyšetřuje také evropský Úřad pro boj proti podvodům. Policie požádala poslance o vydání Babiše i druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka, ti jí po devítihodinové diskuzi vyhověli. Oba politici se brání tím, že jde o politickou kauzu s cílem očernit hnutí a ovlivnit říjnové parlamentní volby. 

  • Policejní žádost o Babišovo a Faltýnkovo vydání se řešila ve středu devět hodin ve Sněmovně. Debatu provázely přestřelky poslanců. 
  • Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět.
  • Klub ANO se nezúčastnil hlasování.
  • Babiš během svého proslovu sám požádal o vydání, chce, aby se ukázala pravda. Podle něj jde o „účelový proces“ a „pseudoproblém“, vytažený krátce před volbami. Navíc prý založený na lžích. 
  • Policie chce Andreje Babiše stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů EU. Jaroslav Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.
  • V kauze jde o 50milionovou dotaci pro Čapí hnízdo. Dotace byla určena pro malé a střední podniky. Čapí hnízdo v době jejího získání vlastnila Babišova rodina, uvedl šéf ANO již loni ve Sněmovně, když se tam také hájil kvůli této kauze.

Sledujte online přenos k jednání Sněmovny o vydání poslanců Babiše a Faltýnka:

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš požádal ve svém vystoupení poslance o vydání k trestnímu stíhání, Poslanecká sněmovna 6. září 2017 Šéf hnutí ANO Andrej Babiš požádal ve svém vystoupení poslance o vydání k trestnímu stíhání, Poslanecká sněmovna 6. září 2017 | ČTK

Doporučujeme
amgal ( 7. září 2017 12:34 )

Předmět: Babiš -vzkaz voličům,včetně uvedení osobních adres Osobní dopis. Babiš Zdravím, a děkuji za podporu, které si velmi vážím.Ani nevíte, jak neuvěřitelně je pro mě v těchto dnech důležitá.Naše vláda mohla být neúspěšnější v historii této země,měli jsme úžasně našlápnuto. Ten loňský přebytek státního rozpočtu už se bude jen těžko opakovat, ale já plánoval skvělý výsledek i tento rok. K 30. 04. 2017 jsme vybrali na daních 25,6 miliardy meziročně navíc, za celé moje působení na Ministerstvu financí už je to celkem o 230 miliard daní a odvodů víc do státního rozpočtu. Jen ke konci loňského roku jsme také snížili státní dluh o 70 miliard, a tak jsme oddlužili každého občana této zemi o 6 630 korun. Věřte mi, my jsme tuto vládní krizi nezpůsobili a ani ji nechtěli. Naším cílem bylo dovládnout do řádných voleb a v nich ve férové soutěži předvést, že jsme schopni opět obstát. Bohužel, situace se radikálně změnila a tradiční strany, včetně našich koaličních partnerů, po mně momentálně tvrdě jdou. Mocenský pakt Kalousek – Sobotka mě chce za každou cenu dostat z politiky. ČSSD padají preference, a přestože jsem měl pocit, že už vyzkoušeli snad všechny možné triky a lži, neštítí se jít ještě dál. Já ale pevně věřím, že lidé vidí a ve volbách také ocení, že za tu dobu, co pracuji ve prospěch občanů této země, máme druhé nejlepší veřejné finance v celé Evropské unii. Půjdu mezi vás, mezi lidi a zeptám se, jestli mám nadále zůstat v politice a bojovat dál proti zkorumpovanému politickému systému tradičních stran. Držte nám palce, ale nejvíc nám pomůžete, když vy a vaši známí přijdete k volbám. Ještě jednou děkuji, mějte se hezky, Andrej Babiš Blanka Hůlová Kabinet a sekretariát ministra financí Samostatné oddělení 9007 Letenská 15 118 10 Praha 1 Tel: 257 042 109 www.mfcr.cz(http://www.mfcr.cz) Úvaha Ministr Babiš se vám líbit může, nebo nemusí, to je každého osobní věc. Že se proti němu povede, tvrdá předvolební kampaň se očekávalo. Ale nyní zažíváme přímo hy

zednik ( 7. září 2017 09:53 )

Nesledoval jsem včera řeč Faltýnka, ale asi říkal něco v tom ducu, že nesouhlasí se svým vydáním ale pak pro sebe zvedl ruku. Myslím, že má právo říct co si myslí. Sledoval jsem pak následné komentáře v TV. A dozvědel jsem se od jednoho myslím že bývalého politika toto: "Vykládat, že nesouhlasím se svým vydáním je špatně . Měl říct ano, souhlasím, nebo mám armádu právníků, kteří dokáží moji nevinnu...." Proboha kam jsme to došli ? Kdo na mě ukáže, tomu se okamžitě podvolím ? A tohle televize předkládá lidem !

Nezadat ( 7. září 2017 08:27 )

ganzanie: Yes you are right.

Nezadat ( 7. září 2017 08:19 )

Kiš kiš hanba opět oponenti Babiše dostali přes tlamu a teď kvičí strachem a vztekem.

Nezadat ( 7. září 2017 08:16 )

partyzanka.micheleprese dostávají odpůrci Babiše,jelikož si s Vámi vytírá řiť kdy si vzpomene a proto tolik nenávistí na člověka který státu přinesl vyrovnaný rozpočet a zamezil rozkrádání a to je to co jeho odpůrce přivádí k šílenství.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa