Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Odporný rasismus.“ Politici odsoudili web, kde Češi začali hlásit cizince

Autor: Václav Lang - 
25. července 2017
05:23

Politici napříč spektrem tvrdě odsoudili internetovou stránku Vyfoť imigranta. Její autoři vybídli Čechy, aby fotili lidi s cizokrajným vzezřením na našem území, načež se fotka i s aktuální polohou objeví na webu. Údajně tak učinili v obavě o bezpečí občanů. Ačkoli oslovení politici označili celý projekt za hloupý či rasistický, neučinili žádné kroky, aby tuto činnost zatrhli. Web však mezitím zřejmě odstavili hackeři. 

„Samozřejmě je to přes čáru,“ vyjádřil se pro Blesk.cz ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) k dotazu, jestli není tato iniciativa příliš. Otázku, zda by bylo namístě „zasáhnout“, nechal bez odpovědi.

Podobně reagovali i další politici. „Hodně hloupý nápad, silně přes čáru. Zveřejňování fotografií exotických turistů a podobných ‚úlovků‘ opravdu ke zvýšení bezpečnosti nepřispěje,“ komentoval to šéf bezpečnostního výboru Sněmovny Roman Váňa (ČSSD).

„Pominu-li fakt, že fotit někoho a fotografie zveřejňovat bez jeho souhlasu je nelegální, čiší z toho odporný rasismus a nabádání k nesnášenlivosti vůči cizincům, což nikdy nemůže dopadnout dobře,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Stránka, která nabádala k focení a lokalizování údajných imigrantů. Stránka, která nabádala k focení a lokalizování údajných imigrantů. | Blesk/Vyfoť imigranta

Za hranou je takové jednání i podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury. „Nelze někoho udávat jenom proto, že vypadá cizokrajně. Taková doba zde již byla a nerad bych se do ní vracel,“ řekl.

Komunistka Zuzka Bebarová Rujbrová dokonce pomýšlí na cenzuru: „Podobné výzvy ve mně vyvolávají otázku, zda má být internet zcela bez cenzury. Doufám, že se o případ zajímá policie,“ sdělila.

Policie: Obraťte se na ÚOOÚ

Policie se o případ skutečně zajímá, ale nekoná. „O existenci zmíněných stránek víme, nicméně po konzultaci s věcně příslušným specializovaným útvarem Policie ČR můžeme sdělit, že problematicky se jeví spíše ochrana osobních údajů,“ odkázala policejní mluvčí Ivana Nguyenová na ÚOOÚ. Tam ale na dotazy nereagovali.

„Obecně lze říci, že Policie ČR závadový obsah na internetu sama vyhledává v rámci své činnosti, případně přijímá celou řadu podnětů od občanů na výskyt nevhodného či protiprávního obsahu v síti internet. Řešení vždy závisí na posouzení konkrétního případu,“ dodala pouze Nguyenová.

Muneeb Hassan Alrawi Muneeb Hassan Alrawi | D. Kundrát, M. Hykl, Profifi media.cz, archiv

Zmíněný web rozčaroval také předsedu Ústředí muslimských obcí Muneeba Hassana Alrawiho. „Nejsem zákonodárce, právník či státní zástupce ani policista, abych toto posoudil. Ale selským rozumem vzato, pokud to ještě není přes čáru, pak nevím, kde se ta čára nachází,“ vyjádřil se pro Blesk.cz.

„Nahlaste potenciálního imigranta!“

Web, jehož autoři zůstávají v anonymitě, nabádá občany, aby ve jménu bezpečnosti země hlásili výskyt cizinců. „Narazili jste ve svém okolí na podezřelá individua či celé skupiny, které rozhodně nevypadají jako turisté z Afriky či zemí vyznačujících se pískem a sluncem? Nevíte, kam se se svými obavami obrátit? Sem můžete přidat váš příspěvek a fotografii možných nelegálních migrantů,“ stojí na webu.

Stránka prý slouží jako monitoring potenciálně nebezpečných imigrantů, kteří prý „mohou být hrozbou naší až dosud bezpečné zemi, našim obyvatelům a zejména ženám a dětem“. „Pomozme nejen našim bezpečnostním složkám, ale i našim sousedům upozorněním na možné nelegální migranty, kteří se nám tu postupně množí geometrickou řadou a kromě nebezpečné ideologie s sebou často přináší infekční nemoci a násilí,“ vyzývají autoři.

Web byl nejprve nedostupný a místo obsahu se zobrazil jen smajlík. Později již ani ten. Kdo za odstávkou webu stojí, tak není jasné.

Nezadat ( 25. července 2017 16:57 )

jorka:Protože tvá inteligence na to nestačí.Nebyl náhodou tvůj otec děda?To by odpovídalo tvému IQ tykve.

Nezadat ( 25. července 2017 16:54 )

jorka:Bez těch ubožáků co ty nazýváš by ty primitivní černé sviině zdechli hlady,blbe.

Nezadat ( 25. července 2017 16:51 )

Desterz ( 25. července 2017 15:14 )

Vždyť to přece chce vláda i policie - máme si prý všímat divných věcí kolem sebe a aktivně je bonzovat. No tak to někteří konečně začali poctivě dělat, a zase je to špatně?

marais ( 25. července 2017 14:10 )

ty drzoune, příště používej svoje jméno a ne premierovo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa