Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie rozehnala extremisty ve Virginii slzným plynem. Po bitce o vlajku

Autor: ČTK, pk - 
12. srpna 2017
10:15

Střet stovek bělošských extremistů a jejich odpůrců se odehrál v noci na sobotu v univerzitním areálu ve virginském Charlottesvillu. Vše začal spor o vlajku s konfederačním křížem, kterou kritici označují za symbol rasismu a otrokářství. Bitku rozehnala policie slzným plynem, uvedla agentura Reuters.

V řadě jižních států USA dodnes neutichla diskuse o oprávněnosti vyvěšování praporu z dob americké občanské války v letech 1861-1865. Stoupenci tento prapor považují za historický odkaz, kritici za symbol rasistické a otrokářské minulosti amerického Jihu. Vlna odstraňování konfederačních symbolů začala v USA po předloňském rasovém útoku v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů.

Ve virginském Charlottesvillu se má v sobotu sejít několik tisíc stoupenců nadvlády bílé rasy na shromáždění nazvaném Sjednoťte pravici. Akce má být protestem proti odstranění sochy konfederačního generála Roberta Leeho z místního parku.

Mítink, který se má uskutečnit v centru města, radnice zakázala, ale soud její rozhodnutí zrušil. Před účastí na shromáždění varoval virginský guvernér Terry McAuliffe, místní jednotky Národní gardy jsou v pohotovosti.

Zápasník Grznár vyhrožuje ve videu Romům z Chomutova:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi