Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Romové v šumavské hospodě hajlovali: Zkoušeli jsme, kdo je rasista, hájí se

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ljš - 
9. ledna 2017
11:42

S velmi svéráznou formou hospodského průzkumu se v Kašperských Horách vytasila dvojice Romů. Uprostřed lokálu začali hajlovat údajně proto, aby odhalili přítomné rasisty.

K incidentu došlo v kašperskohorské restauraci Pod Věží minulý týden. Dva mladí Romové Martin Š. (26) a Lukáš Č. (32) se podle deníku Právo zvedli od piva a s předpaženou pravou rukou vykřikovali »Sieg Heil« a »Heil Hitler«. Jeden z nich si navíc přiložil pod nos dva prasty, aby imitoval knírek nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Majitel podniku se je snažil uklidnit nejprve sám, když mu ale začali vyhrožovat, že hospodu klidně vymlátí, zavolal policii. Té muži tvrdili, že se pouze snažili zjistit, kdo z přítomných hostů se k nim přidá a prokáže tak, že je rasista. 

Vyprovokovalo je prý nařčení z krádeže. „Tady šlo o to, že jeden štamgast si k nim položil své léky a v žertu nebo spíš z opilecké hlouposti jim řekl, že doufá, že prášky nesnědí anebo nezmizí. Vztáhli si to na sebe, že Rom musí automaticky krást. To byl ten spouštěč a oni pak začali blbnout,“ vysvětlil dneíku provozovatel restaurace.

Výtržníci si podle něj dovolovali i na policisty. „To skončilo, když strážci zákona upozornili, že pokud budou si budou dál vyskakovat, pojedou na záchytku, která je bude stát 10 tisíc, a ještě to bude mít trestní dohru,“ dodal.

Oběma mužům nyní hrozí obvinění z přečinu výtržnictví a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Za to by jim hrozily až tři roky vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání