Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Doutníček, šampaňské a zrušení víz: Zeman jednal s vietnamským prezidentem

Autor: Vera Renovica - 
7. června 2017
12:58

Sešel se se svým vietnamským protějškem. Pobafali si, ťukli si a vymysleli, jak českým turistům ulehčit život. Prezident Miloš Zeman (72) včera na návštěvě Vietnamu jednal s tamní hlavou státu Tran Dai Quangem (60). A neobešlo se to bez kouření ani skleničky.

Nejprve si zabafali na soukromém setkání, jak nasvědčují fotky, které zveřejnil na Facebooku hradní mluvčí Jiří Ovčáček. A to nikoliv Zemanovy oblíbené cigarety, nýbrž doutníky.

Doutníček, zrušená víza a uvítací pochod: Zeman jednal s vietnamským prezidentem

Pak, po podepsání důležitých dohod, cvakaly i skleničky od šampaňského. Zeman Dai Quanga dokonce pozval na návštěvu Česka. „Protože novináře nezajímají nikdy podstatné věci, ale pouze detaily ze soukromého života, chci je uspokojit tím, že jsme se shodli s panem prezidentem, že oba dva máme rádi plzeňské pivo, takže v průběhu jeho návštěvy navštívíme Plzeňský pivovar,“ dodal ironicky.

VIDEO: Řečnění Miloše Zemana ve Vietnamu. Vietnamce chválil za jejich pracovitost

A co že to dohodli? „Na setkání dvou prezidentů jsme uzavřeli dohodu, která má odstranit nedostatky v rozvoji našich vzájemných vztahů. Tou první překážkou je neexistence přímého leteckého spoje mezi Vietnamem a Českou republikou, konkrétně mezi Ho Či Minovým městem a Prahou. Tou druhou je existence krátkodobých turistických víz, která brání českým turistům v hojnějším počtu navštěvovat Vietnam. Jsem rád, že mohu oznámit, že oba prezidenti se dohodli jak na zavedení přímého leteckého spojení mezi Ho Či Minovým městem a Prahou, tak na zrušení oněch krátkodobých turistických víz,” deklaroval Zeman.

Záležitost pojistil ještě týž den při návštěvě sídla Komunistické strany Vietnamské soialistické republiky, konkrétně u jejího generálního tajemníka Nguyena Phu Tronga. Toho pozdravil rusky a dokonce označil za “nejvýznamnějšího muže Vietnamu,” od něhož žádá ve věci víz i přímé linky podporu. Zároveň Zeman navzdory obavám o svůj zdravotní stav vyjádřil zbožné přání vlastní dlouhověkosti. “Byl jsem tady před patnáci lety ještě jako premier a doufám, že se sem podívám ještě za patnáct let jako důchodce,” prohlásil totiž.

Předávání zločinců

Nejde o jedinou záležitost, která se včera v Hanoji podepsala. Přítomný ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) totiž s tamním ministrem veřejné bezpečnosti stvrdili smlouvu o předávání odsouzených osob mezi Českou republikou a Vietnamem. V Česku je ve vazbě či ve vězení přes 400 Vietnamců, kteří by si raději trest odseděli “doma”, ve Vietnamu je vězněn jediný Čech.

Dohoda ale začne platit až poté, co ji schválí oba národní parlamenty, což může být v řádu let. Zemanova státní návštěva Vietnamu ve středu končí, ve čtvrtek se přesune na dva dny do Astany, hlavního města Kazachstánu, kde navštíví český pavilon na mezinárodní výstavě EXPO a setká se s uzbeckým či kyrgyzským prezidentem.

11karel11 ( 7. června 2017 13:26 )

*** !

11karel11 ( 7. června 2017 13:22 )

Pan Miloš Zeman se stará o naši zemi, ví co je dobré, jen nenávistní psi ho uráží a pomlouvají. Budeme ho volit, na prezidentování potřebuje hlavu a né nohy.

zelvik22 ( 7. června 2017 12:57 )

hlavně že Zeman si hulí v luxusním paláci a my obyčejná si nesmíme zapálit ani ve 4.cenové hospodě....

19.3.1977 ( 7. června 2017 12:54 )

Tvl. Pecka .... hlavně zdravíčko pane prezidente! Ať nám tam neleknete

dandova ( 7. června 2017 12:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa