Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Strach z převratu i otrava těla: „Nečasova“ ministryně vzpomíná na pád vlády

Autor: Jakub Veinlich - 
28. března 2017
20:03

V roce 2011 vystřídala Jiřího Bessra v křesle ministra kultury. Alena Hanáková, tehdy nominantka STAN a TOP 09, nastupovala v politicky velmi nestabilní době. Příchod na ministerstvo se jí příliš mediálně nevydařil. Neuměla vysvětlit podobu a účel církevních restitucí a úplně nezvládla ani situaci okolo odvolání tehdejšího šéfa Národního divadla. Jako žena prý ale necítila od mužů příliš podpory. V otevřeném rozhovoru pro Blesk.cz se dnešní místostarostka Vizovic rozpovídala o rychlém pádu vlády Petra Nečase (ODS), co tomu říkali v Polsku, i jak se vládní angažmá podepsalo na jejím zdraví. 

 „Byla jsem v té poslední profláknuté Nečasově vládě,“ začala naše setkání na volebním sněmu hnutí Starostové a nezávislí, kam přijela jako místostarostka Vizovic. Ve vládě byla naprostým nováčkem, jak sama říká, jediná její dosavadní zkušenost s vysokou politikou byla ta ze zastupitelstva Zlínského kraje. „Upřímně, řečeno, nepracovalo se mi špatně. Jen si myslím, že obecně důvěra v ženy političky je menší a spíš jsou nějakým dílkem trochu víc trpěny než muži,“ říká ke svému vládnímu angažmá s odstupem několika let Hanáková.

Premiér Petr Nečas představuje prezidentovi Miloši Zemanovi ministryni kultury Alenu Hanákovou. Premiér Petr Nečas představuje prezidentovi Miloši Zemanovi ministryni kultury Alenu Hanákovou. | ČTK

 Je něco, co se Vám v té době nepodařilo prosadit a není třeba ani dodnes?

Bylo dost špatně, že se nepodařily prosadit větší peníze na kulturu, na památky. V té době to byla vláda rozpočtové zodpovědnosti a dělaly se spíše úsporné kroky. Takže se omezovali úředníci, všechny rezorty měly osekané rozpočty a toto bylo složité. Myslela jsem si, že se to povede později. Ono se to panu ministru (Danielu) Hermanovi povedlo, ale na druhou stranu tato vláda není příliš hospodárná. Nám se to prostě ale v té době nepovedlo. I peníze, které jsme v rozpočtu ministerstva měli, třeba na zvýšení platů, jsme nemohli využít. Tehdy se řešily hodně filmové pobídky, církevní restituce. Rekonstrukce budov…. A mrzí mě, že se v té době nepovedla vyřešit situace v Českém Krumlově a s divadelní točnou. I když jsme to řešili intenzivně.

Chtěla jste někdy osobní pomoc od premiéra Petra Nečase? A musela jste se také objednávat, tehdy ještě přes paní Nagyovou?

Když jsem potřebovala s panem premiérem mluvit, tak jsem k tomu příležitost měla. Já jsem ho oslovila napřímo jen jednou. A to v době, kdy se chystala státní návštěva ve Vatikánu. Ale z Úřadu vlády přišlo vyjádření, že se do letadla z ministerstva kultury nedostane nikdo jiný než ministr. Popřípadě maximálně jeden člověk s ním. Věděla jsem přitom, že tam bude řada méně důležitých lidí a ve větších počtech. Tak to jsem tedy pana Nečase zkontaktovala a pak už to bylo bez problémů. Přímé telefony jinak nebyly potřeba.

Video: Letos to budou čtyři roky, co si policisté přišli přímo do bytu pro Janu Nagyovou (dnes Nečasovou). Podívejte se, jak to tehdy probíhalo:

Video  Zatýkání Jany Nagyové  - Česká televize
Video se připravuje ...

Podivnosti při cestě do Vatikánu

Chodily Vám tehdy nějaké úkoly, nějaká nařízení od paní Nagyové? Říká se přeci, že některé ministry tímto způsobem řídila.

Mě paní Nagyová, nebo dnes už Nečasová, neřídila tímto způsobem. Pokud někoho řídila z mých úředníků a náměstků, to nevím…

Měla jste ten pocit, že by to tak dělat mohla?

Ne, neměla jsem ten pocit. Ale když se vrátím k té státní návštěvě Vatikánu, tak tam se mi stala jedna věc. Tam jsem měla pocit, že byl vliv právě ze strany paní Nagyové, která v podstatě měla plno věcí na starosti. A to bylo to, že když jsme vstoupili do letadla a měli jsme mezipřistání, tak ředitel zahraničního odboru mi tehdy říkal, jak ten program vypadá, že většinou je to tak, že si premiér zve ministry v letadle k sobě, aby s nimi celý program probral. Takže my jsme byli nachystaní, připravení, ale nedošlo k tomu.

Čemu to přisuzujete?

No raději ničemu (směje se). Ta cesta dopadla nakonec dobře, i když tam byly některé nestandardní věci…

Jaké?

To bych nechtěla moc říkat, ale je pravda, že jsme v podstatě neměli ani prostor s panem premiérem mluvit. Myslím, že se ani nehledal formát toho setkání během těch tří dnů, kdy jsme tam byli. Ale je to možná má domněnka.

Video: Připomeňte si první prohlášení Petra Nečase po zatýkání na Úřadu vlády:  

Video  Prohlášení premiéra Nečase: Nagyové nadále věřím.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ta vláda, ve které jste byla, nakonec padla. Ještě před tím detektivové ale po jednání kabinetu vtrhli přímo do Strakovy akademie, následně byli někteří lidé vzati do vazby atd. Jak jste se vy jako ministryně cítila, co jste si v tu chvíli říkala, co jste prožívala?

To bylo večer po jednání vlády. My jsme se rozešli a já jsem navíc spěchala, protože na druhý den jsme odjížděli na visegrádskou čtyřku do Polska. A byl to pro nás šok. Protože nikdo přesně nevěděl, co se vlastně děje. V Polsku z toho byli úplně vyděšení a ptali se nás, jestli u nás není státní převrat. Působilo to opravdu hrůzostrašně. Zjišťovali jsme alespoň na dálku, co se děje, ale je to těžké, když jste tak daleko a nic nevíte. Bylo to napínavé. A nepůsobilo to ani dobře pro samotné jednání. Jako by si říkali: „Má to smysl?“ „Nevidíme se náhodou naposledy?“ A co se to u Vás děje?!“

Řada tehdejších ministrů skončila na policii u výslechu. Vás si také předvolali?

Mě naštěstí ne. Ministerstvo kultury pro ně nebylo asi tak atraktivní. A já jsem navíc neměla žádné velké vazby na ty, kterých se zatýkání týkalo.

A co říkáte tomu, že po téměř čtyřech letech není v celé kauze ani jeden pravomocný rozsudek?

Vypadalo to tehdy hrůzostrašně – snad že budou všichni zavření, až zčernají. A pak to skončí na čtyřech kabelkách, když to velmi zjednoduším. Je tedy otázka, jestli to skutečně bylo tak závažné, jak se to jevilo. Anebo to byla jen nějaká hra, která končí něčím, kde se musí najít důvod, proč odsoudit. Ale na to je soud, který by měl rozhodnout.

Video: Vicepremiérku Karolínu Peake razie ÚOOZ na Úřadu vlády v roce 2013 pořádně zaskočila. Podívejte se:

Video  Vyjádření Karolíny Peake k nočnímu zatýkání: Je to šok.  - Blesk - Vladimír Barák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Otrava organismu

Poznamenala vás ta doba nějak? Psychicky nebo fyzicky?

Spíš už to bylo asi vyústění všeho možného. Stresu a okolního tlaku. Najednou jsem zjistila, že jsem hrozně unavená, že mám zdravotní problémy, které jsem asi před tím tolik nevnímala. Nakonec mi přišli na to, když jsem byla ještě ministryní, že mám otravu organismu. Což mě překvapilo.

Jak se to projevovalo?

Bylo mi hrozně divně. Pak mi bylo strašně špatně. Až jsem jednou takhle volala na ministerstvo, že nemůžu přijít, jak je mi špatně. Byla jsem hrozně vyčerpaná a už jsem vážně nemohla. Šla jsem k vládnímu lékaři, protože můj obvodní byl úplně jinde. No a ten vládní doktor zjistil, že mám tedy otravu organismu. A to kvůli zánětu, který se neprojevil navenek, ale koloval uvnitř. Tak jsem ho alespoň přemluvila, že nepůjdu do nemocnice. Dostala jsem antibiotika a šla si lehnout. Hrozně jsem se při tom potila, to byla reakce na ten zánět. Takhle se to tělo bránilo, bylo to hrozné. Musela jsem sníst asi čtyři druhy antibiotik, což mi dost narušilo imunitu.

A teď? Budete se chtít vrátit do politiky? Budete kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Musela bych o tom hodně přemýšlet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 29. března 2017 08:13 )

o co go? o ozivovani politickych mrtvol? ony jsou davno down, ale cirkevni restituce a zadluzenost statu zustava....

salto ( 29. března 2017 08:03 )

Neumí, ale ani nemusí, když je tak vehementně prosadila

..krakonos500 ( 28. března 2017 21:36 )

Při puči na svržení Nečasovy vlády se lůze nabulíkovalo, že tam byly desítky kilogramů zlata. Které ovšem nikdo neviděl.

kukuku ( 28. března 2017 20:59 )

Kdyby se puč nepovedl, byla by to katastrofa - premiérkou středoškolačka knihkupkyně vybavená jenom nadbytečným sebevědomím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa