Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Knihovnu Miloslava Ransdorfa komunisté odmítli, tak stojí v Nuslích

Autor: Václav Lang - 
15. února 2017
18:45

Zesnulý komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf má od středy v Praze svou vlastní veřejnou knihovnu. V den jeho nedožitých 64. narozenin se v pražských Nuslích otevřelo pod dohledem jeho manželky a dcery Vzdělávací centrum a knihovna Miloslava Ransdorfa. Postupně má pojmout až 50 tisíc titulů v 15 jazycích. Zajímavé je, že KSČM, jejíž byl Ransdorf předním členem, se k nápadu otočila zády. 

Kromě knih, které Ransdorf za svého života nasbíral nebo sám napsal, mají být součástí také různé pamětihodnosti týkající se jeho osoby, například rukopisy nebo materiály o bývalém komunistickém europoslanci. Počítá se třeba s vydáním jeho podrobného životopisu. Na příslušném webu zase mají být k dispozici dosud nevydané Ransdorfovy spisy včetně trilogie, která byla v době jeho úmrtí před vydáním.

Podívejte se, jak to vypadá v nově otevřené knihovně:
Video  Knihovna Ransdorfa  - Václa Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Prostory knihovny se zatím teprve plní prvními tituly. Zatím jsou v regálech jen výtisky některých Ransdorfových publikací jako například první a druhý díl Nového čtení Marxe. Knihy si budou moci zájemci pročíst ve studovně, která má zároveň sloužit jako místo setkávání levicových intelektuálů. Pořádat se v ní budou veřejná čtení a besedy. Zakladatelé nicméně zdůrazňují, že jsou nadstraničtí.

Zaplatit ji nikdo nechce, ani KSČM

K tomu je vede i fakt, že komunistická strana odmítla instituci hostit ve svém sídle v ulici Politických vězňů. „Zatím se nenašla žádná instituce, která by chtěla platit tuto knihovnu. Když jsme úplně na začátku uvažovali, že by Knihovna Miloslava Ransdorfa byla součástí budovy ÚV KSČM, tak jsme se se zlou potázali, bylo nám řečeno, že tam už je knihovna Bohumíra Šmerala a žádnou jinou knihovnu strana nepotřebuje,“ poznamenala bývalá Ransdorfova asistentka Helena Suchá.

Provoz knihovny tak má být hrazen z členských příspěvků, darů nebo veřejné sbírky. Nájem ve starším domě prý zatím platit nemusí, do budoucna ale počítají s tím, že se možná budou muset stěhovat.

Výkonnou ředitelkou Vzdělávacího centra a knihovny je právě Suchá. Spolu s ní sedí ve správní radě také ekonomka Ilona Švihlíková, politolog Zdeněk Zbořil, ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM), novinářka Lenka Procházková a Ransdorfova dcera Aneta. Ta byla na slavnostním otevření přítomna, stejně jako její matka Vlasta.

Ransdorfová si rýpla do politiků

„Je to kniha, která má co říct. Život Miloslava Ransdorfa byl život s knihami,“ charakterizovala loni zesnulého politika Suchá. „Lidé se báli jeho vědomostí a velikosti,“ dodala s tím, že ona a další pozůstalí budou pokračovat v „dnes marném hledání pravdy, jak to bylo ve Švýcarsku“. „Nenecháme to spát,“ řekla.

Ransdorf zemřel loni koncem ledna, necelé dva měsíce po svém zatčení ve Švýcarsku. Původní informace, že si šel do banky v Curychu vybrat stamiliony eur, se nepotvrdila. Švýcaři trestní stíhání zrušili a údajně přiznali zadržené čtveřici mužů odškodné. Podle Vlasty Ransdorfové jí ale nikdo žádné odškodné nenabídl ani se ji nesnažil kontaktovat. Navíc si na středeční tiskové konferenci rýpla, že ji příliš nepomohli ani přední čeští politici, na které se obrátila.

Podívejte se, jak probíhalo slavnostní otevření knihovny:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ibuprofen ( 16. února 2017 12:04 )

Velmi správně. Jak můžete soudit někoho, koho neznáte? A jak můžete soudit knihovnu, jejíž obsah taky neznáte?

jote ( 16. února 2017 09:36 )

nevěděl jsem, že se to tu známkuje, vemte si prášek a uklidněte se, pane jak jste chytrej, tak jste blbej, jak můžete někoho soudit koho neznáte ?! Omlouvám se, že jsem se doposud nenaučil pořádně česky, náš rodný jazyk je němčina, doufám, žy Vy ji ovládáte tak dobře jako já špatně češtinu. Doufám, že se s vámi nikdy nepotkám za jednacím stolem, nesnáším lidi co se považují za nadřazené a dávají to najevo

tgbg ( 16. února 2017 07:40 )

KOMUNISTI VRAZI A ZRÁDCI NÁRODA!!!!!

ibuprofen ( 15. února 2017 20:27 )

Koukám, že pro intenzivní vyznávání západních hodnot jste se nenaučil ani pořádně česky. Jinak máte recht, filozofické, historické, religionistické, lingvistické či politologické knihy nebo publikace o umění nejsou nic pro vás ani pro vaše dětičky.

Hunt ( 15. února 2017 20:19 )

tonny44:Vypatlanče,s tvým IQ 44,máš vstup doživotně zdarma povolen.Když budeš pilně studovat Marxe&Engelse,tak dosáhneš i na 344 ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa