Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Sobotka hájil migrační dohodu s Turky. „Z Evropanů bude lovná zvěř,“ vytýkali mu

Autor: zst - 
13. září 2016
17:40

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se po půl roce před poslanci opět odhodlal promluvit o migrační vlně. Sněmovnu měl informovat o aktuálních postojích kabinetu k migraci i k dohodě s Tureckem, díky které se začalo mluvit o možném bezvízovém styku. S tím mají ale problém nejen některé členské státy. V Česku proti tomu bouří opozice. A tak to Sobotka od části poslanců schytal.

„Naposledy jsem na toto téma hovořil v březnu po uzavření dohody Evropské unie s Tureckem. K aktuálním číslům. Česká republika není součástí žádné dominantní migrační trasy, počet zajištěných migrantů je dlouhodobě nízký, řádově desítky lidí měsíčně. Česká republika nadále není cílovou zemí migrace, nadále jsme pouze okrajovou tranzitní zemí,“ připomněl na úvod premiér.

Podle čísel ministerstva vnitra, která Sobotka citoval, bylo na konci srpna v české detenci 107 migrantů. „Z Ukrajiny 35, z Iráku 33, z Afghánistánu 7,“ uvedl největší skupiny předseda vlády. O azyl pak v Česku požádalo od začátku roku 995 lidí, ochranu dostalo 132 z nich. Nejvíce žadatelů je tradičně z Ukrajiny, přibylo Číňanů. 

Dohoda s Tureckem funguje, míní Sobotka

Sobotka také hájil smlouvu Evropské unie s Tureckem, které nemá dál pouštět nelegální migranty. Za odměnu si část z uprchlíků před válkou země EU vezmou dobrovolně.

„Dohoda s Tureckem vedla k omezení nelegální migrace do Evropy. Jaká jsou reálná čísla – v důsledku této dohody se výrazně snížil počet lidí – zatímco loni v srpnu to bylo 100 tisíc lidí, v letošním srpnu přešlo nelegálně řecko-tureckou hranici 2800 osob,“ dodal premiér.

Do premiéra šili: Na čí straně jsme?

Do Sobotky již tradičně šil poslanec Marek Černoch (Úsvit). Podle něj hrozí, že se z Evropanů stane „lovná zvěř“. „Turecko do Evropy prostě nepatří, musí dojít k okamžitému zastavení rozhovorů o vstupu této země do EU a o zavedení bezvízového styku,“ bouřil Černoch.

„Na čí stranu jsme se přidali jako Česká republika? Na stranu Turecka, které nám vyhrožuje a vydírá nás?“ navázal šéf komunistů Vojtěch Filip. Ani jeho projev se neobešel bez emocí. Vzpomněl i na nedávnou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové v Praze. Sobotku peskoval za údajné mlčení, když Merkelová propagovala migrační kvóty.

Kvůli dohodě s Tureckem se do ministerského předsedy trefil také předseda ODS Petr Fiala. „Dozvěděl jsem se spoustu dat a analýz, ne snad, že bych je neznal. Ale jaká je politická pozice české vlády? Co budeme dále prosazovat? Před námi je bratislavský summit, to je začátek nové etapy EU. Nejpozději za dva roky nebude taková, jakou ji známe,“ připomněl bývalý ministr školství také problematiku brexitu.

„Představa, že EU bude postupovat jednotně, mi připadá iluzorní. Ještě důležitější ale je, aby Česká republika vystupovala jednotně. A my vůbec nejsme jednotni. My ji neznáme, protože jsme se o ní nebavili. Byla to tato Poslanecká sněmovna, která odmítla dohodu s Tureckem. Přesto ji Česká republika uzavřela, přesto ji tady chválíte,“ rýpl si Fiala a požadoval setkání předních politiků všech parlamentních stran, aby se Česko v otázce migrační a azylové politiky sjednotilo. 

„Svolejte jednání vrcholných reprezentantů českých politických stran a pojďme se bavit o tom, na čem jsme schopni se sjednotit, jinak budeme prohrávat. My jsme se o to sjednocení názorů ani nepokusili, pojďme to změnit,“ apeloval Fiala.

Sobotka odešel, poslanci zuřili

Premiér ale přes svá slova, že zodpoví dotazy poslanců, krátce po svém projevu ze sálu odešel. Bez povšimnutí to nechal ještě předseda KSČM Filip, líbit si to už ale nenechal Petr Fiala (ODS). Jaroslava Jermanová (ANO), která tou dobou předsedala Sněmovně, tak jednání přerušila, protože kromě Sobotky chyběli také všichni členové vlády.

Fiala se proto rozčílil, že se řeší bezpečnost země a premiéra to nezajímá. „Hlásím se o slovo, až se vrátí pan premiér,“ odmítl ve svém projevu pokračovat. Do Sobotky se pak pustil také předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik s tím, že mu došla trpělivost. Sobotka se po několika minutách do sálu vrátil.

Omluvil se ale až poté, co si vyslechl další výtky na téma, že svůj odchod nevysvětlil. "Odešel jsem telefonovat," sdělil plénu Poslanecké sněmovny s tím, že nepovažoval za vhodné telefonovat přímo v sále. Pryč byl minimálně 15 minut.

„Už jsem zvýšil účast na tři,“ popichoval členy vlády později také předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který kritizoval především ministry za hnutí ANO, z nichž nebyl přítomen ani jeden. Téma migrace přitom navrhl na pořad schůze právě jeden z Babišových poslanců.

Připravujeme podrobnosti.

joudajoudovy ( 14. září 2016 09:49 )

svazacka merkel do prahy prijela s nabidkou vymenneho obchodu pro sobotku. pouze budoucnost ukaze jake mnozstvi samozvanych uprchliku bude nutne pro zaplaceni volebnich hlasu na socany. nakonec to bude minimum z vychodu, ale maximum z afriky. o tomto nikdo z eu nehovori a informace taji. africky nosic vody se rad spokoji s ceskymi davkami, pridelenym bytem a podporou sabatky i dienstbiera. pouze von degenerat z orliku bude mit vice prace a to, preskoleni novych zamestnancu na sber sisek a jmeli, ktere ve velkem zacne vyvazet do sveta. a aby si liznul i belobradek, bude podporovat vyzkum novych technologii pro spalovani sisek.

kralevic ( 14. září 2016 05:16 )

Sobotka je zrádce národa, chce nás vystavit smrtelnému nebezpečí za to, jak jsem četl, že mu Merkelová slíbila komisaře EU s vysokým platem.Přečtěte si, co nás čeká s imigranty: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zbavte-se-te-zradne-svoloce-co-vam-vladne -a-postavte-ji-pred-soud-Muslimy-poslete-zpatky-nebo-zahynete-ci-budete-otroky-Islam-vse-spali-Sveto znamy-znalec-islamu-promlouva-453457

Deneček ( 14. září 2016 00:29 )

Sobotka se už třepe na křeslo v Bruselu,proto tak hloupě mluví,tam potřebují blbce.

cernyprinc ( 14. září 2016 00:26 )

Možná ted pro ně nejsme cílová destinace, ale jakmile zavedou plošné dávky z EU tak pujdou tam kde je levne tak proc zustavat v Německu když tady se budou mít jak páni . Cela ta EU at jde do hajzlu a sobotku si vezmou sebou.

1pravda1 ( 13. září 2016 21:23 )

Přesně tyto čtyři strany už ne! Ale KSČM se taky nevyjadřuje nijak hlasitě a stejně tak lavírovali při policejní reformě, komanči jsou poslední dobou nějak podezřele tiší a své názory tají. Zbývá ANO a SPD. ANO jen proto, že Okamura to celé neuřídí, tolik schopných lidí nemá. A taky nevíme, jak se bude chovat, když dostane do ruky velkou moc, ani nevystupuje v rámci klubu před zasedáním sněmovny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa