Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mládek chce pro OKD „záplatu“ 700 milionů. Bojí se zastavení těžby

Autor: ČTK, Mii - 
26. července 2016
15:05

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se chystá předložit vládě návrh půjčit těžební firmě OKD, která je v insolvenci, 700 milionů korun. Půjčit je má státní podnik Prisko a zajištěny by byly pohledávkou zařazenou do konkurzní podstaty. Ministr to v úterý řekl na tiskové konferenci v Ostravě. Uvedl také, že navrhne i postátnění báňské záchranné služby, jež je nyní dceřinou firmou OKD. Stát ji buď odkoupí, nebo ji státní podnik Diamo založí znovu.

„Je velmi důležité, aby zítra (ve středu) ten materiál prošel. Státní podnik Prisko půjčí 700 milionů korun OKD v insolvenci. Bude to mít zajištěno pohledávkou za podstatou, čili tou nejbezpečnější pohledávkou. To by mělo zajistit fungování firmy minimálně do konce roku,“ řekl Mládek.

O částce 700 milionů korun mluvil minulý týden i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj ji firma možná ani nebude potřebovat celou a měla by s ní vyjít i příští rok. Pohledávky za majetkovou podstatou se podle insolvenčního zákona uspokojují v plné výši kdykoli po rozhodnutí o úpadku. V úpadku je OKD od června.

„Považuji za strašně důležité udržet OKD i v insolvenci jako takzvaný going concern - fungující podnik,“ řekl ministr Mládek. O osudu OKD budou v srpnu rozhodovat věřitelé a soud. Podnik může jít do konkurzu nebo do reorganizace, kterou podporuje vedení OKD i moravskoslezská tripartita. Podle Mládka hrozí, že pokud by šla firma do konkurzu, správce by propustil většinu zaměstnanců, jichž je nyní i s dodavatelskými pracovníky ve firmě zhruba 12.000.

Pravděpodobně by si jich tam nechal méně než 1000, míní ministr. „Bylo by velmi obtížné jakoukoli těžbu znovu obnovit. Považuji za povinnost udělat všechno pro to, aby se toto nestalo,“ řekl Mládek.

zkzkz ( 26. července 2016 19:53 )

Ať jde za BAKALEM ten to určitě zatáhne

Lucio1 ( 26. července 2016 16:48 )

Už není socialismus, tak nás s tím neotravujte..Běžte pro peníze za panem Podnikatelem..Který podnikavě všechno rozkradnul..

Okolojdouci ( 26. července 2016 16:41 )

 To se to rozdává z cizího, budou volby.

auslak ( 26. července 2016 16:26 )

každý volič se počítá , každý hlas je dobrý a manipulovatelní je dobře mít na své straně

panamira ( 26. července 2016 15:57 )

Kdo pomáhal Tatrovce, Zetoru, sklárnám, tkalcovnám a jiným co v divoké privatizaci museli skončit se zaměstnáním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa