Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš zkrouhnul půjčku pro OKD. „Ani tak to nevyčerpají,“ poznamenal

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po jednání s OKD: Půjčíme jen 700 milionů, ne miliardu.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po jednání s OKD: Půjčíme jen 700 milionů, ne miliardu.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
19. července 2016
13:07

Stát by mohl půjčit krachující těžební společnosti OKD 700 milionů korun. Pokud vláda návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) schválí, dostane firma první část peněz v polovině srpna. Peníze by měly jít na výplaty horníků. OKD přitom požadovala na úterním jednání až miliardu korun.

„Jednání hodnotím pozitivně, vedl ho právní poradce pan Kuhn. Do pátku předloží návrh smlouvy, v rámci které by stát mohl půjčit nějaké peníze. Já říkám až do výše 700 milionů korun, oni říkají miliardu. Já ale myslím, že 700 ani nebudou potřebovat,“ zhodnotil pro Blesk.cz dvouhodinové jednání s vedením společnosti OKD šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO).

Podle ministra financí by mohlo OKD stačit na to, aby se společnost opět postavila na nohy, i 500 milionů korun, protože poté, co dostane první peníze od státu, se vylepší její vyjednávací pozice směrem k dodavatelům i odběratelům. 

„První tranše by měla být 13. srpna 130 milionů korun na výplaty horníků. Pak by mohli trochu popracovat s platebními podmínkami a vylepšit celkové cash flow společnosti. Za podmínky, že my do toho budeme samozřejmě zásadně mluvit. Budu si chtít dát do managementu někoho, aby hlídal finanční toky,“ zdůraznil Babiš.

Návrh půjčky musí nejprve posoudit společně rezorty financí a průmyslu. „Společně bychom to měli předložit na vládu 27. července,“ přiblížil ministr financí, co se bude dít dál.

Jestli bude stačit 700, nebo nebude, je předčasné. Já i celé vedení společnosti budeme dělat všechno pro to, aby k tomu případnému čerpání rezervy na neplánované, mimořádné události skutečně nemuselo nikdy dojít,“ řekl po jednání výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Půjčku ihned zkritizovala opozice. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek mluví o vyhozeních penězích.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija zase o nevratném daru. „My všichni finančně přispějeme firmě, která se vlastní vinou dostala do problémů. Vláda sice tuto finanční injekci nazývá půjčkou, už teď je ale skoro jasné, že se jedná spíše o dar. Předlužená OKD nebude nikdy schopna státu tyto peníze vrátit,“ konstatovala.

O situaci kolem těžební firmy OKD bude ve čtvrtek 21. července od 8:45 mluvit v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére živě také předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dotazy mu můžete položit i vy

Půjčené peníze půjdou přednostně na platy

Nejen první část peněz, ale velmi pravděpodobně i celý zbytek půjčky od státu by mohl být vázán na své využití. A tím by měly být primárně platy zaměstnanců. „Budeme to asi vždycky vázat přednostně na platy,“ prohlásil Babiš.

Podle šéfa hnutí ANO chce mít management společnosti rezervu, proto požaduje více peněz, než je nutné: „Měli by dostat méně, aby byli pod tlakem a ty peníze hledali sami.“

Přímo s horníky se Babiš během úterního jednání nesetkal. Tamní odboráři ho přitom zhusta kritizují, že jim slibuje peníze, které nakonec nedostanou. Za zlé mu mají i to, že s nimi do hlubinného dolu ještě nikdy nesfáral, na rozdíl třeba od premiéra Sobotky. Takhle se na Babiše vrhli loni před jednáním vlády, která rozhodovala o možných předčasných důchodech pro pracovníky dolů:

Video  Můžu říct jednu větu? Babišova hádka s hornickým odborářem.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Společnost OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh. Svým věřitelům dluží více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard korun. OKD se potýká s nedostatkem hotovosti. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark tento měsíc uvedl, že se podnik neobejde bez pomoci státu a v případě reorganizace bude na financování svých provozů během roku 2016 potřebovat externí úvěr v rozmezí 700 milionů až jedné miliardy korun. Existuje podle něj vysoké riziko, že by jinak firma musela zastavit provoz.

wimr ( 20. července 2016 06:52 )

zavři držku rudý hovado

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa