Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rodiny s více dětmi si polepší: Zvýší se jim daňové zvýhodnění

Autor: ČTK - 
7. července 2016
12:01

Rodiny se dvěma a více dětmi si od příštího roku opět daňově polepší. Daňové zvýhodnění na druhé dítě se zvýší od příštího roku o 2400 korun ročně, na třetí a každé další dítě pak o 3600 korun ročně ve srovnání s letošním rokem. Schválila to ve čtvrtek vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pro rodiny s jedním dítětem se nic nemění.

Roční daňové zvýhodnění činí dnes u jednoho dítěte 13.404 korun, u druhého 17.004 korun a u třetího a každého dalšího 20.604 korun. "Vláda plní svůj program a snižuje daňové zatížení pracujících rodin s dětmi. Příští rok by tak ve srovnání s letošním rokem měla sleva na dani na druhé dítě stoupnout o 200 korun měsíčně na celkových 19.404 Kč ročně a na třetí a každé další dítě o 300 korun měsíčně na celkových 24.204 Kč ročně," uvedl Sobotka.

Nyní může daňový bonus na vyživované dítě uplatnit poplatník, pokud jeho roční příjmy dosáhly alespoň šestinásobku minimální mzdy. Do limitu se započítají příjmy ze zaměstnání, z podnikání, z nájmu i kapitálového majetku. Daňový bonus vzniká tak, že po uplatnění slevy na dítě se daň kvůli nízkým příjmům dostane do záporné hodnoty. Stát pak tuto "zápornou daň" vyplatí - ročně to může být až 60.000 korun.

Úprava je součástí balíku daňových zákonů, které řeší rovněž odejmutí daňové podpory doplňkového penzijního spoření v případě výplaty částečného odbytného nebo rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty. Balík zákonů také dále mění například místní poplatky. Obce by tak měly mít možnost obecně závaznou vyhláškou stanovit sazbu poplatku za vjezd do vybraných částí měst vyšší než dosud. MF navrhuje růst z maximálních 20 na 200 korun.

Starat se o víc dětí není žádná legrace, co teprve o paterčata:

Spočítejte si výši čisté mzdy

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa