Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český europoslanec „zklamal“: Ani 600 tisíc podpisů nedostalo králíky z klecí

Autor: Tomáš Polák - 
2. července 2016
06:53

Králíci jsou vůbec nejčastějším hospodářským zvířetem chovaným v kleci. Evropská legislativa ale podmínky jejich chovů prakticky neupravuje. To by měl změnit europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který dostal v Bruselu králíky na starost. Podle něj jsou ale podmínky chovu králíků dostačující a třeba rušit kritizované bateriové klece rozhodně nechce. Přitom právě petici o zrušení chovu v klecích podepsalo na 600 tisíc evropských občanů.

Stanislav Polčák se chtěl původně přijet podívat do největšího českého velkochovu osobně, ale nakonec kvůli brexitu musel zůstat v Bruselu. Poslal tak alespoň svého asistenta. „Viděl jsem fotky a mám za to, že ten chov probíhá ve standardních hygienických podmínkách a že tento typ chovu by mohl sloužit příkladem,“ řekl Blesk.cz. Do velkochovu plánuje politik osobně dorazit v červenci.

Takhle vyfotil asistent Stanislava Polčáka velkochov králíků v Česku. Takhle vyfotil asistent Stanislava Polčáka velkochov králíků v Česku. | kancelář Stanislava Polčáka

Poslanec chce vidět podmínky českých velkochovů na vlastní oči. Inspirovala ho prý výstava šokujících fotek v Bruselu, které měly zachycovat české velkochovy. Teď ale pochybuje o autentičnosti fotografií.

Když jsme požádali, aby nám alespoň napsali datum pořízení fotek a místo, kde to bylo vyfoceno, tak mlčí, protože ty fotografie údajně nepochází z České republiky, ale z jiné části východní Evropy, hodně daleko na východ,“ řekl poslanec.

Výstavu spoluorganizovala evropská organizace na ochranu zvířat Compassion in World farming. Její česká představitelka ale popírá, že by organizaci poslanec oslovil. „Kolegové mi prověřili, jestli je pan Polčák nebo někdo z jeho kanceláře kontaktoval, ale nemají žádný záznam o zaslané zprávě. Pokud výstavu navštívil, s nikým z kolegů nemluvil. Kolegové mají záznam o všech europoslancích, kteří na výstavu přišli a mluvili s nimi,“ řekla Romana Šonková.

Video  Neléčené záněty a mrtvoly mezi králíky: Aktivistka se obula do velkochovů.  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Pokud není ten, kdo je prezentuje, ani ochoten doložit, kde skutečně vznikly ty fotografie, tak to zpochybňuje validitu této informace,“ stojí si za svým poslanec.

„Ty fotografie v Bruselu pocházely nejenom z České republiky, ale minimálně ze čtyř zemí,“ upřesnila Šonková, která rovnou objasnila, proč není u fotografií uvedené přesné místo vzniku. „Údaje o těch farmách samozřejmě máme, ale neposkytujeme je, protože nám nejde o to pranýřovat toho konkrétního farmáře, ale změnit systém,“ vysvětlila.

Ty investigace se skutečně dělají v utajení, takže my samozřejmě jsme vázaní i z etického hlediska, že neprozrazujeme farmáře, kteří nás pustili dovnitř,“ řekla Šonková a hned se nabídla, že pakliže chce Polčák mluvit přímo s ústředím organizace, ráda mu schůzku nebo telefonát osobně domluví.

Velkým tématem pro ochránce zvířat jsou bateriové klece, ve kterých se králíci chovají a které podle aktivistů nesplňují ani základní požadavky nutné pro jejich život. Přestože Polčák byl původně o změně ustájení králíků ochotný mluvit, a dokonce navrhoval diskusi o dotacích pro farmáře pro lepší adaptaci na nové nařízení, nyní jakékoliv plošné zákazy bateriových klecí zásadně odmítá. „To není v žádném případě ekonomicky rentabilní a bude se ještě dovážet ze zemí, kde ty zvířata žijí v otřesných podmínkách,“ řekl Blesk.cz.

„Měl jsem možnost hovořit s vědeckou částí a podle nich chov v bateriových klecích je ošetřen tak, že je to nejvhodnější způsob velkochovu pro životní podmínky králíků,“ poznamenal. Stále je ale pro obohacovací prvky klecí, jako je například plastová podestýlka.

Jde o pohled králíka

Podle ochránkyně zvířat jde ale o úhel pohledu. „Pro farmáře to je samozřejmě jednodušší, ale není tam žádná životní pohoda pro zvířata. Samozřejmě farmář má zájem produkovat jednoduše, levně a ve velkém měřítku a tomu přizpůsobuje ten chov. Takže z tohoto pohledu jsou klece nejvhodnější, ale nikoliv z pohledu živého tvora,“ řekla Šonková. „Existují alternativy a je potřeba je dále vyvíjet a zkoumat, a ne zakonzervovat klecové velkochovy a používat je i v 21. století,“ dodala.

Evropský parlament dostal letos za úkol vypracovat směrnici, která bude chov králíků na evropské úrovni upravovat. Jen v Česku se ročně ve velkochovech narodí přes 175 tisíc králíků. V Evropě je to přes 332 milionů zvířat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sairait ( 3. července 2016 06:10 )

To je ještě větší ubožák než Falbr, ten tam nevymyslel vůbec nic.

cestr ( 2. července 2016 14:39 )

Dnes samá ZOO, králíci a Zeman s krávou https://www.novinky.cz/domaci/408242-zeman-jmenovani-putny-byla-chyba-uz-bych-to-neudelal.html.

janamorava ( 2. července 2016 07:20 )

Pane europoslanče. Přes králíky se nezviditelníte. Zkuste jinou blbost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa