Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ženská lobby tlačí na poslance: Přehlasujte prezidenta, chceme místa ve školkách

O místa v mateřských školách je boj (ilustrační foto).
O místa v mateřských školách je boj (ilustrační foto).  (Autor: Foto: K. Moravcová, obec Krásná)
Autor: bru/ČTK - 
19. května 2016
18:23

Česká ženská lobby (ČŽL) vyzvala poslance, aby přehlasovali prezidentovo veto a prosadili novelu školského zákona, která garantuje dětem místo ve školce. Podle lobby zákon zlepší situaci rodičů v Česku a pomůže i ekonomice. Lobby to uvedla v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK. Sněmovna by měla o školské novele hlasovat na své příští schůzi. ČŽL zastřešuje 28 ženských a prorodinných organizací i akademických pracovišť.

Podle novely by měly mít nárok na místo v mateřské škole tříleté děti, od roku 2020 pak i dvouleté. Právě tohle byl jeden z bodů, které prezidentovi Miloši Zemanovi na normě vadily. Svým vetem tak vyšel vstříc Svazu měst a obcí. Radnice by místa v mateřských školách musely zajistit. Školek je už nyní nedostatek. ČŽL ale poukazuje na to, že takzvaný baby boom už opadl a počet narozených dětí se snižuje. Na školky je navíc možné využít evropské peníze.

„Garance místa v mateřské škole je pro rodiče nezbytnou podmínkou pro možnost návratu na pracovní trh. Záruka místa pro děti od dvou let umožní rodičům využít zrychlené čerpání rodičovského příspěvku a podpoří tak jejich svobodnou volbu v tom, kdy se rozhodnou k návratu do zaměstnání,“ uvedla ČŽL. Podle ní novela odstraní také „legislativní rozpor“ - rodičovská se může čerpat dva roky, místo ve školce pak ale jisté není a rodiče nemají hlídání.

Podpora školek se státu vyplatí, tvrdí experti

Experti z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI spočítali, že díky každému zřízenému místu ve školce by stát mohl získat ročně kolem 10.000 korun. Příjmy z daní a odvodů zaměstnaných matek a uspořená částka na dávkách jsou vyšší než náklady na provoz předškolních zařízení. Daniel Münich z IDEA uvedl, že spočítaná částka 10.404 korun představuje „konzervativní odhad“ výnosů. Dalším benefitem je podle experta třeba i to, že ve školkách najde práci řada lidí.

Hana Hašková ze sociologického ústavu Akademie věd už dřív řekla, že se podpora míst ve školkách státu vyplatí. Země, kde jsou služby péče o děti dostupné, mají vyšší zaměstnanost matek a nižší rozdíly v odměňování žen a mužů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sendrasak ( 19. května 2016 22:01 )

Existuje třetí možnost, některé ženské práce baví, ale ty mezi ně nepatříš.

paralenka ( 19. května 2016 20:37 )

 Milé dámy, opravdu jde jen o návrat do pracovního procesu? Nebo spíš o prachy, kariéru? Prostě nechcete slevit ze svého standardu, a proto tolik spěcháte. Je mi líto, až na stará kolena jsem totiž přišla na to, jak špatné to bylo, i když tenkrát nebylo na vybranou, po půl roce u prvního dítka nic, u druhého pčíspěvek 500Kč. Taky jsem spěchala, i mně šlo o prachy, byla jsem na ně sama. Dnes vidím, o co jsem své kluky ošidila a lituji, že jsem si dost věcí neodřekla a raději nebudovala co nejhezčí vztah s dětmi, neušetřila je ranních honiček, vstávání před šestou a šoku, když jsem je nechala mezi cizími už od jednoho roku - tenkrát totiž fungovaly jesle. Nic nejde vrátit, ale kdyby šlo, budu s nimi doma co nejdéle!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa