Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Jakeše tu nechceme!“ Plastici a další kvůli pozvání papaláše odřekli Trutnoff

Autor: všm, simao - 
11. května 2016
16:05

„Plastici“ i další kapela „Už jsme doma“ odřekli účast na legendárním festivalu Trutnoff. Důvod? Jeho zakladatel a bývalý disident Martin Věchet pozval na akci i bývalého komunistického pohlavára Milouše Jakeše. Symbolem festivalu je přitom osobnost Václava Havla. Věchet tak učinil v rámci natáčení dokumentu Milda, na kterém se podílí. Nápad vyvolal velkou nevoli nejen mezi hudebníky, ale i obvyklými návštěvníky.

„The Plastic People of the Universe se rozhodli odřeknout vystoupení na letošním Trutnov Open Air Festival (Official Teepee). Festivalu, kam je kromě nich zván generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš, se rozhodně zúčastnit nemohou,“ uvedla kapela na svém profilu poté, co začalo po sociálních sítích kolovat video, na němž Věchet zve Jakeše na akci. Vzniklo během natáčení filmu Milda režiséra Pavla Křemena, ke kterému byl Věchet přizván.

Odmítli i Už jsme doma. Jakeš je prý zločinec

Stejný názor sdílejí i další účinkující. Například avantgardní kapela Už jsme doma, která v úterý s okamžitou platností účast odřekla.

Skupina Už jsme doma s okamžitou platností ruší svoje učinkování na festivalu Trutnov a to jednou provždy. Zároveň vyzýváme všechny kapely a také všechny potencionální účastníky této akce, aby tento festival bojkotovali a nejezdili na něj. Důvodem je pozvání Milouše Jakeše na tento festival hlavním organizátorem Martinem Věchetem,“ napsal zpěvák Miroslav Wanek v prohlášení.

Podle Waneka je podobný krok organizátora nepřípustný obzvláště v době, kdy „president této republiky relativizuje zásah na Národní třídě, kdy se paktuje s komunisty v Číně, s Putinovým režimem a kdy heslo Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí je opovrhováno a ve všeobecné oblibě stoupají extremistické, rasistické a xenofobní názory“.

Pozvání Jakeše, kterého označuje za zločince, nepovažuje za legraci. Naopak ho vnímá jako výsměch a nebezpečný precedent. „Není to recese ani legrace, je to hlupáctví a krátkozrakost jedný vyhulený a vychlastaný hlavy, ne-li pak obchodní vypočítavost,“ uzavřel Wanek.

Video s pozvánkou pro Jakeše rozlítilo i aktivistu Stanislava Pence, který jej umístil na svůj Facebook.

Věchet: Proč jsem pozval Milouše

Ve zhruba minutovém videu, které pobouřilo fanoušky i účinkující akce, říká někdejší člen československého undergroundu Věchet k Jakešovi: „Přijel byste na festival?“ Jakeš reaguje: „Přijel, přijel. Kdy bude a čeho se týká? O čem je?“ Věchet upřesňuje: „Je to okolo datumu, který vy určitě nezapomenete, okolo 21. srpna. Když to přijmete, to pozvání, tak jste frajer.“

Následně vytahuje tričko s Václavem Havlem, sám má jedno na sobě. „To je náš náčelník,“ říká Věchet. „Kdo to je?“ ptá se Jakeš. „Já neznám tyhle lidi,“ dodává po chvilce. „Václav Havel, když dělal v pivovaru. V sedmdesátym čtvrtym roce,“ směje se Věchet. „Jojo, nese bečku,“ odpovídá Jakeš.

„Tak to vám ani dávat nebudu,“ říká o tričku Věchet a dodává: „Jsem rád, že jsme se poznali. Neřekl bych, a v tom je krásnej ten život, plnej paradoxů, plnej neočekávaných událostí, v životě, kdyby mi někdo řekl před 25 lety, že se tady spolu setkáme ve vašem obýváku a že vás pozvu na ten festival, který jste kdysi rozháněli, tak mu řeknu, že se zbláznil.“

„Dnes je to jiný, dnes bych rád, kdybyste přistupovali taky jako k socialismu k tomu kapitalismu, kterej je stokrát, kterej skutečně má důvody..., kde jsou reálný důvody proti němu vystupovat,“ rozhořčí se následně Jakeš. „A to je absurdní divadlo, krásný, to by měl Václav Havel asi možná radost,“ dodává Věchet.  

„Nezbláznil jsem se,“ hájil se poté, co nahrávka unikla na sociální síť, Věchet v rozhovoru pro iDnes.cz. Video podle něj někdo ukradl. Na internet zamířilo díky režisérovi dokumentu, který jej tam ale dal pro své spolupracovníky kvůli komentářům a k dalšímu zpracování. Mělo jít o pracovní a neveřejnou část.

Jakeše prý Věchet na festival nezval kvůli promu, ale aby se přijel podívat, co v minulosti komunisté zakazovali, a „ať se přijede podívat na ty rozesmáté tváře na festivalu které, kdyby byli stále u moci, by asi tak radostné nebyly, protože by se ti lidé takto nemohli sejít “.

Půjde znovu za „nechtěným“ Jakešem?

Věchet nyní vysvětluje, proč nabídku sejít se u Jakeše v obýváku uvítal. „Pro mě gró celého setkání bylo zeptat se přímo do očí toho, kdo byl na sklonku komunistické éry představitelem totalitní moci, proč zavírali za básničky a kulturní počiny na několik let Magora nebo proč zavírali a vyštvali do několikaletého exilu za zpěv lidovek a jiné počiny Jaroslava Hutku. Proč nenechali hrát a zavřeli Plastiky a potlačovali jakoukoliv nezávislou kulturu, nad kterou neměli kontrolu a dohled,“ uvedl pro iDnes.cz Věchet. 

A pozastavil se i nad možností, že se účinkujícím pozvání pro Jakeše nebude líbit. „Kdybychom se setkali s tím, že si většina našich spolubojovníků návštěvu generálního nepřeje, či kdyby to převážné části kapel vadilo, navštívím generálního v obýváku podruhé a sdělím mu, že si naši přívrženci a návštěvníci nepřejí, aby jejich mokasíny sdílely stejnou půdu s jeho polobotkami,“ dodal Věchet. Půjde tedy za Jakešem, známým mj. proslovem z Červeného Hrádku mj. o kůlu v plotě, znovu?

nezadat1 ( 18. srpna 2016 13:12 )

Není,byl jen pouze obyčejný ochlasta který prožral i peníze určený pro politický vězně a velice poddajná loutka gaunerů co nás pak přivedli k chudobě,jelikož vše rozkradli.

nezadat1 ( 18. srpna 2016 13:09 )

Nevím proč tolik rozruchu.Debi+l jako debi+l,ale Jakeš nenadělal aspoň tolik škod jak fetoš havlíček.

salto ( 12. května 2016 09:58 )

Komouši udělali chybu v tom, že je zakazovali. Naopak měli jim vytvořit nejlepší podmínky a dneska by po jejich "umění" neštěkl ani pes

panda82 ( 11. května 2016 19:24 )

Neměli by jít v těch tričkách s Havlem zahrát propuštěným havířům, to by byl koncert

tgbg ( 11. května 2016 18:08 )

Jakeš podlý, zločinný gauner a alkoholická prolhaná krysí tlama KGB a ruských nacistů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa