Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman Babiše za Čapí hnízdo pochválil. Jeho srovnání s Grossem odmítl

Autor: simao - 
17. dubna 2016
11:32

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že za Andrejem Babišem na Čapí hnízdo pojede rád, protože si podobných aktivit při rekonstrukci starých objektů cení. Nepřímo pak odmítl srovnání Babišovy kauzy Čapí hnízdo s případem někdejšího premiéra Stanislava Grosse. A vzpomenul nespravedlivé stíhání někdejší první ženy ANO Věry Jourové, dnes eurokomisařky v Bruselu.

Když byl za Milošem Zemanem na Hradě, nabídl vicepremiér Andrej Babiš prezidentovi, aby se vyrazil podívat na Čapí hnízdo. Zeman jeho pozvání přijal. A Babiš na novináře vytáhl fotku klokana, kterého prý na ekofarmě u Olbramovic na Benešovsku mají.

>> Celý záznam pořadu Blesku S prezidentem v Lánech sledujte ZDE <<

„Přijal jsem pozvání pana Babiše k návštěvě Čapího hnízda z přesně stejných důvodů, jako přijímám pozvání k návštěvám desítek dalších objektů, kde se setkávám třeba s poslanci či senátory za daný kraj, jsou renovované statky. A já si vážím těch, kdo nějakou zříceninu uvedli do provozuschopné podoby. Pokud jde o pozvání Klokánku, tak to je výlučně věc pana Babiše, který je pozval,“ uvedl v neděli Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech k tomu, že společně s ním na Čapí hnízdo pojedou i děti z Klokánku. 

Nepřímo však Babiše pochválil za projekt ekofarmy právě na místě někdejšího zchátralého zemědělského statku.

Co dalšího řekl prezident o Čapím hnízdě a ministru Babišovi? Podívejte se na video:

Video Zeman o kauze Čapí hnízdo - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Projekt Čapí hnízd ovšak prověřuje na základě anonymního udání česká policie a také unijní úřad OLAF, který zkoumá dotační podvody.

Stín podvodu s eurodotacemi na Čapí hnízdo padl kvůli čerpání 50 milionů z rozpočtu EU v době, kdy firmu Farma Čapí hnízdo vlastnili anonymní vlastníci. Andrej Babiš při svém „grilování“ ve sněmovně odtajnil, že firmu tehdy vlastnil bratr jeho partnerky Moniky Babišové a také jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Kritikům z řad opozice to připomnělo expremiéra Stanislava Grosse, který se snažil vysvětlit půjčku od svého strýčka Vika. „Ty trapnosti, kterými se (Gross)  vymlouval, chodil na nás s igelitkami, strýčkem Vikem, spálenou směnkou. Já nevím, co všechno se kolem toho dělo, nechci tady vzpomínat, protože to vůbec nebylo pěkné. V tomto případě je to přece jako přes kopírák,“ pustila se do Babiše Miroslava Němcová (ODS).

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech odpovídal i na dotaz, proč Grosse kritizoval, ale Babiše hájí. Srovnání Babiše s Grossem Zeman de facto odmítl.

„Ono je otázka, jestli to byl opravdu odkaz na rodinné členy, protože, jak víte, nakonec došlo k tomu, že to strýček Vik nebyl. Tu historii si snad pamatujete. Ale pokud jde o kauzu Čapí hnízdo, já, pane redaktore, plně souhlasím s premiérem Sobotkou, že politici si nemají hrát ani na vyšetřovatele, ani na soudce. Stejně tak si na tyto dvě role nemají hrát tupí novináři, kteří o tom zpravidla příliš mnoho nevědí,“ upozorňoval Zeman na nutnost nechat vše prověřit odpovídající orgány – tedy českou policií a OLAF.

Zeman při té příležitosti připomněl také kauzu Budišov, kdy dokonce do vyšetřovací vazby neprávem putovala současná eurokomisařka z ANO Věra Jourová. Byla nařčena, že přijala dvoumilionový úplatek od starosty Budišova, nakonec vysoudila 2,7 milionu za vazbu.

>> Co dalšího zaznělo v Lánech? Čtěte ZDE <<

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa