Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o potlesku pro Havla a vlastním „vypískání“: Na Merkelovou také hvízdají

Autor: všm, simao, dv - 
9. října 2016
12:01

Česko si v uplynulém týdnu připomínalo nedožité osmdesátiny Václava Havla. Jak na první českou hlavu státu zavzpomínal v osmém díle pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman? 

Moderátor David Vaníček vzpomněl nedávnou svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi, kde při zmínce jména Václava Havla lidé aplaudovali, zatímco na Miloše Zemana někteří pískali.

„Předvedl jste totální objektivitu českých novinářů. Pokud jste tam byl do konce, tak víte, že byl srdečný, silný a dlouhý potlesk na konci mého projevu. Za ten děkuji. Důležitý je závěr, nikoliv úvod,“ tvrdil Zeman a vyhnul se původní otázce. Když ho na to moderátor upozornil, odvětil: „Angelu Merkelovou v Drážďanech vypískali. Na to si musí zvyknout každý politik. Opakuji, že je důležité, co se děje po projevu, ne před tím,“ odpověděl Zeman.

Na mši šel 28. září poprvé, v den svých 72. narozenin. Vedle lebky svatého Václava tam pronesl projev, v němž citoval Bibli a volal po návratu ke křesťanským hodnotám tváří v tvář boji s islámským fundamentalismem. Pískotem Zemana „odměnilo“ jen několik nekoordinovaných jedinců, zazněl však i pokřik „hanba“.

Podívejte se na pasáž pořadu S prezidentem v Lánech o Václavu Havlovi:

Video  Prezident Zeman o prezidentu Havlovi  - redakce BleskTV
Video se připravuje ...

Zeman: Nejsem prorusky orientovaný

Současný český prezident také v pořadu Blesk.cz dostal dotaz od Jiřího Pospíšila. „Vy sám v zahraniční politice se více orientujete na východní země, na Rusko, na Čínu. Prezident Havel se více orientoval na Západ, na západní demokracie a na Spojené státy americké. Znamená to tedy podle vás, že zahraniční politika prezidenta Havla byla špatná? Byla mylná?“ tázal se exministr spravedlnosti a europoslanec, zvolený do Bruselu na kandidátce TOP 09. 

„Zahraniční politika prezidenta Havla nebyla mylná ani špatná. Obecně rozšířený omyl, že se orientuji na Čínu a Rusko, zřejmě vyvěrá z toho, že prosazuji rozšíření obchodních vztahů. Zejména s Čínou, protože to je největší světová ekonomika,“ reagoval Zeman.

Podle zákulisních informací Hrad pracuje na knize srovnávající Zemana a Havla, která má vyjít před 17. listopadem. Zeman se ale podle svých slov jejich kontrasty sám nezabývá. 

„Každý politik by místo srovnávání se s druhými měl přemýšlet, co dělá dobře a co dělá špatně, a nesnažit se být kopií někoho dalšího. Každá kopie je horší než originál,“ uvedl prezident. K oslavám nedožitých narozenin Havla ještě dodal: Přepatetizované slavnosti by Havla dílem rozčílily a dílem rozesmály.“

Podívejte se na celý záznam osmého dílu pořadu S prezidentem v Lánech: 

Video  S Prezidentem v Lánech VIII. - záznam z 9. 10. 2016  - David Vaníček
Video se připravuje ...

avina ( 9. října 2016 13:13 )

Havlovi v Bratislavě neumožnili přednést projev, házeli po něm....Do USA jezdil za zábavou, miloval C. Havel se zaprodal komoušům, loutka- začátek díky Olze dobrý. Pak kamarádi s ním....nejvíce Dáša, ta prodává jeho jméno. Dnešní dobu by Havel nezvládl- jeho proslov v 89 je opaku současnosti/ rozkradeno, nezaměstnanost.../

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa