Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o Turecku: Evropě hrozí 2,5 milionu migrantů. Seznamy pučistů byly nachystané

Autor: mb - 
31. července 2016
12:15

Podle prezidenta Miloše Zemana byly seznamy údajných pučistů v Turecku předem připravené. Ukazuje na to prý obrovský rozsah zatýkání bezprostředně po nepodařeném státním převratu v Turecku. Zároveň se prezident obává, že Ankara „vypustí“ miliony uprchlíků do Evropy. Zeman domněnku o připravených seznamech a vlně uprchlíků pronesl pro Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech.

„Hrozí vážné nebezpečí, že pokud Turecko nedostane bezvízový styk a já jsem proti tomu, aby ho dostalo, zejména po těch posledních událostech, tak protože nebyla na straně Evropské unie splněna podmínka dohody s Tureckem, tak Turecko jako reakci otevře hranice a pustí 2,5 milionu migrantů do Evropy. Toto je reálné riziko,“ domnívá se Miloš Zeman.

O puči v Turecku pak prezident prohlásil: „Jsem odpůrcem konspirativních teorií a mám příliš málo informací, abych mohl tvrdit, že to byl předem připravený převrat jako záminka pro islamizaci Turecka. To, co mě ale jistě i vás zaráží, je obrovský rozsah zatýkání. Ten musel být předem připraven, musely být vyhotoveny seznamy osob, které evidentně neměli s vojenským převratem nic společného.

Video zeman - turecký puč - redakce Blesk
Video se připravuje ...

To jsou učitelé, to jsou novináři, to jsou dokonce soudci včetně dvou soudů ústavního soudu… Pokud jde o islamizaci, tak nezapomeňte, že ta už probíhá dlouho. Dokonce turecký ústavní soud asi před třemi lety navrhl zakázat Erdoganovu stranu AKP právě proto, že narušuje Atatürkův odkaz sekulárního státu…chyběl jeden jediný hlas. Tendence k islamizaci je tam relativně dlouhodobá, “ řekl pro Blesk.cz Zeman.

Zemi mezitím zasáhly obrovské čistky, které se dotkly kromě bezpečnostních složek také školství, justice a dokonce i zdravotnictví. Zatčeno bylo zhruba 13 tisíc vojáků či policistů, 70 tisíc lidí pak buď musel opustit svou práci, nebo byli postaveni dočasně mimo službu.

Vývoj v Turecku sleduje s obavami jak EU, tak i USA. Evropu zneklidňují úvahy o znovuzavedení trestu smrti. Americký ministr zahraničí John Kerry (72) pár dní po zahájení čistek prohlásil, že „Turecko musí dodržovat základní demokratické principy“.

Podívejte se na celý záznam pořadu:

Video  Zeman o migrantech, zbraních a plotu kolem ČR. S prezidentem v Lánech: 7. díl 
Video se připravuje ...

Zatímco došlo k jistému ochlazení vztahů mezi Tureckem a Západem, vztahy Moskvy a Ankary se normalizují. Pomohl tomu zejména omluvný dopis Erdogana pár týdnů před pučem. V dopise se omluvil za sestřelení ruského bombardéru na turecko-syrské hranici loni na podzim. Turečtí piloti, kteří letoun sestřelili, byli mezitím v rámci čistek obviněni z podpory státního převratu.

Rusko a Turecko navíc znovu začínají uvažovat o obnovení spolupráce na plynovodu Turkish stream i výstavbě jaderné elektrárny.

Nezdařený puč přinesl Recepu Erdoganovi nárůst popularity a i obvykle rozhádané politické strany se spojily v odsouzení státního převratu. Kritici tureckého prezidenta ovšem namítají, že zneužívá puč pro podkopání sekulárního charakteru státu a islamizaci země.

Sekulární stát:
Není vázán na žádnou náboženskou ideologii a současně zaručuje svým občanům svobodu vyznání. Takové zřízení vyznával zakladatel moderního Turecka Atatürk a na jeho odkaz až do současnosti dohlížela  armáda. Ta vždy prováděla převrat v momentu, když se země začala příliš islamizovat. V Česku je sekulární stát určen článkem v Listině základních
práv a svobod.

Státní náboženství: Současný prezident  Erdogan kvůli větší koncentraci moci usiluje o islamizaci země a odklání se od demokratických principů. „Jsme muslimskou zemí. Proto musíme mít náboženskou ústavu,“ řekl už v dubnu šéf parlamentu Ismail Kahraman.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

maledivy2016 ( 31. července 2016 20:01 )

KAŽDY MUSLIM je vzorek lidskeho odpadu,slizkeho uchylneho hnusu..Muslim!Arab!Islamista vyznávajíci Šariu,koran od uchyla Allaha a tep louše Mohameda,VŠICHNI JSOU OMYL PŘÍRODY!!!SMRT VŠEM!!!!A VŠEM KDO JE PODPORUJE

speaker ( 31. července 2016 13:42 )

Sobotka vyhlásil vládě zasloužené prázdniny, pokud se "něco bude dít, přerušíme se je". Ono se nic neděje? Ani nastoupit je vláda neměla!!! Neunosně vysoké platy za žvanění, do jednoho a nechají vše ladem.

speaker ( 31. července 2016 13:22 )

Vývoj v Turecku sleduje s obavami jak EU, tak i USA. Nečtu od prezidenta že má obavy i Rusko.

speaker ( 31. července 2016 13:08 )

Stejný článek už od bulváru přebraly novinky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa