Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přijetí ve svetru a v Lánech? Čínský prezident vítá ležérně i Putina

Autor: Zuzana Štíchová - 
31. března 2016
20:43

Bylo to neobvyklé gesto, když po příletu čínský prezident Si Ťin-pching zamířil místo na slavnostní přijetí na Pražském hradě, na letní sídlo české hlavy státu. Oficiálně šlo o projev úcty a výraz přátelských vztahů. Svou roli ale podle informací Blesk.cz z čínské strany hrály také preference komunistického vládce. Si Ťin-pching údajně oficialitám neholduje a „ve svetru“ přijímá v Číně třeba i Vladimira Putina.

„Je pravda, že je prezident Si Ťin-pching prvním, koho přijme váš prezident na svém letním zámku?“ ptali se po celé tři dny čínští novináři. Jak velkou úctu Češi jejich prezidentovi prokazují, bylo pro ně jedno z hlavních témat. Řada jich dorazila přímo s prezidentem, někteří ale s předstihem a jiní zase z jiných států Evropy.

Moment, který měl poté, co prezidentský speciál doprovodily na přistání české gripeny, zdůraznit jedinečnost návštěvy, zajímal i Wang Fengfenga z tiskové agentury Nová Čína. „Vaše země skutečně prokazuje panu prezidentu Si Ťin-pchingovi úctu,“ řekl k tomu Fengfeng.

Jedním dechem ale dodal, že čínský prezident si na neformální setkání se svými protějšky potrpí daleko více než na oficiality. „Prezident Si Ťin-pching má rád neformální návštěvy, takové ty ležérní, třeba v pulovru… Přijal tak už celou řadu prezidentů, včetně Vladimira Putina,“ poodhalil novinář další možnou motivaci Pražského hradu k tomu, aby český prezident volil nejprve „přátelské setkání“, až pak ceremoniály. Komunistického vládce neformálně přivítal v minulosti třeba i prezident USA Barack Obama.

Neformální setkání prezidentů USA a Číny. Barack Obama a Si Ťin-pching mají z roku 2013 podobnou fotku jako nyní český prezident Miloš Zeman. Neformální setkání prezidentů USA a Číny. Barack Obama a Si Ťin-pching mají z roku 2013 podobnou fotku jako nyní český prezident Miloš Zeman. | Profimedia

Hrad takovou variantu na přímý dotaz nevyloučil. Oficiálně ale z Hradčan zní, že důvodem bylo Zemanovo pohodlí. „Pan prezident se rozhodl poprvé za tu dobu, kdy je ve funkci, přivítat svůj zahraniční protějšek v Lánech, kde se cítí doma. Přijetí v Lánech bylo vyjádřením přátelství a úcty k hostu. Šlo tedy o přátelské gesto pana prezidenta, které výrazně napomohlo úspěchu návštěvy prezidenta ČLR,“ zopakoval pro Blesk.cz i po odletu Si Ťin-pchinga hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podívejte se na shrnutí návštěvy čínského prezidenta v Česku:

Video Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách. - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Česko-čínské vztahy: Obě země vidí zisk

Zatímco Česká republika vidí v navázání spolupráce s Čínou především finanční zisk, pro Číňany tohle partnerství zdaleka není jen o penězích, koneckonců ani být nemůže. Proč tedy o uzavírání smluv v Česku vlastně stojí?

„Za 20 let práce coby zahraničního korespondenta, jsem viděl už spoustu vzestupů a pádů vztahů mezi dvěma státy. Současná vláda staví na první místo ekonomický rozvoj a blaho lidí, to Číňané rádi vidí. Jak Čína, tak Česko vidí v pokračující spolupráci výhody,“ popisuje aktuální situaci a naladění Číňanů ze svého pohledu Kejiang Guan z berlínské pobočky oficiálního čínského deníku People's Daily.

„Očekávám další investice a obchody mezi oběma zeměmi. A jako Číňan jsem za to rád. Pro většinu Číňanů je Praha okouzlující. Máte nejvíce sbírek moderního čínského umění mimo naši zemi. Uvidíme, jak spolu budou Češi s Číňany vycházet,“ dodal Guan.

Jak vypadala návštěva Si Ťin-pchinga očima fotografů:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa