Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pivovarník Bernard se nechal smazat z Babišova webu. Kvůli Čapímu hnízdu

Autor: val - 
21. března 2016
13:35

Někteří dřívější podporovatelé Andreje Babiše (ANO) se po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo obracejí k šéfovi ANO a ministru financí zády. Kriticky se k němu postavil i Nadační fond proti korupci (NFPK), jehož členové dříve kvitovali Babišovu snahu o ztransparentnění politiky. Například Stanislav Bernard, majitel pivovaru Bernard, se podle České televize nechal odstranit ze seznamu Babišových podporovatelů na webu hnutí ANO.

„Chová se jako všichni politici, kteří se do podobné situace dostali, což mě u Andreje Babiše poněkud jaksi zklamalo, protože on vždycky deklaroval, že nebude tím klasickým politikem. Nejsem žádný ekonom, ale rozhodně si myslím, že něco tají,“ citovala Česká televize v pořadu 168 hodin Karla Randáka, bývalého šéfa civilní rozvědky a nyní člena správní rady NFPK.

Také další člen správní rady NFPK už zřejmě nechce být s Babišem spojován. Její místopředseda Stanislav Bernard byl ještě ve středu na webu hnutí ANO uveden mezi podporovateli Andreje Babiše a u jeho jména visel i pochvalný komentář právě na adresu předsedy ANO. O den později ale podle ČT na jejich žádost o rozhovor ze stránek zmizel. O výmaz si prý sám řekl.  

Stanislav Bernard Stanislav Bernard | Foto Petr Novotný a scom

Blesk.cz se pokusil Bernarda zkontaktovat, aby svůj krok objasnil, ale neúspěšně. „Pan Bernard nesouhlasil s předáním čísla. Je mimo ČR,“ odmítl ředitel NFPK Petr Soukenka.

Otevřený dopis Babišovi

Babiše pro ČT zkritizoval i ředitel Transparency International David Ondráčka. „Vypadá to, že v některých chvílích lhal, nebo minimálně neříkal celou pravdu o tom příběhu a to zpochybňuje jeho integritu. Na mě celý ten příběh působí tak, že to skutečně naplňuje všechny znaky trestného činu dotačního podvodu,“ uvedl.

V době vzniku Sobotkovy vlády přitom Babiš zmiňoval Ondráčku jako adepta na post ministra vnitra. A ten o tom vážně uvažoval.

V pondělí se ozvaly také další protikorupční organizace sdružené v iniciativě Vraťte nám stát. V otevřeném dopise ho vyzvaly k objasnění nezodpovězených otázek v případu kolem Čapího hnízda a dotace z eurofondů na jeho vybudování.

Video Babiš: Čapí hnízdo? Brutální kampaň, abych odešel z politiky. - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Svoji veřejnou dráhu jste odstartoval velmi expresivní protikorupční rétorikou, slibující očištění politického života a posílení transparentnosti v nakládání s veřejnými zdroji. Dnes sám čelíte podezření z dotačního podvodu v souvislosti s Vaší farmou Čapí hnízdo,“ stojí v otevřeném dopise.

„Tento případ však zdaleka není jedinou kauzou, která u veřejnosti vzbuzuje podezření, zda vaše podnikatelské aktivity nejsou ukázkovým příkladem nešvarů, jež jste při svém nástupu do české politiky tak razantně kritizoval a jimž jste sliboval zamezit,“ dodává list.

vlasta1 ( 23. března 2016 09:03 )

Z toho snad Babiš nebude moc spát.

Rumprecht ( 23. března 2016 07:19 )

Bernard je známý de.bil. Dát se do holportu s bolševikem a estébákem může jenom de.bil nebo stejný zmetek.

kovarik ( 21. března 2016 23:32 )

No a v tom to je! Za to všechno nemůže AB, ale za prvé volici, za druhé Zeman, který měl odmítnout jej jmenovat, protože nemůže dostat čisté lustrační osvědčení

kovarik ( 21. března 2016 23:28 )

Souhlasím s názory, které vyslovují podiv nad tím, že páni podnikatelé - Bernard, Jančura, ředitel TI Ondráčka, Věra Čáslavská atd. vůbec kdy připustili, aby se jejich jméno v jakékoli souvislosti spojovalo se jménem bývalého agenta StB a komunisty. To je na pováženou a nelze se pak divit tomu, že v celém národě dochází k fatálnímu zapomínání na zločiny komunizmu, na oběti tohoto hrůzného režimu. Svým podpisem na přihlášce do KSČ AB vyslovil souhlas se zvěrstvy té strany, vyslovil souhlas okupací tohoto státu vojsky cizí mocnosti. Ale i novináři mne udivují - s klidem nás krmí tím, že slovenský soud rozhodl, že s StB nespolupracoval! Za prvé - od kdy je pro ČR relevantní rozsudek soudu cizího státu? Za druhé - to si nikdo nevšiml toho výroku - "nespolupracoval". Proboha!! Lustrační zákon přece říká, že byl-li agent evidován !!!, ne jestli spolupracoval nebo ne. Ale byl-li evidován. A to AB byl! O tom nebudiž pochyb - a vázací akt sám podepsal! Nikdo nemohl být evidován jako agent, aniž by podepsal!

istyl ( 21. března 2016 21:09 )

ani to kolo bych si o nej neprela

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa