Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Babiš se zamotává do sítí.“ Kvůli Čapímu hnízdu na něj tlačí už i ČSSD

Autor: simao, ČTK - 
10. března 2016
16:40

Nejen opozice, ale už i koaliční ČSSD tepe Andreje Babiše (ANO) kvůli kauze s ekofarmou Čapí hnízdo. Projekt prošetřuje policie i Evropská komise pro čerpání milionových dotací z EU. Podle šéfa Sněmovny Jana Hamáčka jsou Babišova dosavadní vyjádření absurdní, podle šéfa Senátu Milana Štěcha se do toho vicepremiér zamotává jako do sítí. Sám Babiš na interpelace ve Sněmovně, kde poslanci chtěli Čapí hnízdo řešit, nedorazil.  

Kauza kolem farmy Čapí hnízdo začíná být podle představitelů vládní ČSSD velmi vážná. Andrej Babiš se do ní zamotává a měl by vysvětlit všechny okolnosti případu. Objevuje se v ní nesrovnalosti. Úřady v minulosti za neoprávněný způsob čerpání dotací při stavbě farmy udělily několikamilionovou pokutu, Andrej Babiš přitom tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly.

„Samozřejmě, že situace začíná být vážná, neboť především pan Babiš se do toho zamotává jak do sítí,“ řekl ve čtvrtek předseda Senátu Milan Štěch. Věcí by se podle něj měly pečlivě zabývat orgány činné v trestním řízení. Vyjádřil také podiv nad tím, že pokuta původně vyměřená za špatné čerpání byla výrazně snížena.

Na základě chyby při čerpání z roku 2009 dostala Farma Čapí hnízdo pokutu 3,6 milionu korun, která se při započtení penále vyšplhala k šesti milionům. V roce 2012 byla velká část pokuty prominuta a firma z ní zaplatila pouze 37 000 korun plus odpovídající penále. Babiš ve středu uváděl, že o věci nic neví. A tvrdil i to, že Čapí hnízdo není jeho. „Není to moje. Je to nějaký firmy, která patří do holdingu,“ řekl serveru Novinky.cz.

Hamáček: Absurdní Babiš

Nad tím se pozastavil i šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Pan ministr Babiš by měl vysvětlit všechny okolnosti, které jsou spojeny s Farmou Čapí hnízdo. Jeho vyjádření, že s tímto projektem nemá nic společného, je absurdní, protože všichni máme internet, všichni umíme pracovat s obchodním rejstříkem,“ komentoval ve čtvrtek Hamáček kauzu.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2008 do koncernu Agrofert, který Babiš vlastní, a poté byly její akcie převedeny na anonymní formu akcií na doručitele, aby jako malá firma dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun. Po několika letech, kdy musela dodržovat tuto dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Šéf Senátu Štěch má tento postup za podezřelý. Mohlo podle něj jít o účelové nakládání s majetkem, které je přinejmenším morálně odsouzeníhodné.

ODS vyzývá: Promluv i ty, Sobotko

Zástupci opoziční TOP 09 v této souvislosti hovoří přímo o podvodu. Další pravicová opoziční strana ODS se ve čtvrtek zaměřila pro změnu na šéfa ČSSD Bohuslava Sobotka - premiéra vyzvala, aby se ke kauze konečně postavil čelem. „Musí se postavit k situaci, kdy existuje podezření, že si současný vicepremiér postavil své víkendové sídlo z dotací, které měly sloužit malým podnikatelům,“ uvedl v prohlášení předseda ODS Petr Fiala.

Sobotka se ke kauze Čapí hnízdo vyjadřoval ve sněmovně 3. března při ústních interpelacích. „To jsou věci, které se odehrály ještě předtím, než vláda nastoupila. Jsou to věci, které žádným způsobem nesouvisí s činností vlády ČR,“ hájil Sobotka vládu s tím, že se kauza dotýká podnikatelských aktivit ministra financí. Vyzýval k tomu, aby se počkalo na výsledky šetření orgánů, které se na Čapí hnízdo zaměřily. Na jejich konkrétní závěry. „V tuto chvíli se pohybujeme v rovině podezření, v tuto chvíli se pohybujeme v rovině spekulací,“ upozorňoval minulý týden premiér. 

Poslanec Korte: U Babiše propuká schizofrenie?

Na interpelacích tento čtvrtek Sobotka kvůli oficiální návštěvě Bavorska chyběl. Stejně tak ale nedorazil ani Andrej Babiš, i když dopolednímu jednání Sněmovny přítomen byl. Na Babiše na dálku zaútočil poslanec Daniel Korte (TOP 09), který proslul tím, že při hlasování o nedůvěře vládě svůj verdikt na celý sál Sněmovny zazpíval. Některé Babišovy výroky označil za neuvěřitelné. Zapochyboval dokonce o Babišově psychickém zdraví.

„Zde v poslanecké sněmovně jste opakovaně několikrát prohlašoval: Nelžu, nekradu,“ připomínal Korte Babišovi. „Chlubil jste se, že Čapí hnízdo je váš nejúspěšnější projekt, jaký jste kdy vymyslel,“ pokračoval poslanec TOP 09. „Zdá se, že u vás propuká schizofrenie, protože jestliže to není vaše a patří to holdingu a vy jste jediný majitel holdingu, tak nevím, jak si to mám vysvětlit,“ dodal Korte a nařkl Babiše, že se interpelaci zbaběle vyhýbá.

Andrej Babiš mluví v pořadu České televize o projektu Čapího hnízda Andrej Babiš mluví v pořadu České televize o projektu Čapího hnízda | Reprofoto ČT / Český žurnál: Matrix AB

Babišova obhajoba: Jedna z mých firem vlastní Čapí hnízdo

Andrej Babiš se skrze vyjádření pro ČTK některým nařčením brání. „Samozřejmě že jedna z mých firem vlastní Čapí hnízdo od roku 2014. Reagoval jsem na tvrzení, že jsem přiznal vlastnictví Čapího hnízda až v roce 2014, což není pravda, protože já osobně jsem nikdy nebyl akcionářem ani vlastníkem Čapího hnízda,“ tvrdí Babiš.

Tedy to koukám, co jedna věta, kterou jsem řekl do Novinek, možná dost blbě řečená, dokáže udělat na Facebooku. Je to...

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne 10. březen 2016

„V době podání žádosti na evropskou dotaci v roce 2008 nebyla žádná firma Agrofertu akcionářem nebo majitelem farmy Čapí hnízdo,“ dodal ve čtvrtek ministr financí.

Dannero ( 11. března 2016 21:56 )

 to je evidentní předvolební lynč na Babiše,kdyby se takto usilovně řešily skutečné korupce a zlodějiny za miliardy co tu páchaly ostatní strany za posledních 25let,hned by se nám tu lépe dýchalo. Je to směšné obviňovat multimiliardáře z toho že si nechal účelově postavit pro sebe veřejně přístupnou koňskou farmu z Evropských dotací když si může s přehledem dovolit koupit za vlastní peníze ostrov a soukromý tryskáč.

houser ( 10. března 2016 23:59 )

houser ( 10. března 2016 23:46 )

Peake a Hamáček by si měli pořídit děti, čáp přiletí v březnu

schmeisser ( 10. března 2016 23:37 )

Spíš nž p. Babiše bychom potřebovali p. Kotlebu, aby se to tady trošku hnulo.

moiaza ( 10. března 2016 22:37 )

Babiš je jen jedním z řady mafiánů, co řídí tuto republiku. Podle toho se tak chová. Ti statní dělají bububu, ale strach jim nedovolí s Babišem bojovat. Oni jsou totíž ze stejného hnízda. Nikoliv z čapího. Z hnízda mafie!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa