Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Lidí proti přijetí uprchlíků přibývá. Česko ale jedná o migrantech z Řecka

Autor: simao, ČTK - 
15. února 2016
12:55

Česko začalo jednat o přesídlení prvních 30 uprchlíků, kteří do Evropy přišli přes Řecko a Itálii. Do konce roku 2017 by mělo přijmout 2691 lidí. V Česku však podle výzkumu CVVM zároveň přibývá lidí, kteří jsou proti přijímání uprchlíků.

Česko začalo jednat o přesídlení prvních 30 uprchlíků, kteří do Evropy přišli přes Řecko a Itálii. ČTK to v pondělí potvrdilo ministerstvo vnitra. O přesídlení první třicítky se zmiňuje pravidelná zpráva o migrační situaci, se kterou by se ve středu měla seznámit vláda.

Zpráva uvádí, že se Česko rozhodlo nabídnout přijetí prvních dvaceti osob z Řecka a deseti z Itálie. Přípravná jednání měla začít v první půlce února. „Ano, ministerstvo vnitra je již se zástupci Itálie a Řecka ve věci relokace 20 osob z Řecka, respektive 10 osob z Itálie v kontaktu,“ potvrdila Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Česko dlouhodobě zastává názor, že přesídlování uprchlíků začne fungovat až po spuštění tzv. hotspotů, což jsou registrační centra pro uprchlíky rozmístěná v Itálii a Řecku. Do Řecka přitom přišlo od začátku roku 76 607 migrantů. Jejich příval pokračuje, byť v zimě počet nově příchozích poněkud klesl. Tyto údaje zveřejnil v pondělí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

V Praze se přitom v pondělí uskuteční schůzka zástupců Visegrádské čtyřky. Ze zemí V4 se loni při hlasování proti přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót postavily Česko, Slovensko a Maďarsko.

Průzkum CVVM: Přibylo lidí, kteří jsou proti přijímání uprchlíků

V Česku mezitím přibylo lidí, kteří nepodporují přijímání uprchlíků. V lednu byly proti dvě třetiny Čechů, zatímco před čtvrt rokem se k problému negativně stavěla polovina lidí. Ukázaly to výsledky průzkumu CVVM (Centrum pro výzkum veřejného mínění), které byly zveřejněné taktéž dnes. 

„Větší část české veřejnosti (65 procent) se kloní k názoru, že by ČR neměla přijímat uprchlíky ze zemí postižených válečným konfliktem, 28 procent je pro jejich přijetí do doby, než budou schopni vrátit se do země svého původu. Jen velmi malá část občanů ČR (3 procent) pak zastává názor, že by ČR měla uprchlíky přijmout a nechat je usadit se zde. Podpora přijímání uprchlíků v posledních měsících kontinuálně klesá,“ uvádí CVVM.

„Pokud srovnáme lednové výsledky s názorovým rozložením ze září, vidíme, že stoupá podíl těch, kteří by uprchlíky do České republiky nepřijímali vůbec (vzestup o 15 procentních bodů). Sestupnou tendenci má podíl těch, kteří se vyjadřují kladně k přijetí uprchlíků, v porovnání se zářijovým šetřením došlo k poklesu o 13 procentních bodů,“ píše ve své zprávě CVVM.

Češi podle výsledků průzkumu vnímají uprchlíky také jako výraznou bezpečnostní hrozbu. „Česká veřejnost se dále vyjadřovala k míře ohrožení vzniklého situací kolem uprchlíků. Jako výraznou bezpečnostní hrozbu vnímají uprchlíky nejen ve spojení s ČR (81 procent), ale i v evropském (91 procent) a světovém (83 procent) měřítku. Ještě výrazněji vnímají hrozbu Islámského státu,“ stojí dál v souhrnu.

„Podpora přijímání uprchlíků na přechodnou dobu se mírně zvyšuje s nejvyšším dosaženým vzděláním a se zvyšující se životní úrovní,“ píše CVVM.

Zájem lidí o aktuální vývoj migrace je podle průzkumu enormní. O dění okolo uprchlíků se zajímá 78 procent dotázaných, což je nejvíce ze všech měřených významných událostí celoevropského charakteru za posledních deset let. Přibližně stejně vysoký zájem projevuje veřejnost i o dění týkající se Islámského státu (70 procent), zatímco třeba o dění na Ukrajině se zajímá 43 procent lidí.

Šetření proběhlo od 11. do 18. ledna, tedy ještě před únorovými protiuprchlickými demonstracemi v Praze, na které dorazilo několik tisíc lidí. 

Video se připravuje ...
Další videa