Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražská schůzka k migraci dráždí Merkelovou. Telička radí premiérům „skleničku“

Autor: zst, ČTK - 
15. února 2016
10:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal na pondělí do Prahy na společné jednání premiéry zemí V4 společně se zástupci Makedonie a Bulharska. Českem organizovaná diskuze k migraci se ale nelíbí Německu. A výhrady má třeba i vládní europoslanec Pavel Telička (ANO).

„Pokud by přišla na jaře další migrační vlna, musíme být připraveni pomoci s ochranou hranic jak Řecku, tak i Makedonii, Bulharsku a dalším zemím na balkánské cestě. Cílem summitu je proto potvrzení odhodlání V4 udělat vše pro to, aby se příliv nelegálních migrantů do EU výrazně snížil a Evropa získala schopnost regulovat migraci na vnější hranici,“ zdůvodňuje svolání čelních představitelů Česka, Slovenska, Maďarska a Polska český premiér.

O pondělní jednání se ale živě zajímají Němci a údajně z něj nejsou vůbec nadšení. Koncem minulého týdne musel obsah summitu německému velvyslanci vysvětlovat státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica se ale Německo se stížností v souvislosti s jednáním V4 obrátilo také na státního tajemníka slovenské diplomacie a prý je třeba hledat jiné cesty. Německý magazín Der Spiegel napsal, že země V4 se se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavřením balkánské trasy pro uprchlíky staví proti plánu německé kancléřky Angely Merkelové, který počítá s řešením migrační krize za pomoci Turecka.

Telička: Raději si dejte skleničku

Spokojen se summitem ale není ani europoslanec za ANO Pavel Telička. Na sociální síti dokonce vyzval premiéry zemí V4 k tomu, aby v pondělí nejednali a minimalizovali tím škody. „Nejlepší by na zítřejším summitu Visegrádu bylo, kdyby preméři nejednali a dali si jen skleničku. Tak by mohli minimalizovat škodu,“ napsal doslova.

„Nejedná se mi o německé výhrady, o těch ostatně čtu jen v tisku. V tuto chvíli bych očekával podporu intenzivních jednání o komplexním řešení, která jsou vedena v těchto dnech. Premiér by se měl méně soustředit na jednání v rámci Visegrádu a více na rozhovory s klíčovými protějšky,“ vysvětlil svá slova pro Blesk.cz Telička. Česko ostatně po společném evropském řešení uprchlické krize volá od začátku.

Nervózní jsou ze summitu také Bulhaři. Na jednání do Prahy přijede přitom i jejich premiér Bojko Borisov. Ten ještě v neděli ale telefonoval s německou kancléřkou Merkelovou a chystá se odmítnout záložní evropskou hranici. Tento nápad prosazuje premiér Bohuslav Sobotka v případě, že úkol zastavit uprchlíky nesplní Turecko a Řecko.

Pro by byl i maďarský premiér Viktor Orbán, který dokonce několikrát navrhl postavit zeď na hranici Bulharska a Makedonie s Řeckem.

Podle Zaorálka si to s Německem vyříkáme

„My s Německem vedeme víceúrovňový dialog a jsme schopni se dohodnout na směřování v oblasti migrace, která bude součástí společného evropského postupu,“ poznamenal Zaorálek a naznačil, že objasnit český postoj německé vládě nebude podle něj složité. Zdůraznil také nutnost komunikovat se zeměmi Balkánu.

Podívejte se na fotografie z minulých summitů V4 v Praze:

gabreta ( 16. února 2016 00:31 )

To víš, Helmut Kohl jí ho už nevycucne!!

gabreta ( 16. února 2016 00:28 )

Pavel Telička. Ano, ten samej Pavel Telička, kterej vyjednával přístupové dohody pro vstup do EU a vyjednal ty nejhorší z celé V4!! Je to bolševickej a prodejnej šmejd, kterej dělá všechno proti vlastnímu národu. Jak rád by ho člověk potkal a ještě dneska ho nakopnul do perdele šmejda jednoho!!

funebrak ( 15. února 2016 19:10 )

Telička je především óbr penis

funebrak ( 15. února 2016 19:07 )

Bolševik Telička leze do P....e nacistce Merkelové

demiro ( 15. února 2016 13:23 )

 Telička je taky pěkný všivák, pamatujte si všichni, kdo volíte ANO a Babiše!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa