Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Je to definitivní: Velký pátek bude volný, Zeman podepsal novelu

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu, podle které se Velký pátek stane státním svátkem.
Prezident Miloš Zeman podepsal novelu, podle které se Velký pátek stane státním svátkem.  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: bru/ČTK - 
10. prosince 2015
17:37

Velký pátek připomínající biblické ukřižování Ježíše Krista se stane novým státním svátkem. Počítá s tím novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Češi tak budou mít během roku dohromady 13 dnů pracovního klidu.

Velký pátek jako součást velikonočních svátků byl státním svátkem i v někdejším Československu. Zrušen byl za komunistického režimu v roce 1951. Dosud lidé nemuseli do práce na Velikonoční pondělí spojené s tradiční pomlázkou. Školáci mají prázdniny i na Velký pátek a jemu předcházející Zelený čtvrtek.

Ježíšovo ukřižování jako státní svátek slaví i v řadě evropských států. Patří mezi ně například Německo, Rakousko, Slovensko nebo skandinávské země. V katolické církvi je to den nejhlubšího smutku a největšího půstu v roce. Předkladatelé novely v čele s KDU-ČSL argumentovali tím, že Velikonoce podobně jako Vánoce pokládají za významné svátky i ateisté. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) při projednávání v Senátu nicméně poukazoval na to, že podle Listiny základních práv a svobod se stát nesmí vázat ani na výlučnou ideologii, ani na náboženské vyznání a že 70 procent Čechů je bez vyznání.

Odhady se různí v tom, jak rozšíření státních svátků ovlivní ekonomiku. Ministerstvo financí již dříve spočítalo, že den volna by ekonomiku připravil o 0,4 procenta ročního hrubého domácího produktu. Reálný dopad by prý ale byl podle jiných výpočtů mnohem nižší, nejvýše 0,1 procenta. Dopady na hospodářství by tak byly údajně zanedbatelné. Právě ekonomickými dopady dalšího volného dne argumentovali v minulosti odpůrci rozšiřování státem uznávaných svátků.

salto ( 11. prosince 2015 09:15 )

Prima, den volna navíc

308win ( 10. prosince 2015 18:12 )

Nebojte se ono se to nebude líbit slimákům tak to brzo zakážou v celé Únii, bohužel mně se nelíbí mešity tak ať se v tém bruseli snaží a zakážou je v celé hnusnii

Toma?_Potyka ( 10. prosince 2015 18:01 )

Už se těším, až soudruzi u koryt prosadí 365 státních svátků. Nic nebudeme dělat a budeme se mít všichni skvěle!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa