Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dienstbier: Česko by zvládlo přijmout daleko více než 15 tisíc migrantů

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. prosince 2015
16:15

Začlenění uprchlíků v Česku brání naše panika, kapacitu máme. Ve Studiu Blesk to řekl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), podle kterého by Česko zvládlo přijmout i mnohem víc než 15 tisíc uprchlíků. Netroufá si ale odhadnout, zda by se dokázali do české společnosti skutečně začlenit. Nejvíce jim v tom prý brání panika Čechů vyvolaná hrozbou extremismu.

V polovině září ministr Jiří Dienstbier prohlásil, že přijmout několik tisíc migrantů pro Česko není problém. Bylo to v době, kdy se nejživěji debatovalo o povinných kvótách a jeho kolegu z vlády, ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), čekalo složité vyjednávání v Bruselu. Právě Chovanec ho za to následně zkritizoval a ironicky poznamenal, že neví, že má Dienstbier tak velký byt.

„Svaz průmyslu a dopravy nabízel minimálně pět tisíc pracovních míst. Nemluvil jsem o konkrétním čísle, ale říkal jsem, že s rodinnými příslušníky ten potenciál pro přijetí a dobrou integraci tady je,“ obhajoval Dienstbier i po dvou měsících své vyjádření a ve Studiu Blesk zašel ještě dál.

„Co se týče schopnosti České republiky, tak ta je samozřejmě potenciálně mnohem vyšší,“ myslí si ministr a odkazuje na dobu jugoslávské války, kdy do Česka přišly z Balkánu desetitisíce lidí.

Skutečnému začlenění lidí podle něj ale jen nabídka práce nepomůže. Češi mu brání svými předsudky. „Ten strach nebo panika v české společnosti jsou dány tím, že se tato uprchlická vlna spojuje s extrémními formami islámu, s Islámským státem. Je to trošku paradox, protože ti lidé většinou před extrémy utíkají – před Islámským státem, případně Asadovým režimem,“ poznamenal.

Jak složitá jsou „uprchlická“ vládní jednání? Má ministr pro lidská práva problémy kvůli postoji, který se liší od většiny ministrů? A proč si Dienstbier přijde v otázce migrantů dostatečně aktivní, i když to navenek mnohdy tak nevypadá? Odpovědi najdete v druhé části rozhovoru ve Studiu Blesk:

Video Studio Blesk - Dienstbier - Uprchlíci - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa